LITT MERKELIG ODØR?: Hvis du vemmes av egen kroppslukt er det kanskje på tide å finne ut hvorfor den er så ille. Foto: colourbox.com
LITT MERKELIG ODØR?: Hvis du vemmes av egen kroppslukt er det kanskje på tide å finne ut hvorfor den er så ille. Foto: colourbox.com Vis mer

Kroppslukt

Lukter det rart av deg?

Sjekk hva årsaken kan være.

Opplever du noen ganger at kroppslukten din er annerledes, sterkere eller dårligere? Kanskje finner du grunnen til det her.

LES OGSÅ: 10 pinlige kroppsfeil

1. Du tørker deg for dårlig etter dusjen

Får slapp håndklebruk kan medføre at fukt fanges i hudfoldene på kroppen din. Der dannes det bakterier, som etter hvert avgir lukt.

2. Du er glad i sterk mat

Hvitløk, karri og andre kraftige ingredienser og kryddere kan ikke bare gi deg dårlig ånde, men de kan også få svetten din til å stinke. Du kan maskere den dårlige ånden med pastiller, men kroppslukten blir du ikke kvitt før krydderet er ute av systemet ditt.

3. Du pusser bare tennene

Glem ikke å børste tunga også. Rester av mat setter seg der også, og blir rene festplassen for bakterier - som i sin tur igjen danner dårlig lukt. Det går an å bruke selve tannbørsten for å rengjøre tunga, men det finnes også egne tungeskraper for dette formålet.

LES OGSÅ: Dårlig ånde? Ta denne quizen.

4. Du er stressa

Når du stresser trigges kroppens forsvarssystem, og du svetter mer enn vanlig. I eldre tider var dette nødvendig for at vi ikke skulle bli for opphetet i en truende kampsituasjon, mens det i dag bare gir oss dårlig kroppslukt.

LES OGSÅ: Ta testen: Hvor stresset er du?

5. Du spiser mer kostfiber

Dette kan gjøre deg oppblåst i magen, med de illeluktende konsekvensene det kan ha. Vær flink til å drikke vann når du spiser mye fiber, da forflytter det seg lettere gjennom fordøyelsessystemet. Etter noen uker har kroppen vent seg til et høyere fiberinntak og magen blir fin igjen.

LES OGSÅ: Promp er bra for helsa

6. Du snorker

Ligger du og gaper hele natta tørker munnhulen din ut. Cellene i det ytterste laget på tunga og i munnhulen dør raskere da, og bakteriene koser seg med det døde vevet. Det er derfor vi får den berømte «morgenånden».

7. Du spiser i farta

Hvis du sluker maten får du også mye luft i systemet og du må regne med en del småraping i timene etterpå. Luft som kommer ut fra kroppens indre er som kjent ikke den mest velduftende.

8. Du har flass

En irritert hodebunn er en god groplass for bakterier, og de har en tendens til å skape dårlig lukt. Les her om hvordan du holder hodebunnen sunn.

9. Du tar medisiner

Mange medisiner, blant annet enkelte mot allergi og høyt blodtrykk, kan gjøre deg tørr i munnen. Som nevnt i punkt 6. kan dette gi deg dårlig ånde.

10. Du har kuttet ned på karbohydratene

Hvis energiinntaket ditt hovedsaklig kommer fra proteiner kan det medføre at du begynner å forbrenne fettet fra kroppens lagre. Dette igjen frigjør stoffer kalt ketoner i blodet ditt, og disse kan gi dårlig ånde. Lukten beskrives ofte som en blanding av neglelakkfjerner og overmoden ananas.

11. Du trener i lycra

Tettsittende, syntetiske stoffer som puster dårlig sperrer svetten inne, og resultatet lukter ille.

LES OGSÅ: Ja, vi elsker svette menn

12. Du er allergisk

Renner det fra nesa kan noe av snørret renne bak i strupen, hvor det forårsaker dårlig ånde. Puster du mye gjennom munnen fordi nesa er tett tørker dessuten munnen ut, hvilket igjen kan gi illeluktende pust.

Kilde: Helsenettstedet Prevention

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop