ALLERS.NO: På søndag er det 13. desember og Lucia-dagen. Flere og flere nordmenn har adoptert den svenske skikken med å bake lussekatter, og vi gir deg denne oppskriften sånn at de som ikke tåler gluten også kan spise og kose seg!
Glutenfrie lussekatter
(oppskriften gir cirka 25 lussekatter)
Du trenger:
3 dl melk
3/4 kesam mager
1 ts fiberhusk
100 g smør eller margarin
1 dl lys sirup
1/2 pakke gjær, 25 g
1 tråd safran a 0,5 g
1 knivsodd salt
Ca 10 dl lys melblanding (glutenfri)
Garnering:
1 egg
Rosiner
Slik gjør du:
1. Varm melken og kesamen til ca 37 grader och hell blandingen i en bolle. Tilsett fiberhusk og rør rundt. La stå i ca 5 minutter.
2. Rør matfett og sirup, slik at det blir hvitt og porøst.
3. Smuldre ned gjæren i bollen og rør til den har løst seg opp. Ha i en god skje av matfettblandingen.
4. Støt safranen i en morter sammen med saltet og tilsett i bollen.
5. Bland i syv dl av melmiksen og rør deretter raskt sammen til en løs, men jevn røre. Dekk til med et kopphåndkle og la hvile i ca 30 minutter.
6. Tilsett resten av matfettblandingen av resten av melmiksen. Arbeid godt med deigen. Når den er ferdig, skal den være ganske blank og løs, men likevel håndterbar.
7. Ha litt melmiks på benken. Ha over deigen og form til en lengde som skjæres opp i mindre biter. Rull til runde, jevne boller. Rull ut bollene og form til lussekatter.
8. Legg bollene på en stekeplate med bakepapir. Trykk ned rosinene i dem. La heve i 25-30 minutter. Sett ovnen på 225 grader.

9. Pensle de ferdighevede bollene med lett vispet egg. Stek mitt i ovnen i 7-8 minutter.