Fetisj

Litt kinky sex kan være sunt

Har du en fetisj? Da bør du vurdere å leve den ut...

FETISJER: Det kan være sunnere å leve ut dine seksuelle preferanser, enn å undertrykke dem.  Foto: All Over Press
FETISJER: Det kan være sunnere å leve ut dine seksuelle preferanser, enn å undertrykke dem. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Er du en av dem som gleder deg vilt til filmpremieren av «Fifty Shades of Grey»

Kanskje du har fått opp øynene for litt kinky sex takket være E.L. James' millionselgende bøker?

– Jeg tror «Fifty Shades» har gjort oss frekkere. Bøkene har vekket noe i oss, har Maria K. Ebbestad, nettredaktør og presseansvarlig i Kondomeriet tidligere uttalt til KK.no. 

Bedre psykisk helse?

KINKY SEX: Kinky sex har nesten blitt en ny trend etter at Fifty Shades of Grey-bøkene kom ut i 2011.  Foto: Jonathan Hordle/REX/All Over Press
KINKY SEX: Kinky sex har nesten blitt en ny trend etter at Fifty Shades of Grey-bøkene kom ut i 2011. Foto: Jonathan Hordle/REX/All Over Press Vis mer

Ja, «Fifty Shades» har helt klart økt oppmerksomheten rundt seksuelle preferanser som BDSM (BDSM er en fellesbetegnelse for bondage og disiplin, dominans og underkastelse, sadisme og masochisme) både i Norge og mange andre land i verden. 

Men det er faktisk ikke mange år siden seksuelle preferanser som sadomasochisme ble sett på som en sykdom her til lands. 

Tidligere studier har imidlertid vist at dette med kinky sex slett ikke er ille, slik tidligere trodd. Det kan tvert i mot gi deg bedre psykisk helse.

Gjennom en studie utført i fjor, fant to nederlandske psykologer ut at de som praktiserer for eksempel bondage og sadomasochisme er sunnere og friskere enn andre.

LES OGSÅ: De hotteste sextrendene i 2015

BDSM-ere mer utadvendte

Studien, som ble publisert i tidsskriftet Journal of sexual medicine, ble utført av psykologene Andreas Wismeijer og Marcel van Assen, som undersøkte den psykiske helsen til personer som praktiserer BDSM, har Forskning.no tidligere skrevet. 

Psykologene gjennomførte en spørreundersøkelse blant nederlandske BDSM-ere, med en kontrollgruppe bestående av personer som ikke praktiserer BDSM.

Studien kartla personlighet, følsomhet overfor avvisning, forhold og velvære.

Undersøkelsen antydet at BDSM-ere er mer utadvendte, mer åpne for nye opplevelser og mer pliktoppfyllende enn testpersonene som ikke praktiserer BDSM.

Psykolog og samlivsekspert Peder Kjøs mener det er viktig å ha i mente at de som deltok i denne studien, gjorde det frivillig og derfor ikke nødvendigvis gir et representativt bilde.

- Det kan godt hende de nederlandske psykologene har rett i at de som praktiserer BDSM er mer åpne for nye opplevelser. Det å utforske en slik seksualitet, krever jo nettopp trygghet og åpenhet, har Kjøs uttalt til KK.no.

LES OGSÅ: 3 ting du kan lære av Fifty Shades

HÅNDJERN: En av de mer vanlige seksuelle preferansene. Foto: All Over Press
HÅNDJERN: En av de mer vanlige seksuelle preferansene. Foto: All Over Press Vis mer

Vil normalisere BDSM

Kjøs er mer skeptisk til å trekke konklusjoner om at mennesker med fetisjer er sunnere og friskere generelt sett.

- Mange som er opptatt av BDSM, er ganske opptatt av at dette skal oppfattes positivt av andre, og kan godt ha en viss motivasjon for å underkommunisere det som ikke er så bra, sier Kjøs.

Han synes likevel forskningsfunnene er interessante.

De utfordrer den vanlige oppfatningen om at de som tiltrekkes av BDSM er litt rare eller skadet på en eller annen måte.

Personer som har seksuelle fetisjer, kan også oppleve dårligere psykisk helse som et resultat av fetisjen.

- Det kan bli et psykisk helseproblem hvis det kommer i veien for andre viktige hensyn og gjøremål, eller hvis fetisjen er så uakseptabel at den i seg selv blir et problem, sier Kjøs.

LES OGSÅ: Fetisjene du ikke visste eksisterte

BDSM-ere mindre stresset?

Helsedirektoratet fjernet i 2010 diagnosene for fetisjisme, fetisjistisk transvestisme, sadomasochisme, multiple forstyrrelser i seksuelle objektvalg og transvestisme.

I dag snakker man i stedet om personer med disse seksuelle preferansene, som seksuell minoritet.

Den nederlandske studien, som er utført ved universitetet Tilburg, antyder også at BDSM-ere skiller seg ut på flere områder.

De to psykologene fant ut at BDSM-ere kan ha et mer bevisst forhold til sine seksuelle behov og ønsker.

- Det å forsone seg med seksuelle preferanser utenfor gjennomsnittet og å velge å leve dem ut, kan også kreve hardt psykologisk arbeid som fører med seg positiv mental helse, sier Wismeijer til Forskning.no.

Tidligere har psykologer ved Northern Illinois University i USA, utført flere studier på BDSM.

PREMIEREKLAR: Fredag 13. februar har Fifty Shades of Grey-filmen premiere, og mange har store forvetninger til filmen.  Foto: Supplied by LMK/All Over Press/A
PREMIEREKLAR: Fredag 13. februar har Fifty Shades of Grey-filmen premiere, og mange har store forvetninger til filmen. Foto: Supplied by LMK/All Over Press/A Vis mer

De har blant annet vist at mennesker som påfører hverandre smerte med vilje, kjenner seg mindre stresset enn andre.

Fifty Shades-fen

At BDSM og kinky sex har kommet mer i fokus blant hvermansen, er også noe man har sett på salget av sexleketøy. 

– Salget av sexleketøy øker jevnt hele tiden, men etter at «Fifty Shades»-bøkene kom har vi sett at spesielt salget av de litt frekkere leketøyene har fått et oppsving, har Ebbestad tidligere fortalt KK.no. 

LUNKNE ANMELDELSER: Anmeldelsene av Fifty Shades-filmen har så langt vært ganske lunkne. Dakota Johnson spiller Anastasia Steele og Jamie Dornan Christian Grey i filmen.  Foto: Supplied by LMK/All Over Press/A
LUNKNE ANMELDELSER: Anmeldelsene av Fifty Shades-filmen har så langt vært ganske lunkne. Dakota Johnson spiller Anastasia Steele og Jamie Dornan Christian Grey i filmen. Foto: Supplied by LMK/All Over Press/A Vis mer

Samtidig som den erotiske bokserien kom i salg, lanserte Kondomeriet en egen kolleksjon med sexleketøy inspirert av «Fifty Shades». Blant annet egne «Fifty Shades» slips, håndjern, kilefjær, vibratorer og vaginakuler.

– Da «Fifty Shades»-bøkene ble lansert på norsk, var vi utsolgt for disse produktene i lang tid, har Kondomeriets presseansvarlig fortalt. 

Hun tror bokserien i stor grad har bidratt til å gjøre oss mer nysgjerrige på ting som kan piffe opp sexlivet. Og det er ikke lenger kun noen få som vil ha frekke sexleketøy i sjangeren bondage og SM.

Deler av denne artikkelen er tidligere publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer