Lungekreft

Lungekreft: her er de vanligste symptomene

Kan variere fra person til person - men disse tegnene bør du ta på alvor.

KREFTTEGN: Kortpusthet og hoste er en av symptomene på lungekreft. Hvis symptomene ikke går over etter 3-4 uker bør du kontakte lege.   Foto: JPC-PROD - Fotolia
KREFTTEGN: Kortpusthet og hoste er en av symptomene på lungekreft. Hvis symptomene ikke går over etter 3-4 uker bør du kontakte lege. Foto: JPC-PROD - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Lungekreft er den krefttypen som tar flest liv i Norge.

Ifølge Kreftforeningen skyldes så mye som 85 prosent av lungekrefttilfellene røyking.

Heldigvis har det i løpet av de siste 10 årene skjedd en halvering i røyking blant voksne, fra 26 til 13 prosent, ifølge Helsedirektoratet.

– Å utvikle kreft tar tid, og risikoen for å få kreft øker derfor også med alderen. Dette gjelder også for lungekreft.

- Derfor er det aldersgruppen 70+ som har høyest forekomst, tett etterfulgt av aldersgruppen 50-69 år, opplyser Anne Lise Ryel, Kreftforeningens generalsekretær, til KK.no. 

HOSTE OG KORTPUSTETHET: KAN være symptomer på lungekreft. Dersom du har langvarig kraftig hoste og kortpustethet, kan det derfor være lurt å oppsøke lege.
HOSTE OG KORTPUSTETHET: KAN være symptomer på lungekreft. Dersom du har langvarig kraftig hoste og kortpustethet, kan det derfor være lurt å oppsøke lege. Vis mer

LES OGSÅ: Flere kvinner får lungekreft

Symptomene på lungekreft varierer 

Det er likevel store individuelle forskjeller på hvem som får lungekreft. 

– Noen storrøykere får ikke lungekreft, mens andre som kanskje har røykt mindre kan bli rammet. Vi vet også at risikoen for å få lungekreft er halvert 10 år etter at man har sluttet å røyke.  Det beste er selvsagt aldri å begynne å røyke, men det er aldri for sent å slutte, påpeker Ryel. 

Symptomene på lungekreft varierer også fra person til person. Det er i tillegg avhengig av svulstens beliggenhet og størrelse.

De mest vanlige symptomene på lungekreft er:

SLUTT FØR DET ER FOR SEINT: 85 prosent av lungekrefttilfellene skyldes røyking. Dropp røyken i dag! Foto: Fotolia
SLUTT FØR DET ER FOR SEINT: 85 prosent av lungekrefttilfellene skyldes røyking. Dropp røyken i dag! Foto: Fotolia Vis mer
  • hoste
  • kortpustethet
  • blod i spyttet
  • gjentagende luftveisinfeksjoner
  • smerter i brystet
  • smerter mellom skulderblader
     

Kilde: Kreftforeningen.no

LES OGSÅ: Kreftsykdommen stadig flere kvinner får

Kreft-regelen som kan redde livet ditt

Kortpusthet, gjentagende luftveisinfeksjoner og hoste kan jo ofte knyttes opp mot forkjølelse og virus, spesielt i vinterhalvåret. Er det vanlig at folk mistolker disse symptomene?

– Ja, symptomene kan være både diffuse og ligne på andre mindre alvorlige lidelser. En god regel er å gå til lege dersom slike symptomer ikke går over etter 3-4 uker. For all kreft generelt, og kanskje lungekreft spesielt er tidlig diagnose og behandling viktig for å øke sjansene til å overleve, råder Ryel. 

Lungekreft er en av kreftformene med dårligst overlevelses-statstikk. Ni av ti menn dør og åtte av ti kvinner. 

– Men også på dette området ser vi en forsiktig positiv utvikling de siste fem årene, som sammenfaller med at det satses mer på disse pasientgruppene, innen forskning, utredning og behandling.

Lungekreft-overlevelse hos kvinner har gått fra 14 til 19 prosent, mens lungekreft hos menn har gått fra 11 til 13 prosent.

LES OGSÅ: Morgensigarett kan doble risikoen for kreft

Derfor overlever flere kvinner enn menn lungekreft

Hva tror dere er årsaken til at stadig flere kvinner enn menn overlever lungekreft?

– Statistikkene viser at flere menn enn kvinner dør av kreft. De eksakte årsakene til det vet vi ikke, men det kan ha sammenheng med at kvinner ofte har flere kontaktpunkter inn mot helsevesenet og oppsøker lege på et tidligere tidspunkt enn menn, opplyser Kreftforeningens generalsekretær. 

Ferske tall fra Kreftregisteret viser at det er for første gang en nedgang i lungekrefttilfeller blant menn, spesielt menn som bor i de store byene. Den samme nedgangen ser de ikke blant kvinner, og det er også en økning i enkelte fylker. 

– Mens røyking er en nedadgående trend generelt og i utdannede grupper spesielt, er økningen av lungekreft blant kvinner et etterslep av røykemønstrene fra tidligere tiår. Kvinner begynte å røyke senere enn menn, og vi vil derfor se nedgangen i lungekrefttilfeller tilsvarende senere, sier Ryel. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer