Underliv

Lukter det ille av underlivet ditt?

Kan være tegn på at noe ikke er som det burde.

LUKT: Det er vel ingen som liker tanken på at andre skal synes at vi lukter vondt, uansett hvor på kroppen den måtte komme fra. Men vi ønsker i hvert fall ikke å lukte vondt «der nede». Foto: blickwinkel / Alamy/All Over Press
LUKT: Det er vel ingen som liker tanken på at andre skal synes at vi lukter vondt, uansett hvor på kroppen den måtte komme fra. Men vi ønsker i hvert fall ikke å lukte vondt «der nede». Foto: blickwinkel / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss er svært opptatt av hygiene, og kjenner vi den minste antydning til kroppslukt fra oss selv, så spenner alle muskler seg, og vi klarer ikke slappe av før vi har fått kontrollert tilstanden bak lukkede dører.

Det er vel ingen som liker tanken på at andre skal synes at man lukter vondt, uansett hvor på kroppen det måtte komme fra. Men vi ønsker hvert fall ikke å lukte vondt «der nede».

Hvem har vel ikke hørt uttrykk som «hun lukter råtten fisk» eller «rekefabrikk»? Og vi er alle enige om at vi ikke ønsker å være den personen.

Nøyaktig hvordan det skal lukte av en kvinnes underliv er mye diskutert, men en ting er sikkert; det skal ikke lukte skikkelig vondt. Det kan nemlig være et tegn på en infeksjon eller ubalanse.

LES OGSÅ: Symptomene du ikke bør ignorere

TRANGT OG TETT: Trange bukser og undertøy i syntetisk stoff kan gi et tett og fuktig miljø, som igjen kan forårsake ubalanse i skjedens bakterieflora. Foto: PEOPLE IN BED by VISION / Alamy/All Over Press
TRANGT OG TETT: Trange bukser og undertøy i syntetisk stoff kan gi et tett og fuktig miljø, som igjen kan forårsake ubalanse i skjedens bakterieflora. Foto: PEOPLE IN BED by VISION / Alamy/All Over Press Vis mer

Ubalanse i bakteriefloraen

– Først og fremst er det viktig å akseptere at vi alle har kroppslukter, det er helt normalt og ikke grunn til bekymring.

Det er helt normalt med en litt syrlig lukt, men dette er nok individuelt, sier gynekolog Kristin Ramm som driver Askergynekologen, til KK.no

I skjeden er det en rikelig bakterieflora som hovedsakelig består av melkesyrebakterier (lactobasiller) i balanse med hverandre. De skaper et surt miljø og gir en beskyttelse mot andre bakterier utenfra.

– Endring av lukt oppstår gjerne hvis bakteriebalansen forstyrres, så det er vel forandringer mer enn lukt i seg selv som kan være tegn på ubalanse.

I tillegg til vond lukt kan også endringer i utfloden din gi deg en pekepinn på om du har en ubalanse i skjeden. Infeksjoner eller sykdommer får nemlig utfloden din til å endre farge, lukt og karakter, og det kan derfor være lurt å følge med.

Kan utløses av flere ting

En vanlig årsak til endringer i lukt og utflod er infeksjonen bakteriell vaginose, også kalt skjedekatarr. Og Ramm forteller at dette ofte kjennetegnes av en egenartet råtten fiskelukt, og gjerne også rikelig med grålig, kanskje skummende utflod.

– Dette skyldes en ubalanse i bakteriefloraen hvor en bakterie som heter gardnerella dominerer. Det dreier seg altså om en ubalanse i egne bakterier, ikke en seksuelt overførbar sykdom, forklarer hun.

KUN VANN: Ovedreven hygiene, særlig med bruk av parfymerte såper, kan gjøre vondt verre i underlivet. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
KUN VANN: Ovedreven hygiene, særlig med bruk av parfymerte såper, kan gjøre vondt verre i underlivet. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer

Det er mange faktorer som kan bidra til en slik forstyrrelse; overdreven hygiene, trange bukser og fuktighet, ny partner, antibiotikakurer, graviditet, stress, og klorbading, eller hormonelle årsaker som menstruasjon.

Men et endret surhetsmiljø i skjeden kan også forårsakes av en soppinfeksjon, og dette gir vanligvis ikke vond lukt, men kan hos enkelte oppleves mer syrlig.

Svette eller urinlekkasje

Det er likevel ikke bare infeksjoner som kan forårsake ubehagelig lukt fra underlivet, det kan også skyldes noe så enkelt som for eksempel svette. I lysken har vi mange svettekjertler som kan gjøre det klamt og svett, særlig etter trening, i trange klær og hos overvektige hvor det blir tette forhold.

– Urinlekkasje er også en plage som ikke er helt sjelden hos kvinner, særlig hos eldre. For noen blir det et stort problem som krever behandling. For øvrig merker vel mange kvinner litt tendens til noen dråper urinlekkasje, og dette behøver for så vidt ikke være noe problem, men kan oppleves plagsomt fordi man er redd det lukter urin.

– Alvorlige infeksjoner i livmor er svært sjelden men kan også gi rikelig og illeluktende utflod. Og en gjenglemt tampong lukter heller ikke godt, sier Ramm.

LES OGSÅ: Spis deg til et friskt underliv

LEGEVISITT: En tur til gynekologen kan lønne seg dersom du opplever endringer i utflod og lukt. Der kan du få svar på om du har fått en ubalanse i bakteriefloraen, eller soppinfeksjon. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press
LEGEVISITT: En tur til gynekologen kan lønne seg dersom du opplever endringer i utflod og lukt. Der kan du få svar på om du har fått en ubalanse i bakteriefloraen, eller soppinfeksjon. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press Vis mer

Yoghurt på en tampong?

Det finnes mange råd og tips til hvordan du kan vedlikeholde en god balanse i bakteriefloraen i skjeden, og noen hjelpemidler finnes på apoteket, mens andre er mer hjemmelagde remedier, som for eksempel tamponger med yoghurt.

Ramm forteller at det aldri har blitt påvist en sikker behandlende effekt på skjedekatarr ved bruk av legemidler med melkesyrebakterier, derimot er det dokumentert at slike medikamenter kan fungere forebyggende.

– Ved bakteriell vaginose eller soppinfeksjon er det viktig først å behandle dette med henholdsvis antibiotika- eller soppkur. Rett etter en slik kur kan det være lurt å ta en melkesyrekur, da dette er med på å stabilisere et normalt og surt miljø, forklarer Ramm.  

Hun mener at det finnes ingen grunn til å ta slike kurer jevnlig, det er bare dyrt! Og tamponger med yoghurt eller skylling av skjeden med yoghurt kan antas å ha noe av samme effekt som man kan forvente av melkesyrebakterier i vagitorieform. Det skulle altså sjelden være behov for den slags behandling.

Unngå sterke såper

– Det er mer nyttig med forebyggende tiltak som å unngå overdreven hygiene, ikke bruke parfymerte såper, ikke spyle skjeden, bruke bomullstruser fremfor syntetiske truser, og ikke bruke truseinnlegg. Med andre ord; unngå et tett og fuktig miljø, sier gynekologen.

INTIMVASK: Selv intimsåper som er spesielt egnet for vask av underlivet, er ansett som unødvendig av ekspertene. Det blir rent nok med varmt vann.  Foto: Adele C. Blystad
INTIMVASK: Selv intimsåper som er spesielt egnet for vask av underlivet, er ansett som unødvendig av ekspertene. Det blir rent nok med varmt vann. Foto: Adele C. Blystad Vis mer

Du trenger altså ikke vaske inni skjeden, eller bruke parfymerte såper for å bli ordentlig ren nedentil, faktisk kan dette gjøre vondt verre. Skjeden har nemlig et eget selvrensende system som holder underlivet rent og i riktig pH-balanse, forutsatt at du ikke har en sopp- eller bakterieinfeksjon.

Det finnes riktignok spesielle produkter som er laget for vask av underlivet, men ekspertene mener at til og med disse intimsåpene er helt unødvendige. Å skylle med varmt vann er nemlig alt som skal til for at du skal bli tilstrekkelig ren.

– I utgangspunktet er det igjen viktig å huske på at litt lukt er helt normalt. Ikke forstyrr den normale bakteriebalansen unødvendig, det er da man risikerer at lukten blir vond! sier eksperten. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer