Vond Svettelukt

Lukter det veldig stramt når du svetter?

Kan bli svært sjenerende for noen, og har mange årsaker.

SVETTER DU MYE? Og lukter det ekstra stramt? Både kaffe og stress kan være årsaker til det.
SVETTER DU MYE? Og lukter det ekstra stramt? Både kaffe og stress kan være årsaker til det. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: At vi svetter er viktig for helsen. Det er rett og slett en måte for kroppen å regulere temperaturen på.

Svetten i seg selv er faktisk luktfri. Det er når den kommer i kontakt med bakterier på huden, at den uønskede odøren utløses. 

Ordentlig stram svettelukt kan selvsagt bli sjenerende for den det gjelder, og for noen kan det gå så langt at man hemmes i hverdagen. 

LES OGSÅ: Får du skikkelig svett hår av trening? 

Kan skyldes kosthold eller sykdom

STRAM LUKT? Det kan ha med kostholdet ditt å gjøre. Foto: Scanpix
STRAM LUKT? Det kan ha med kostholdet ditt å gjøre. Foto: Scanpix Vis mer

Sliter du med dette, kan nok mye av grunnen tilskrives arv, men det er også en del andre faktorer som kan ha innvirkning på svettelukt. 

- Svettelukt påvirkes av flere faktorer som for eksempel hormoner, livstil, diett og treningsvaner, forteller kosmetisk lege ved BeWell klinikken i Sandnes, og forfatter av boken «Frisk hud», Rolah Lønning. 

Hun forteller at det faktisk er slik at kvinner har flere svettekjertler enn menn, men at vi generelt svetter mindre likevel. Blant faktorene som påvirker hvor mye det lukter, er kostholdet. 

<strong>KAN HA EN VIRKNING:</strong> Hvitløk og paprika er matvarer som kan gjøre svettelukten verre, ifølge Lønning. Foto: Scanpix
KAN HA EN VIRKNING: Hvitløk og paprika er matvarer som kan gjøre svettelukten verre, ifølge Lønning. Foto: Scanpix Vis mer

Du har kanskje fått med deg at kaffe, hvitløk og sterk mat ikke gjør deg noen tjenester hva gjelder kroppens dunst, men visste du at også paprika kan ha en påvirkning på svettelukt? 

- Gener spiller størst rolle, men sykdom og kosthold vil også påvirke utskillelse og lukt, forteller Lønning. 

- Hvitløk og paprika kan påvirke svette og lukt, og det samme kan sykdommer som diabetes eller sykdommer som omhandler stoffskifte.

Spiser du veldig mye paprika og hvitløk, kan det altså kanskje være en idé å bytte ut noe av det med andre grønnsaker. 

LES OGSÅ: Sliter du med «mensen-svette»? 

Stress ned

<strong>STERK LUKT:</strong> Deodoranter og antiperspiranter kan selvsagt hjelpe mot svettelukt, men det kan også være du bør kutte ned på kaffen. Foto: Scanpix
STERK LUKT: Deodoranter og antiperspiranter kan selvsagt hjelpe mot svettelukt, men det kan også være du bør kutte ned på kaffen. Foto: Scanpix Vis mer

I tillegg er det kjemiske forskjeller på svetten du svetter på trening, i varmen og når du stresser.

Stressvetten er den som lukter mest, fordi den produseres i apokrine svettekjertler, som befinner seg i områder med mye hår, som under armene og i skrittet. 

Svetten som skilles ut her er nemlig mer fettholdig, og lukten er resultat av nedbrytningen av fettstoffer når svetten kommer i kontakt med bakterier på huden, har KK.no tidligere skrevet. 

Plages du av stram lukt, kan det altså være en idé å prøve å stresse ned. 

LES OGSÅ: Slik bør du rengjøre treningstøyet

Snakk med legen din

Det finnes en sjelden sykdom kalt fiskeodørsyndrom. Symptomer på denne er en sterk «råtten» lukt fra både svette og pust, ifølge Norsk Helseinformatikk, og det kommer av at nedbrytningnsprosesser i kroppen er forstyrret. 

Heldigvis kan tilstanden bedres ved å gjøre endringer i kostholdet, og unngå visse matvarer.   

Skyldes den stramme lukten sykdom, bør du snakke med legen din om hva du kan gjøre.  

- Har man en underliggende medisinsk årsak, bør denne behandles først, sier Lønning til KK.no. 

<strong>FORSKJELL PÅ SVETTE:</strong> Det er forskjell på det du svetter ut på trening og svette som kommer som følge av stress. Plages du av vond svettelukt i det daglige, kan det være lurt å stresse ned. Foto: Scanpix
FORSKJELL PÅ SVETTE: Det er forskjell på det du svetter ut på trening og svette som kommer som følge av stress. Plages du av vond svettelukt i det daglige, kan det være lurt å stresse ned. Foto: Scanpix Vis mer

Ellers vil selvsagt det å finne en god deo og antiperspirant hjelpe, og dessuten skal eddik være en smart ingrediens i for eksempel fotbadet, da dette skal tørke ut huden slik at bakteriene sulter. 

- Er man svært plaget, eller lider av hyperhidrose vil botox injeksjoner i svettekjertlene være en mer effektiv og langvarig løsning, sier Lønning. 

Hyperhidrose er en sykdom som gjør at man svetter overdrevent mye.

LES OGSÅ: Gjett hvor mye du svetter her

<strong>KOFFEIN:</strong> Koffeinholdige drikker gjør deg ingen tjenester hva gjelder vond lukt. Foto: Scanpix
KOFFEIN: Koffeinholdige drikker gjør deg ingen tjenester hva gjelder vond lukt. Foto: Scanpix Vis mer

Ellers har Norsk Helseinformatikk følgende råd mot svetting og vond lukt: 

 • Daglige bad/dusj. Dette begrenser bakteriemengden på huden din, og du kan på den måten hindre kroppslukt.
 • Tørk bena godt etter bad. Mikroorganismer trives godt i våte, varme miljø, som mellom tærene dine. Fotpulver som du får kjøpt reseptfritt, kan også hjelpe.
 • Velg sokker og sko laget av naturlige materialer. En del syntetiske materialer lar ikke beina dine puste nok, og det kan forverre både svette og lukt. En del sokker er også bedre enn andre til å absorbere svette, dette gjelder f.eks. visse typer sportssokker.
 • Dersom du er plaget med fotsvette, bør du veksle mellom å bruke ulike sko - ikke bruk samme par sko to dager på rad - da skoene ofte ikke rekker å tørke inn over natten.
 • Bytt sokker ofte. Kvinner kan prøve strømpebukser med bomullssåler.
 • Luft beina dine når du kan, gå gjerne barfot.
 • Syntetiske plagg kan også hindre huden din i å puste og øker dermed svetten. En del sportsplagg er effektive i å absorbere svette.
 • Bruk antiperspirant på hender og føtter om natten. Prøv gjerne en antiperspirant uten parfyme.
 • Prøv teknikker for å slappe av - eks. yoga, meditasjon, biofeedback - da stress kan øke svetteproduksjonen.
 • En del mat og drikke kan virke inn på både svetting og kroppslukt. Du kan prøve å kutte ut koffeinholdige drikker og sterktluktende mat med løk og hvitløk.


LES OGSÅ: Blir du ikke kvitt svettelukten? 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer