Lukter Vondt Av Prompen

Lukter det grusomt av prompen?

Det kan skyldes andre ting enn maten du har spist.

TARMGASS: Alle har det, men det er ikke så mange som ønsker å snakke om det. Likevel kan det by på noen spørsmål - hva kan det for eksempel bety at den lukter helt grusomt?  Foto: Mat Hayward - Fotolia
TARMGASS: Alle har det, men det er ikke så mange som ønsker å snakke om det. Likevel kan det by på noen spørsmål - hva kan det for eksempel bety at den lukter helt grusomt? Foto: Mat Hayward - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Alle gjør det, men det er ikke så mange som snakker om det.

Vi snakker om det som på fagspråket blir kalt «flatulens», men som av de aller fleste andre blir omtalt som luft i magen - eller promp rett og slett.

Og det er nok vanligere enn du tror, for et sted i verden er det noen som faktisk har funnet opp en truse som skal fjerne den vonde lukten.

Men visste du at promp- eller tarmgass, kan fortelle deg en del om fordøyelsen din?

LES OGSÅ: Vær forsiktig med dette på ferie

Kan være tegn på skjult forstoppelse

Blant annet kan det være en grunn til at du har veldig illeluktende tarmgass - og ikke nødvendigvis fordi du spiste kål til middag.

Ifølge en fersk artikkel på forskningsnettsiden Videnskab.dk kan tarmgass som lukter veldig vondt være et tegn på «skjult» forstoppelse - altså at du har avføring liggende i tarmen, til tross for at du har vært på toalettet som vanlig den siste tiden.

- Hvis du har meget illeluktende promp eller avføring, så kan det være et tegn på at det konstant er avføring i tarmen, og det er ikke sunt, sier Dennis Raahave, seniorforsker ved kirurgisk avdeling ved Nordsjællands Sykehus i Danmark, til nettsiden. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer