Lukter Vondt Av Prompen

Lukter det grusomt av prompen?

Det kan skyldes andre ting enn maten du har spist.

TARMGASS: Alle har det, men det er ikke så mange som ønsker å snakke om det. Likevel kan det by på noen spørsmål - hva kan det for eksempel bety at den lukter helt grusomt?  Foto: Mat Hayward - Fotolia
TARMGASS: Alle har det, men det er ikke så mange som ønsker å snakke om det. Likevel kan det by på noen spørsmål - hva kan det for eksempel bety at den lukter helt grusomt? Foto: Mat Hayward - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Alle gjør det, men det er ikke så mange som snakker om det.

Vi snakker om det som på fagspråket blir kalt «flatulens», men som av de aller fleste andre blir omtalt som luft i magen - eller promp rett og slett.

Og det er nok vanligere enn du tror, for et sted i verden er det noen som faktisk har funnet opp en truse som skal fjerne den vonde lukten.

Men visste du at promp- eller tarmgass, kan fortelle deg en del om fordøyelsen din?

LES OGSÅ: Vær forsiktig med dette på ferie

Kan være tegn på skjult forstoppelse

Blant annet kan det være en grunn til at du har veldig illeluktende tarmgass - og ikke nødvendigvis fordi du spiste kål til middag.

Ifølge en fersk artikkel på forskningsnettsiden Videnskab.dk kan tarmgass som lukter veldig vondt være et tegn på «skjult» forstoppelse - altså at du har avføring liggende i tarmen, til tross for at du har vært på toalettet som vanlig den siste tiden.

- Hvis du har meget illeluktende promp eller avføring, så kan det være et tegn på at det konstant er avføring i tarmen, og det er ikke sunt, sier Dennis Raahave, seniorforsker ved kirurgisk avdeling ved Nordsjællands Sykehus i Danmark, til nettsiden. 

Ifølge Videnskab.dk kan tarmgass som lukter veldig vondt være et tegn på skjult forstoppelse - altså at du har avføring liggende i tarmen, til tross for at du har vært på toalettet som vanlig den siste tiden. Foto: Fotolia
Ifølge Videnskab.dk kan tarmgass som lukter veldig vondt være et tegn på skjult forstoppelse - altså at du har avføring liggende i tarmen, til tross for at du har vært på toalettet som vanlig den siste tiden. Foto: Fotolia Vis mer

Han forklarer at det er normalt å ha noe opphoping av avføring i venstre side av tykktarmen, hvor avføringen samles før den går ned i endetarmen og gir trang til å gå på toalettet.

Det er imidlertid ikke bra hvis den konstant er fylt med avføring, og kan potensielt gi betennelser i tarmen, og i verste fall øke risikoen for kreftsvulster.

- 90 prosent av alle svulster vi finner i tarmen, er nettopp der hvor det er opphoping av avføring. Det er derfor ikke bra med slike depoter, forteller seniorforskeren.

Ifølge Kreftforeningen oppstår de fleste tilfeller av kreft i tykktarm/endetarm uten at det er noen sikker årsak, men faktorer som kan øke risikoen er blant annet usunt kosthold - mye rødt kjøtt og bearbeided kjøtt, samt polypper og adenomer (godartede små svulster) som er oppsamlet på et sted i tarmen, og som ikke blir behandlet.

LES OGSÅ: Alt du bør vite om fiber

Kan også skyldes svovelproduseren bakterier i tarmen

Det er imidlertid ingen grunn til umiddelbar panikk dersom det ofte er slik at prompen din lukter vondt - det kan også komme av andre årsaker. 

- Hvis avføringen lukter veldig vondt, kan det også gi uttrykk for at det er svovelproduserende bakterier i tarmen, forteller Elisabeth Knudsen, spesials innen mage- og tarmsykdommer ved en privatklinikk i Nordsjælland, til nettsiden.

- Det er verken sunt eller usunt, men det kan være generende for andre, sier hun.

Hvis du sliter med magesmerter, kun går på toalettet en til to ganger i uken - eller enda mindre, og prompene din lukter veldig vondt, så kan det ifølge legen være et tegn på avføring som er blitt liggende i tarmen.

FORSTOPPELSE: Hvis du sliter med magesmerter, kun går på toalettet en til to ganger i uken - eller enda mindre, og prompene din lukter veldig vondt, så kan det ifølge legen være et tegn på opphopet avføring i tarmen. Foto: gstockstudio - Fotolia
FORSTOPPELSE: Hvis du sliter med magesmerter, kun går på toalettet en til to ganger i uken - eller enda mindre, og prompene din lukter veldig vondt, så kan det ifølge legen være et tegn på opphopet avføring i tarmen. Foto: gstockstudio - Fotolia Vis mer

Men hva kan du så gjøre hvis du har problemer med forstoppelse?

– Forstoppelse kan selvsagt behandles, men hva slags behandling du trenger kommer an på hva som er årsaken til den. Likevel er det noen råd som gjelder for alle - spise regelmessig, få i seg godt med fiber og nok med vann, har Anne Marthe Boldingh, lege ved A Klinikken, tidligere uttalt til KK.no.

Mangel på fysisk aktivitet kan også være en årsaken til at det stopper opp. Det kan derfor være verdt et forsøk å gå seg en tur for å sette i gang bevegelse i tarmen.

- Hvis du sliter veldig kan klyster eller lakserende midler brukes for å sette ting i gang, forklarer Boldingh.

LES OGSÅ: Dette er den nye trendgrønnsaken

Vær obs på kål, brokkoli og rosenkål

En annen årsak til illeluktende tarmgass er naturligvis hva du spiser.

For eksempel kan grønnsaker som kål, brokkoli og rosenkål bidra til en promp, som lukter som om «døden selv har gått forbi».

Dette er riktignok matvarer proppet med næringsstoffer som hjelper kroppen med å kvitte seg med giftstoffer, men dette er - som Knudsen nevner, matvarer som inneholder mye svovel, og det er svovelen som skaper den vonde lukten.

BROKKOLI: Det er bare så sunt, men den inneholde også en god del svovelsyre, som bidrar til illeluktende tarmgass. Det kan imidlertid hjelpe å koke den litt først.  Foto: bit24 - Fotolia
BROKKOLI: Det er bare så sunt, men den inneholde også en god del svovelsyre, som bidrar til illeluktende tarmgass. Det kan imidlertid hjelpe å koke den litt først. Foto: bit24 - Fotolia Vis mer

Men det er ingen grunn til å droppe dem av den grunn. Prøv å koke dem litt før du spiser dem, eller spis de med koriander eller gurkemeie, som skal hjelpe på gass.

Men hva er egentlig tarmgass?

- Det er normalt å ha gass i magetarmsystemet. Det er vanligvis rundt 200 ml gass i magetarmsystemet, som utgjøres av nitrogen, hydrogen, oksygen, karbondioksid og hos noen metangass, har ernæringsprofessor ved Universitetet i Oslo, Christian A. Drevon tidligere uttalt til KK.no.

Han forteller at oppblåst mage skyldes økt mengde gass i den øvre eller nedre delen av magetarmkanalen - det vil si magesekken (øvre) eller tynn- og tykktarmen (nedre).

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer