Toalett

Lukk dolokket før du trekker ned

Bakteriene som spruter opp av doskålen kan nemlig gi deg omgangssyke.

LEGG NED: Husk at du alltid legger ned dolokket før du trekker ned, ellers risikerer du at en haug med bakterier sprer seg i lufta og på ting i nærheten.  Foto: Getty Images
LEGG NED: Husk at du alltid legger ned dolokket før du trekker ned, ellers risikerer du at en haug med bakterier sprer seg i lufta og på ting i nærheten. Foto: Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
De fleste mennesker er antagelig såpass opptatt av renslighet og hygiene at regelmessig toalett- og baderomsvask er blitt en rutine.

Og det er jammen godt, for visste du for eksempel at toalettskålen din kan inneholde opp mot 3,2 millioner bakterier per seks og en halv kvadratcentimeter?

Det kan kanskje høres litt voldsomt ut, men dette er faktisk en helt normal bakteriemengde på et privat toalett. Og da kan du jo bare tenke deg hvor mange bassilusker som florerer på offentlige toalett, hvor langt flere gjør sitt fornødne.

LES OGSÅ: Husk å vaske HELE håndflaten

Legg ned dolokket

I tillegg til regelmessig vask av toalettet og badet ditt, kan det å legge ned dolokket før du trekker ned være en enkel måte å hindre bakteriespredning på.

Trekker du ned mens dolokket står oppe spruter nemlig bitte små dråper av urin, avføring og toalettvann over setet.

Disse partiklene kan også sprute over sidene på doskålen, badegulvet, veggene og gjenstander i nærheten.

LES OGSÅ: Vasker du klærne på økovask?

Kan spre sykdommer

Denne bakteriespredningen er riktignok rimelig ekkel, men det verste av alt er at den også kan gjøre deg syk, skriver Daily Mail på sin helsenettside (ekstern lenke).

Ifølge professor Mark Wilcox, som er klinisk direktør for mikrobiologi ved Leeds Teaching Hospitals NHS Trust, kan partiklene fra doskålen nemlig føre til spredning av ulike virus, som for eksempel omgangssyke.

- Det er helt klart at dolokket er der av en grunn, forklarer Wilcox til Daily Mail.
Wilcox og kollegene ved Leeds University gjennomførte nylig en undersøkelse der de så nærmere på hvordan bruk av dolokk kan forhindre spredning av sykdom på sykehus.

De bruke et sterilisert toalett og skapte en «diaréeffekt» i doskålen ved å infisere dovannet med bakterien Clostridium difficile.

LES OGSÅ: Med GoGirl kan du tisse som en mann

Sprutet 25 cm opp i luften

Resultatene av studien viste at bakterien ble transportert nesten 25 centimeter opp i lufta og spredd utover nærliggende gjenstander når det ble trukket ned uten dolokket nede.

Bakterien var fortsatt i luften 90 minutter etter at forskerne hadde trukket ned.

Ifølge forskerne ble spor av bakterien også funnet i luften da dolokket var nede, men i langt mindre grad. Bakterien spredte seg heller ikke utover åpne flater og gjenstander i nærheten av toalettet.

Ifølge Wilcox viste studien at det kommer opp mot 50 dråper ut av et toalett når du trekker ned uten å ha dolokket nede.

- Lokket forhindrer at dråper forsvinner ut av toalettskålen, og det hindrer også lukt. Noen bakterier spres veldig lett gjennom luften, derfor er det lurt å alltid legge ned lokket før du trekker ned. I tillegg bør du vaske hendene dine etterpå, forklarer han.

LES OGSÅ: Sitter du slik på do? Tabbe!

Bytt dobørste ofte

Rengjøringsekspert Else Liv Hagesæther, som har skrevet boken «Rent: Enkelt og greit», har tidligere uttalt til KK.no at det kan være lurt å bytte dobørsten din ofte dersom du ikke er særlig god på å legge ned dolokket ditt.

Ifølge Hagesæther hender det nemlig at partiklene og bakteriene havner på dobørsten.

Hun anbefaler også å kjøpe en toalettbørste som henger over dryppeskålen.

- Toalettbørsten bør ikke stå nede i en kopp og surkle i gammelt vann. Dette fører nemlig til en oppvekst av bakterier. Når toalettbørsten henger over dryppeskålen, vil bakteriene i kosten dø. De trenger fuktighet og vann for å leve, har hun uttalt.

LES OGSÅ: Disse tingene tetter doen din

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer