Solbeskyttelse

Liten vits med faktor 30 eller 50

Med mindre du skal tilbringe timevis i sola, holder det med en lavere solfaktor.

IKKE FULL BESKYTTELSE: Ingen solkremer stanser alt av skadelige solstråler. Foto: PantherMedia / Phovoi R.
IKKE FULL BESKYTTELSE: Ingen solkremer stanser alt av skadelige solstråler. Foto: PantherMedia / Phovoi R. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Å sole seg uten solkrem er risikabelt. Du framskynder aldringsprosessen, kan få pigmentflekker, i tillegg til at du øker risikoen for å utvikle hudkreft.Kanskje er du så redd for solskader at du bruker solkrem med faktor 30 eller 50? Det er det faktisk veldig liten vits i.Vi har tidligere skrevet at det holder med solfaktor 15 om du befinner deg i Nord-Europa. Det betyr at du kan sole deg 15 ganger lenger enn du kan uten solkrem før du blir brent. Om du har typisk nordisk hud er det vanlig at du begynner å bli rød etter 15 minutter i solsteiken hvis du ikke har smurt deg. Ganger vi det med 15, betyr det rent teoretisk at solfaktor 15 gjør at du kan sole deg i 3 timer og 45 minutter før du begynner å bli rød. Vel å merke hvis du husker på å smøre deg med nok solkrem, og påfører ny etter hvert bad, eller om håndkledet du ligger på har gnidd vekk noe av kremen.Med solfaktor 30 skal du altså kunne sole deg dobbelt så lenge - 7 1/2 time - før du blir rød. Og med solfaktor 50 snakker vi om 12 1/2 time i sola.

Solskader skjer uansett faktor

Første argument mot å bruke så høy faktor er at du ikke bør ligge så lenge ute i sola i løpet av én dag. En gyllen solregel er å holde seg i skyggen mellom 12 og 15, men det er det vel de færreste av oss som gjør om vi er på stranda. Men å ligge og steke i 7 1/2 time eller mer er det vel de færreste som orker. Et annet argument er at mens solkremer er effektive i å stenge ute UVB-stråler, er det ikke alle som er så bra på å reflektere UVA-strålene. Det er UVB-strålene som gjør oss solbrente, mens det er UVA-strålene som gjør at huden vår aldres raskere, og som er ansvarlig for solallergi og soleksem. LES OGSÅ: Slik tar du en hormonsjekk av solkremen

Lar oss lure av solfaktor

Så hva forteller egentlig solfaktor-tallet deg? Det forteller oss altså hvor mye lenger du kan ligge i sola før du blir brent sammenlignet med om du ikke har på solkrem. Solfaktoren forteller altså noe om hvor mye av UVB-strålene som stoppes fra å trenge inn i huden. Mens en solkrem med faktor 2 stopper 50 prosent av UVB-strålene, stopper en med faktor 8 70 prosent av dem. Går du opp til solfaktor 15 absorberes 93 prosent av UVB-strålene av kremen. Faktor 30 har littegrann bedre beskyttelse - her absorberes 97 prosent av strålene. Faktor 50 gir marginalt bedre UVB-beskyttelse ved å absorbere 98 prosent av strålene.LES OGSÅ: Får hude hvite flekker i sola?

UVA-beskyttelse, da?

Altså sier solfaktoren ingenting om hvor mye av de skadelige UVA-strålene som stoppes. Ikke alle solkremer oppgir hvor god UVA-beskyttelse kremen gir. Men stadig flere bruker et system med stjernerangering. Denne rangeringen viser hvor mye av UVA-strålene som absorberes sammenlignet med UVB-stråler. Stjerneskalaen går fra 0 til 5 stjerner, så kjøper du en solkrem med solfaktor 15 og fem stjerner for UVA-beskyttelse, absorberes 97 prosent av UVA-strålene også. Men om solkremen du kjøper bare har faktor 8, vil den bare absorbere 70 prosent av de skadelige UVA-strålene selv om den har fem stjerner for UVA-beskyttelse.Les mer om hudtyper, UVA og UVB her.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer