Påsken nærmer seg med stormskritt og for mange av oss er denne høytiden synonymt med deilige skiturer i vårsola, eller oppfriskende gåturer i skog og mark.
Lange turer der du bruker føttene er imidlertid ikke bare forbundet med glede. Et svært vanlig problem er nemlig gnagsår, og det er få ting som kan ødelegge en flott skitur eller naturopplevelse som det å prøve å bevege seg fremover samtidig som du sliter med gnissende, åpne sår på føttene.
Heldigvis finnes det noen enkle grep du kan ta, som kan være med på å forhindre at du får blemmer eller sår på de utsatte lemmene dine.
LES OGSÅ: Brenn kalorier i skiløypa
Hælen er mest utsatt
Ifølge Lommelegen.no oppstår gnagsår som følge av økt friksjon over huden. Dette gir en vannblemme som kan sprekke og gi et sårt og ømt hudparti med manglende huddekning.Gnagsår som følge av skiturer eller gåturer oppstår som regel fordi man er i mye aktivitet, og det er gjerne hælen som er mest utsatt.
Et slikt sår vil også (som de fleste vet) gjøre det svært ubehagelig å bevege seg, og dersom man forsetter å gå (ubehandlet) etter å ha fått et sår, vil det forverre seg.
LES OGSÅ: Pakk deg påskesunn
Les mer om fotplager og behandling på Lommelegen.no.
Velg riktig skotøy og husk tørre sokker
Derfor er forebygging svært viktig, og ifølge Den Norske Turistforeningen (ekstern lenke) er den absolutt beste måten å unngå gnagsår på å bruke inngåtte/«gamle» støvler og sko.Dersom du har planer om å kjøpe nye sko eller skistøvler før påske, bør du hvertfall passe på at du bruker god tid på å finne et par som passer dine bein perfekt, ellers vil du kunne oppleve å få gnagsår ganske raskt.
Føler du at føttene dine er spesielt utsatt kan det også være lurt å legge noe forebyggende på hælen før du begir deg ut på tur. Eksempler på dette kan være anti-gnagsårstift, gnagsårplaster eller sportstape. Gode sokker er også viktig, og du bør helst unngå bomull. Bruk heller sokker i pustende stoff som transporterer svetten bedre.
Når du er ute på tur er det også veldig viktig å få luftet beina og tørket skoene når du har pauser. Du bør også skifte til tørre sokker dersom du er veldig fuktig på føttene, og tørk skoene godt på kvelden.
Kjenner du at du begynner å bli sår (gnisninger eller varme) bør du også ta av deg støvlene og behandle det så raskt som mulig, før det danner seg blemmer.
LES OGSÅ: Unngå treningsklær-tabbene
Er skaden skjedd? Gjør dette:
LES OGSÅ: Hold formen på hytteturen
Flere gode råd mot gnagsår:
1. Velg lærKjøp sko av lær, ikke syntetiske materialer. Lær er rett og slett snillere med føttene dine.
2. Gå dem inn
Gå inn nye sko før ferien, da blir det fort mye trasking. Akrylsokker i skoene demper friksjon, særlig hvis de har fasongstrikket hæl og sitter godt rundt foten.
3. Pakk dem inn
Bruk litt talkum på bena før du ifører deg akrylsokker og deretter de nye gåskoene dine. Slik demper du friksjonen.
4. Fett nok
Du kan også smøre med vaselin eller talg på de stedene du oftest får gnagsår.
5. Polstre om nødvendig
Før du legger ut på en langtur, for eksempel i fjellet, kan det være lurt å dekke de mest utsatte områdene på føttene med bobleplast som du fester med sportstape.
6. Ta noen testrunder
Har du en lang festdag i høye og kanskje spisse sko foran deg, ta noen testrunder med stillettene først, slik at du vet de er akseptabelt behagelige å gå med.
7. Kattemyke såler
En såle av silikon kan gjøre dagen mye mer behagelig. Sørg for at skoen din har plass nok til en.
8. Hvor trykker skoen?
Bruk anti-gnagsårstift eller silketape på huden der skoen kan gnisse.
9. Sko deg riktig
Vet du at du skal gå langt, velg noe mer praktisk enn skyskraper-stilettene.
10. Ha en plan B
Sørg for å ha et par behagelige sko i bakhånd, slik at du kan bytte hvis smertene tar overhånd. Prøv på forhånd, kanskje festkjolen er nesten like fin til ballerinasko som til høyhælte sko?
11. Beinflørt med deg selv
Skal du sitte lenge til bords, vipp skoene diskret av under bordet under måltidet. Gjør noen enkle beinøvelser mens du nipper til et glass rosa champagne.
•Strekk leggene godt. La tærne peke vekselvis framover og oppover.
•Tegn store luftsirkler med tærne, slik at du myker opp ankelen.
•Strekk vristen, med baksiden av din andre legg som støtte.
12. Flat ut
Har du mulighet, legg deg ned fem minutter med beina høyt.



