Underliv

Lukter det rart nedentil?

Se hva det kan skyldes, og hvordan du løser problemet.

ALT I ORDEN?: Se om lukten du kjenner er normal, eller tyder på at noe er i veien der nede. Foto: Colourbox
ALT I ORDEN?: Se om lukten du kjenner er normal, eller tyder på at noe er i veien der nede. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Utflod er noe alle kvinner har, og faktisk gjør vi lurt i å følge med på den, da den kan gi oss viktige signaler om hvordan det står til med hele systemet «der nede».Så synes du at det lukter rart av utfloden din?

Slik skal det lukte

Først og fremst er det greit å vite hvordan det skal lukte av utfloden når alt er normalt. Da skal utfloden ha en frisk og litt syrlig lukt, og den skal være klumpefri og blank, men vil endre seg til å bli hvit eller lysegul når den kommer i kontakt med oksygen - altså når den havner i trusen din. (Merk at utfloden kan ha en metallisk lukt og rødbrun farge like etter mensen - det er fordi da renses siste rester av blodet ut.)Med andre ord så skal utfloden din lukte litt surt. Ph-vedien i skjeden er på mellom 4 og 5, og dermed er det surt der nede. Husk også at om du har spist sterk mat, som løk, hvitløk og lignende, vil dette også kunne endre lukten nedentil, i form av at svetten din endrer lukt (noe du vil merke under armene, også). LES OGSÅ: Gjør du disse barberingstabbene?

Så ofte bør du vaske deg

Kan den rare lukten komme av urenslighet? Ja, det kan den selvsagt. I lysken har vi mange svettekjertler, og det er fort gjort å bli klam og svett hvis vi har på oss tettsittende klær. Derfor er det lurt å vaske seg nedentil to ganger om dagen, morgen og kveld. Men da dreier det seg om å vaske lysken og de ytre delene av underlivet. Du skal ikke prøve å vaske i selve skjeden, for den renser seg selv nettopp ved hjelp av utfloden.Du kan godt bruke en mild såpe for å vaske lysken og områdene av underlivet som har vanlig hud, men de indre delene bør ikke vaskes med såpe, med mindre du bruker en intimsåpe, noe som strengt tatt ikke er nødvendig. Varmt vann holder.Ellers har lege Mirza Jusufovic følgende råd å komme med på Lommelegen.no: - Vaskekluten skal kun anvendes én gang ved intimpleie og du bør sørge for at området blir tørt etterpå. Unngå lokalirriterende midler som parfymerte såper og intimspray. Bruk bomullsundertøy og ikke tettsittende undertøy. Vask undertøyet på høy temperatur.Med høy temperatur menes 60 grader eller mer. Det må til for at bakteriene skal forsvinne.LES OGSÅ: Slik er den perfekte trusen

Kan det være noe galt?

Hvis det er utfloden din som lukter, og den lukter veldig sterkt, kan du ha fått skjedekatarr, eller bakteriell vaginose, som det heter på fagspråket. I slike tilfeller lukter det direkte vondt av utfloden - mange beskriver det som råtten fiskelukt.Dette høres helt forferdelig ut, men skjedekatarr kan oppstå uten at det har noe å gjøre med urenslighet. Det oppstår en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden, og de «slemme» bakteriene tar over. Da vil utfloden lukte, og kan variere i farge fra grønn til rosa. Skjedekatarr er ikke smittsomt, og relativt enkelt å få orden på ved hjelp av en antibiotikakur du får av legen. Vær bare obs på at du etter en antibiotikakur - uansett hva du har fått den for - er utsatt for soppinfeksjon, da alle bakterier i skjeden fjernes, også dem som holder candidasoppen i sjakk. Alternativt finnes det reseptfrie legemidler som kan bekjempe bakterieinfeksjonen uten at du trenger gå på antibiotika, for eksempel Multigyn. Det kan være lurt å prøve dette om du er utsatt for soppinfeksjoner.LES OGSÅ: Symptomene kvinner bør være obs på

Usikker? Gå til gynekologen!

Dersom du tror det kan være noe galt, du har hatt ubeskyttet sex med en ny partner, eller opplever at mensturasjonen ikke er som den pleier, bør du bestille en gynekologtime for å være på den sikre siden. Det er bedre å gå en gang for mye enn for lite! Uansett bør alle kvinner over 25 år gå til gynekologen hvert tredje år.LES OGSÅ: Derfor bør du sove nakenMerk! KK.no og Lommelegen.no eies begge av Aller Media.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer