KLAR FOR KK-MILA: Lid har gått ned 55 kilo og er klar for å løpe KK-mila for aller første gang.  Foto: Ronja Rognmo
KLAR FOR KK-MILA: Lid har gått ned 55 kilo og er klar for å løpe KK-mila for aller første gang. Foto: Ronja Rognmo Vis mer

Vektnedgang

Lone (39) veide 150 kg: - Jeg var livredd for å dø av overvekt

Da vekten viste nærmere 150 kilo var 39-åringen nødt til å ta affære.

Publisert

KK.NO: - Jeg brukte mye tid og energi på å hjelpe andre mennesker i jobben, og så derfor ikke at jeg selv trengte hjelp. 

Lone Lid (39) har slitt med vekten helt siden hun var ung, men ble først oppmerksom på hvor langt det hadde gått da hun en kald januardag i 2014 fikk et sammenbrudd i bilen på vei til jobb. 

Da veide hun nærmere 150 kilo og var livredd for å dø av overvekt.  

LES OGSÅ: - Jeg var en dundre på hundre

Var avhengig av mat  

- Jeg brøt sammen og skjønte at det nå var min tur til å hjelpe meg selv før det var for sent. Jeg har alltid vært redd for å dø, og redselen ble ikke mindre da jeg innså hvor stor jeg faktisk hadde blitt. 

- Jeg gråt, ble sint og skuffet over at jeg hadde latt meg forfalle såpass mye siden ungdommen. 

Lid, som jobber i barnevernet, forteller at hun der og da innså at hun ikke var noe bedre enn dem som sliter med rusavhengighet og alkoholmisbruk. 

VAR IKKE KLAR OVER VEKTPROBLEMET: På sitt tyngste veide Lone Lid nærmere 150 kilo.  Foto: Privat
VAR IKKE KLAR OVER VEKTPROBLEMET: På sitt tyngste veide Lone Lid nærmere 150 kilo. Foto: Privat Vis mer

- Jeg gikk fra å ikke være klar over at jeg hadde et problem, til å plutselig innse at jeg hadde en alvorlig avhengighet, som i mitt tilfelle var mat. 
 
LES OGSÅ Klarer du ikke stoppe matinntaket?

Ville ikke ta imot hjelp fra sine nærmeste 

Vennene og familien til Lid hadde over lengre tid gjort alt for å hjelpe henne på riktig spor, men uten å lykkes. 

- Jeg ville ikke ta imot hjelpen deres fordi jeg ikke var klar over hvor overvektig jeg var. Dette til tross for at alt jeg gjorde var tungt og et ork– selv det å gå over gulvet eller opp en trapp ble en utfordring. 

- På den tiden ønsket jeg å være aktiv og drive med fysiske aktiviteter, men overvekten stoppet meg. Kroppen min var rett og slett et fengsel som ikke tillot meg å gjøre det vennene mine gjorde. I stedet for å ta på meg joggeskoene og gå ut, trøstet jeg meg med fet mat, cola, chips og sjokolade. 

Lid lovet seg selv i mange år at hun skulle endre livsstil, og ble en mester i å tenke at hun skulle begynne å spise sunt og trene i morgen – men det holdt aldri. 

- Redningen ble sammenbruddet jeg fikk i bilen den dagen. Det fikk meg til å innse at noe måtte gjøres, for jeg ville leve, bli gammel og glad på ekte!

VILLE VÆRE AKTIV: Lid hadde fryktelig lyst til å være aktiv sammen med vennene sine, men kroppen tillot det ikke.  Foto: Privat
VILLE VÆRE AKTIV: Lid hadde fryktelig lyst til å være aktiv sammen med vennene sine, men kroppen tillot det ikke. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: - Når jeg spiste, følte jeg at jeg hadde det litt bedre

La om kostholdet og livsstilen  

Da tiden var inne tok hun kontakt med andre som slet med overvekt, og derfra startet en lang og krevende prosess – for det var tross alt snakk om å gjøre en endring som skulle vare livet ut. 

- Jeg måtte legge om livsstilen og kostholdet mitt. Jeg begynte å trene med en personlig trene, meldte meg inn i en sykkelklubb, gikk masse turer i skogen og begynte å løpe. 

- Kostholdet måtte også til pers. Jeg tenker over hva jeg spiser, og skiller mellom hverdag og helg. Jeg spiser litt og ofte, frokost, middag og kveld. Jeg prøver også å få i meg to til tre mellommåltider slik at forbrenningen holder seg jevn gjennom dagen. 

Lid forteller at hun også har valgt å holde seg unna mye mat. Ikke fordi hun må, men fordi hun vil. 

- De gangene det er tungt å holde fingrene av fatet sier jeg til meg selv at alt var mye tyngre før, for kroppen og hodet. 

BEGYNTE Å TRENE: Lid begynte å trene med en personlig trener, gå turer og løpe for å gå ned i vekt.  Foto: Privat
BEGYNTE Å TRENE: Lid begynte å trene med en personlig trener, gå turer og løpe for å gå ned i vekt. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Inger Kristin (25) gikk ned 33 kilo!

KK-mila var utenkelig for et par år siden 

Hvordan holder du motivasjonen oppe? 

- Jeg blir motivert når jeg ser alle hindringene som forsvinner i takt med vektnedgangen. Det er så deilig å se at endringene jeg har gjort funker. Nå er jeg meg selv helt og holdent, og er ekte og ærlig overfor meg selv og andre. 

- I tillegg blir jeg veldig motivert av å kunne føle meg vel i klesbutikker. For en lykke å kunne kjøpe det jeg har lyst på i stedet for å kun kjøpe et plagg fordi det er det eneste som passet. 

En annen ting som har holdt motivasjonen til Lid oppe er det å skulle løpe KK-mila for aller første gang.  

I dag er hun 55 kilo lettere og klar for å gjøre noe som var utenkelig for noen år siden. 

- Jeg meldte meg på for å tørre å gjennomføre et løp og ikke minst tørre å gjøre det med så mange andre på startstreken. Jeg satt meg et mål om å gjøre det så godt jeg kan – for å mestre noe! 

KK-MILA: Det å skulle løpe KK-mila har holdt motivasjonen til 39-åringen oppe.  Foto: Ronja Rognmo
KK-MILA: Det å skulle løpe KK-mila har holdt motivasjonen til 39-åringen oppe. Foto: Ronja Rognmo Vis mer

- Målet er ikke å komme først i mål. Hvis jeg er den som er først ut og sist inn skal jeg være like fornøyd, for jeg har tross alt stått på startstreken og ikke minst gjennomført, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer