Lukt

Luktene du bør ta på alvor

Muggsopp og fukt kan gjøre skade på både hus og helse.

LUKT? Lukter det rart i boligen din? De første tegnene på fuktskader kan avsløres nettopp ved hjelp av lukt, og er ikke noe du bør ignorere. Foto: face to face Agentur GmbH / Alamy/All Over Press
LUKT? Lukter det rart i boligen din? De første tegnene på fuktskader kan avsløres nettopp ved hjelp av lukt, og er ikke noe du bør ignorere. Foto: face to face Agentur GmbH / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lukter det rart i enkelte rom i huset ditt? En litt merkelig eim du ikke helt klarer å sette fingeren på?

I verste fall kan dette faktisk være et tegn på fuktskader eller muggsopp, og det bør ikke ignoreres. Det kan nemlig gå ut over både helse og hjem, og ende med å koste deg dyrt.

Men hvilke type lukter er det egentlig man bør reagere på?

SKADER: Fuktskader og muggsopp gjør at boligen vi oppholder oss i ødelegges, og det kan ende opp med å bli svært dyrt. Foto: absolutimages - Fotolia
SKADER: Fuktskader og muggsopp gjør at boligen vi oppholder oss i ødelegges, og det kan ende opp med å bli svært dyrt. Foto: absolutimages - Fotolia Vis mer

Kommer ofte av fukt

De første tegnene på fuktskader kan avsløres nettopp ved hjelp av lukt. Og særlig når det gjelder rom som man ikke oppholder seg så mye i.

Luktesansen din kan derfor være til god hjelp når det gjelder å oppdage fuktskader eller mugg, men det betyr ikke at alle lukter er tegn på et problem.

– Det verste er om du ikke undersøker. Lukten kan komme fra ulike kilder, men lukt oppstår ikke fra intet.

-Såkalt «kjellerlukt» er en lukt de fleste kjenner igjen, og kommer gjerne fra fukt som angriper organisk materiale – som for eksempel treverk, sier Roy Malmo Nilsen, leder hos Anticimex Forsikring, til KK.no.  

Lukten oppstår altså ofte på grunn av fukt. Og fukt starter gjerne en prosess som er en naturlig del av naturen. Men inne i huset eller leiligheten skal ikke treverk nedbrytes i et kretsløp.

– Ute i naturen finnes det et effektivt «ventilasjonsanlegg» som fortynner disse luktene – et så effektivt ventilasjonsanlegg har vi ikke i våre boliger.

LES OGSÅ: Oppvaskmaskinen kan være full av sopp

Mugg, jord eller kloakk

Noen av de typiske luktene du skal være oppmerksom på er lukten av mugg, kloakk eller jordlukt.

Mugglukten er ofte besk og bitter, mens jordlukt ofte kan minne om en potetkjeller eller jordkjeller, og begge deler kan være en indikasjon på en fuktskade.

Avløpslukt kan komme av kloakkskader, lekkasjer i avløp og tilkoblinger til servanter, eller fra en sluk som har blitt tørr på grunn av lite bruk.

LES OGSÅ: Lukter vinglassene dine vondt?

DUGG: Fuktighet på innsiden av vindusglasset tyder på at inneklimaet ikke er helt som det skal, og kan også føre til mugg. Foto: (c) Katja Kircher/Maskot/Corbis/All Over Press
DUGG: Fuktighet på innsiden av vindusglasset tyder på at inneklimaet ikke er helt som det skal, og kan også føre til mugg. Foto: (c) Katja Kircher/Maskot/Corbis/All Over Press Vis mer

– Igjen er det «kjellerlukten» som er sentral.  Gamle bøker lagret i kjelleren har sin mugglukt, det samme har gjerne bagger og kofferter som lukter «mugg».  

– Undersøk, ikke vær likegyldig.  Lukten kan jo være fra så mangt, men fuktig treverk råtner og det gjør at boligen vi oppholder oss i ødelegges. Er det en fuktskade, er alltid billigst å igangsette tiltak, og jo før jo bedre.  Å være «struts» kan vise seg være lite lurt – og kan bli dyrt! Dessuten er noen også allergisk, som fører til dårligere helse, forteller han. 

Kan bli slapp og syk

Ifølge Kai Gustavsen, fagsjef for inneklima, HMS og miljørettet helsevern i Norges Astma og Allergiforbund, er det ikke noe nytt for oss at muggsopp og fuktskader i boliger kan gjøre oss syke.

Dette påpeker han at mennesker har vært klar over i tusenvis av år, og er faktisk også skrevet om i Det Gamle Testamentets tredje mosebok.

– Fuktskader, muggsopp og generelt dårlig inneklima kan gi astma og allergi, men det kan også føre til tretthet, hodepine, rennende øyne og en generell følelse av å være utladet eller dårligere konsentrasjonsevne, sier han til KK.no.

ASTMA: Muggsopp og fuktskader i boliger er heller ikke bra for helsa. Friske mennesker kan bli syke over tid, mens de som allerede har allergier eller astma ofte vil oppleve å bli verre. Foto: umpalumpas - Fotolia
ASTMA: Muggsopp og fuktskader i boliger er heller ikke bra for helsa. Friske mennesker kan bli syke over tid, mens de som allerede har allergier eller astma ofte vil oppleve å bli verre. Foto: umpalumpas - Fotolia Vis mer

Og dersom du merker at du blir bedre når du har vært på ferie eller etter en helg på hytta, men blir dårlig når du kommer hjem igjen. Ja, da bør du sjekke boligen nøye for å se om noe kan være galt.

– Friske mennesker kan bli syke over tid, mens de som allerede har allergier eller astma ofte vil oppleve å bli verre. Barn er spesielt sårbare, og ofte mest utsatt, forteller han.

LES OGSÅ: Så ofte bør du skifte støvsugerpose

Undersøk hvor lukten kommer fra

Når det gjelder å oppdage slike problemer i boligen din presiserer Gustavsen at det er viktig at du stoler på dine egne sanser. Han mener nemlig at vi kan kartlegge mye selv, uten å måtte kontakte profesjonell hjelp med en gang.

SLITEN: Fuktskader, muggsopp og generelt dårlig inneklima kan føre til tretthet, hodepine, rennende øyne og en generell følelse av å være utladet. Foto: REX/Voisin/Phanie/All Over Press
SLITEN: Fuktskader, muggsopp og generelt dårlig inneklima kan føre til tretthet, hodepine, rennende øyne og en generell følelse av å være utladet. Foto: REX/Voisin/Phanie/All Over Press Vis mer

– Lukter det merkelig i et rom bør du først starte med å undersøke hvor det kan komme fra. Har du en sluk i gulvet, eller en vask som er lite i bruk, kan det føre til kloakklukt inne dersom vannet i vannlåsen fordamper.

- Kanskje har du glemt en gammel matpakke eller en appelsin som ligger og råtner et sted, eller supplert med et bruktmøbel fra et loppemarked eller fra loftet ditt, så kan dette være årsaken.

Møbler og tekstiler som er oppbevart i kjeller og loft, eller som er funnet på loppemarked kan ofte ha en spesiell lukt som kan henge igjen en god stund.

Det er derfor lurt å sjekke møbler og tekstiler for fuktskader før de tas inn i huset.

Gjøres dette i den varme årstiden, kan du rengjøre, lufte og solbestråle møblene effektivt ute.

– Dersom du har gjennomsøkt rommet og fjernet mulige kilder til lukten, men det fortsatt lukter merkelig, da er det et tegn på at noe kan være galt. Og da bør du absolutt gjøre noe med det, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer