Trening

Lommetreneren

Nå kan du laste ned treningsprogram på iPoden og få din egen elektroniske, personlige trener. Treningsekspert Jill Jahrmann tester siste nytt.

Lommetreneren
Publisert
Sist oppdatertFAKTA

 • Pumppod-programmene er utviklet av Declan Condron ved kjendis-treningsstudioet Equinox i New York, og ekspert på digitale bilder, Craig Schlossberg. De ønsket å lage et tilbud til mennesker som ikke har råd til en personlig trener.
 • Det finnes rundt 50 forskjellige programmer på www.pumppod.com, og det kommer hele tiden nye. Det finnes også spesielle programmer til for eksempel golfere og tennisspillere.
 • Et treningsprogram koster fra 130 til 350 kroner. De er ment å holde i 4–6 uker med trening 2–3 ganger i uken.
 • Pumppod fungerer både på iPod og andre mp3-spillere som kan laste ned bilder. Displayet må være minst 220 piksler bredt og 176 piksler høyt for å gjengi bildene korrekt. De fleste pumppod-programmene krever 6–12 megabyte, mens yogaprogrammet krever 10–20.
 • Tekst: Jill Jahrmann

  Nettstedet pumppod.com tilbyr nå nemlig en lang rekke treningsprogram som kan lastes ned. De er delt inn i kategoriene styrke, utholdenhet, vektreduksjon, bevegelighet og helse. Under disse kategoriene finner du igjen ulike programmer som trening for barselkvinner, pilates, kondisjonstrening, yoga, par-trening, intervalltrening og ulike styrkeprogrammer.

  Hvert enkelt program finnes dessuten i ulike nivåer. Du må lete litt for å finne programmene, og etter nedlastning og overføring til ipod, er jeg aller mest overrasket. Programmene består kun av bildefiler, og ingen videofilmer som viser øvelsene. Jeg har testet følgende tre programmer:

  PumpedAsanas (yoga), nivå 2
  Pulse Pump (intervalltrening), nivå 1–3
  Totally Pumped (styrketrening for hele kroppen), nivå 2

  YOGA FOR DREVNE
  Yogaprogrammene kalles hatha yoga, men for dem som kjenner til yoga vil det se ut som et forkortet ashtanga yogaprogram. Det er to skjermbilder per øvelse, og det første bildet beskriver hvordan øvelsen gjøres, mens det andre bildet beskriver pustemønsteret.

  Selv om programmet skal være på nivå 2, er øvelsene såpass ekstreme at det ville være passende med modifiserte utgaver av mange av programmene. Selve sammensettingen av øvelsene er ganske god. Men som fysioterapeut savner jeg øvelser som strekker framsiden av hoftene og de dype hoftemusklene.

  Det ville også hjulpet mye om programmene kom med en video som viste hvordan du kommer inn i de ulike yogastillingene. Instruksjonene og bildene på ipoden er helt greie, men de kan på ingen måte erstatte en virkelig yogainstruktør.

  Som frittstående, eget program egner dette seg bare for svært drevne utøvere, og de husker programmene sine selv.

  PULSMÅLTE INTERVALLER
  Kondisjonstrening med intervaller er formålet med dette programmet, og du får tre nivåer å velge mellom. Det laveste nivået har fire intervaller, det mellomste nivået har fem intervaller og det øverste har ni. Kondisjonstrening behøver i utgangspunktet ikke like mange instruksjoner som yoga og styrketrening, så dette programmet kan lettere stå for seg selv. De anbefalte intervallene er også fine.

  Du kan velge mellom ulike former for kondisjonstrening – tredemølle, sykkel, elliptisk maskin og enda flere. På nivå 2 og 3 anbefales det å bytte kondisjonsmaskin underveis. Dette er slett ikke nødvendig og kan for mange oppfattes som et unødvendig avbrekk når du jobber konsentrert og hardt. For andre kan det kanskje være en fin veksling.

  Det eneste jeg er virkelig kritisk til er måten intensiteten måles på. Brukeren får beskjed om å finne pulsverdiene sine i en oversikt. For det første krever dette at du har pulsbånd eller pulsklokke, for det andre er denne typen pulsmåling så upålitelig at den ikke bør brukes.

  For at pulsmåling skal være pålitelig må du kjenne din egen makspuls, og dette tallet er individuelt og medfødt, og ikke treningspåvirkelig.

  KREVENDE STYRKETRENING
  Styrkeprogrammet jeg bestilte, kommer med tre foreslåtte treningsprogrammer, og øvelsene er bygd opp på samme måte som yogaprogrammet. Den første siden gir en kort beskrivelse av utførelsen, mens side to viser bilder av hvordan øvelsene skal utføres.

  Også i dette programmet er det valgt gode øvelser, og forslagene om variasjon mellom repetisjonsantallet er gode. Det er kjempefint at det gis forslag til tre hele øvelsesprogrammer, for da har du mulighet til å veksle mellom dem med et par måneders mellomrom slik at kroppen stadig får nye utfordringer.

  Men i likhet med yogaprogrammet, savner jeg også her bedre instruksjoner.

  KONKLUSJON
  Programmene gir ikke tilstrekkelig informasjon om utførelse og intensitetsstyring til at de kan brukes alene.

  Et treningsprogram på iPoden kan derfor ikke erstatte en personlig trener, selv om programmene på nettstedet er faglig godt sammensatt.

  Lommetreneren
  Lommetreneren
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer