Helse & Livsstil

Lure triks for et sunt kjøkken

I kjølvannet av E.coli-saken lærte vi en viktig lekse: uansett om maten er sunn når du kjøper den, må du behandle den riktig for å være på den sikre siden. Her kan du lære hvordan du gjør det.

Lure triks for et sunt kjøkken
Publisert
Sist oppdatert
God kjøkkenhygiene er alfa og omega hvis maten skal være trygg å spise. Håndvask, rengjøring av redskaper og riktig behandling av matvarer er viktige punkter å huske på. I tillegg må du være obs på temperaturen i kjøleskapet og hvordan du behandler matrester. Her får du de beste tipsene fra Mattilsynet:Vask alltid hendene grundig får du begynner å lage mat. Underveis bør du vaske hendene hver gang du har tatt i mat som potensielt kan ha bekterier i seg, spesielt ustekt kjøtt. Bruk flytende håndsåpe og temperert vann. Tørk hendene med kjøkkenpapir eller et rent håndkle.Vask kjøkkenbenken, fjøler og kniver underveis i matlagingen. Kjøkkenkluten kan du bruke til å fjerne matrester og lignende, etterpå bør du vaske over med vaskemiddel som desinfiserer og tørke av med papir.Vær spesielt obs på å alltid fjerne rester av rått kjøtt og fisk, inkludert tinevann.Kjøleskapet skal holde rundt 4 grader. Den lave temperaturen sørger for at bakteriene ikke formerer seg. Er du i tvil om hvilken temperatur kjøleskapet holder, legger du inn et termometer en stund og sjekker.Bruk ferske råvarer før holdbarhetsdatoen går ut. Skal du fryse ned fersk mat, bør du gjøre det med en gang det er kjøpt, ikke vente til utløpsdatoen nærmer seg.Rester av mat som skal spares til senere bør kjøles fort ned. La den dampe av seg og sett den siden kaldt. Mat som har stått på ovnen eller i romtemperatur en stund, får forhøyet bakterievekst.Tin opp mat ved å la den ligge i kjøleskapet. Tining i romtemperatur fører til at overflaten i matvarene oppnår høy temperatur fort, slik at bakterier kan trives og vokse. Vær forsiktig med å tine kjøtt og fisk i mikrobølgeovnen, fordi slike produkter tiner ujevnt.Hold rå og tillaget mat fra hverandre. Anbefalt rekkefølge for behandling av mat er at du behandler ferdigstekt mat først, deretter rå grønnsaker og til slutt rått kjøtt. Da minsker du sjansen for overføring av bakterier.Mye å huske på? Du kan laste ned kk.nos egen hygiene-huskeliste og la den ligge på pc-en, eller skrive den ut og henge den opp på kjøkkenet. Høyreklkk på denne linken og velg «Lagre mål som...», så kan du lagre bildet på din egen pc.LES MER OM MATTRYGGHET OG E.COLI:Er maten trygg nå?Dette er E.coliPølsene er synderenMattilsynet jobber på sprengSpekepølser sannsynlig årsak til E.coliKast denne matenFinn mattrygghet på nett

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer