Helse & Livsstil

Livet uten melk

Stadig flere velger bort melk i glasset - men hva skal du erstatte den med for å få i deg det du trenger?

Livet uten melk
Publisert
Sist oppdatert
- Det er ingenting i melk som du ikke kan få i deg gjennom andre matvarer, sier allmennlege, miljø- og ernæringsspesialist, Roald Strand. Han holder på med boken «Mage- og tarmsykdommer», og har tidligere uttalt til KK at «kumelk har ingenting å gjøre i en menneskekropp, den er laget for kalven.»

Uansett om du er av den samme oppfatning, eller om du har kuttet ut melk på grunn av intoleranse eller fordi du rett og slett ikke liker det, så er det et poeng å vite hva man skal drikke i stedet.

- Du kan godt drikke vann i stedet for melk, spørsmålet er hva du spiser ved siden av, sier Strand.

- Spiser du mye grovt korn og grønnsaker, får du i deg det samme som i melken. Biola, surmelk eller rismelk tilsatt kalk er andre gode alternativer. OG er du usikker på om du får i deg nok, kalk, kan du ta tilskudd, sier Strand.

Kari H. Bugge, ernæringsfysiolog hos Grete Roede AS, har følgende råd til de som har kuttet ned på melkeinntaket:

- Det er først og fremst kalsium du går glipp av om du ikke drikker melk. Melk er også en kilde til flre B-vitaminer og proteiner av god kvalitet samt noen mineraler, men det er kalsium som er vanskeligst å erstatte. Ost er rik på kalsium, men skal du spise ost for å dekke kalsiumbehovet, får du samtidig et høyt inntak av det usunne mettede fettet.

- Hva med frukt og grønt?

- Mange tror at brokkoli er rik på kalsium. Ja, den er blant de mest kalsiumrike grønnsakene, men du må spise over 1 kilo for å få i deg 500 mg, mens du får det samme fra en halv liter melk. Anbefalt dagsinntak for voksne er 800 mg. Sardiner er sunt, rik på både det sunne fettet og kalsium, men hvor mange av oss spiser sardiner? Yoghurt er også en god kilde til kalsium, men man bør da velge de uten sukker eller med lite sukker. Bruker man lite melkeprodukter bør man vurdere å ta et kalsiumtilskudd, sier Bugge.

Og for alle kaffebar-elskere er det viktig å huske at du ikke trenger å drikke kald melk. Et par kaffe latte daglig, og du er i mål.


LES OGSÅ:
  • Melk mot menssmerter

  • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer