Gravid Over 40 år

- Livet blir ikke alltid som man planlegger

Anne Kathrine Slungård (51) og Ellen Arnstad (49) ble mødre som godt voksne.

OVER 45 ÅR OG MAMMA: Både Anne Kathrine Slungård (t.v.) og Ellen Arnstad synes det er lettere å være småbarnsmødre som godt voksne.  Foto: Privat
OVER 45 ÅR OG MAMMA: Både Anne Kathrine Slungård (t.v.) og Ellen Arnstad synes det er lettere å være småbarnsmødre som godt voksne. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Norske kvinner får barn stadig senere, og antallet som føder i slutten av 40-årene og i begynnelsen av 50-årene øker.

Ferske tall viser at fra 2013 til 2014 skal antall norske kvinner over 45 år som fødte ha økt voldsomt.

LES OGSÅ: Opplevde fødselen som traumatisk

51 år og nybakt mor

- Jeg anbefaler andre å få barn tidligst mulig. Men, livet blir ikke bestandig som man planlegger og håper, og da er det fantastisk å få lov å bli mor igjen nå, sier Anne Kathrine Slungård (51) til KK.no.

Tidligere ordfører i Trondheim og nå administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap, ble i april i år mor for fjerde gang.

Fra før har hun barn på 23, 13 og 3 år.

- I den grad det er annerledes å bli mor nå sammenliknet med da jeg var yngre, så er det positivt. Jeg har mer erfaring, jeg vet for eksempel hva det vil si å gå igjennom et svangerskap og en fødsel, sier Slungård.

Foreløpige tall fra Medisinsk fødselsregister ved Folkehelseinstituttet, viser at det i 2014 skal ha vært nærmere 90 prosent flere kvinner over 45 år som fikk barn enn året før.

I 2013 ble det registrert at 72 kvinner over 45 år fødte barn, mens det i 2014 er registrert 123 kvinner over 45 år.

ELLEN ARNSTAD: Her med sine to yngste barn, Alexander (13) og Gabrielle Margrete (3). Foto: Privat
ELLEN ARNSTAD: Her med sine to yngste barn, Alexander (13) og Gabrielle Margrete (3). Foto: Privat Vis mer

De siste tallene kan endre seg noe, men sett i et større perspektiv er trenden likevel tydelig. I 2004 fikk 45 kvinner over 45 barn, mens 28 fikk det i 1994.

LES OGSÅ: Går på byen for å bli gravid

- Bare å nyte

- Jeg var 28 år da jeg fikk mitt første barn, og 46 år da jeg fikk mitt tredje. Gabrielle Margrete, som nå er tre og et halvt år, er virkelig en bonus i livet, sier forlagsredaktør i Aller Media, Ellen Arnstad (49) til KK.no.

Trebarnsmoren forteller at hun hadde en helt annen trygghet, da hun fikk barn i godt voksen alder.

- Jeg vet hvilke barnesykdommer som kommer, jeg vet hvordan jeg skal takle de ulike aldersfasene og jeg vet hvor fort barneårene går, slik at det bare er å nyte, sier hun.

Også Slungård har opplevd det som positivt å få barn i godt voksen alder, men vil ikke bagatellisere det aldersmessige.

Hun tenkte seg nøye om før hun bestemte seg for å prøve.

- Når du blir gravid 45 pluss, så er det for de fleste vel overveid. For min del var det veldig ønsket, det var ingen impulshandling og jeg var veldig motivert, sier hun.

LES OGSÅ: Så lenge kan du vente med barn

ELDRE GRAVIDE: Vær klar over at sjansen for komplikasjoner og for at det feiler fosteret noe, øker med alderen.  Foto: NTB Scanpix
ELDRE GRAVIDE: Vær klar over at sjansen for komplikasjoner og for at det feiler fosteret noe, øker med alderen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Må ha hjelp

I tillegg til at antall kvinner som føder etter fylte 45 år øker, blir det også stadig flere som får barn etter 40. Tallet på fødende etter fylte 40, har doblet seg de siste 15 årene. Det er imidlertid ikke bare problemfritt.

- Det er opp til hver enkelt når man velger å få barn. Men, vi vet at fertiliteten synker når alderen øker, sier jordmor og fagsjef i Den norske jordmorforening, Nanna Voldner til KK.no.  

Hun mener kvinner som får barn 45 pluss, først og fremst er veldig heldige.

- En del må ha hjelp til å bli gravide, og det er ikke opplagt at man lykkes for det. Mange er ikke klar over at fertiliteten synker betydelig etter 35-års alder, sier Voldner.

Men, kvinner som føder i godt voksen alder, er ikke nødvendigvis blitt gravide med assistert befruktning.

- Etter fylte 50 er nok de færreste svangerskap naturlige, men jeg har selv hatt i alle fall én pasient som var blitt naturlig gravid 52 år gammel, så det er mulig, har overlege Anne-Sofie Letting, seksjonsleder ved fødeavdelingen ved Oslo universitetssykehus Rikshospitalet tidligere fortalt til KK.no.

Vi gjør oppmerksom på at KK og KK.no er eid av Aller Media. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer