Helse & Livsstil

Lykke er billig

De største gledene er de som koster minst, selv for millionærer.

Lykke er billig
Publisert
Sist oppdatert
En sjokoladeplate, et langt, varmt bad, en ettermiddagslur, eller en rusletur i parken. Dette er de tingene i livet som gjøre oss mest glade, skal vi tro nye forskningsresultater fra Universitetet i Nottingham.
 • Ta testen: Er du lykkelig?
 • Forskeren Richard Tunney ved universitetets institutt for psykologi har funnet ut at det er de enkle tingene i livet som har størst innvirkning på hvor bra vi har det.Studien sammenlignet lykkefølelsen lottovinnere hadde, med lykkefølelsen en kontrollgruppe hadde. Deltagerne ble spurt om hvor tilfredse de følte seg i forhold til ulike elementer i livene sine. Deres humørtilstand ble undersøkt, og de fikk også spørsmål om hvor ofte de gjorde noe ekstra for seg selv og hva de da gjorde.Overraskende nok var det ikke fancy biler og diamantsmykker som gjorde størst utslag på lykkeskalaen til lottovinnerne. Det som raget høyest på skalaen var å høre på musikk, å lese en bok, eller å nyte en flaske vin til take away-måltidet.
 • 7 veier til lykke
 • Forsker Richard Tunney mener det daglige kjas og mas sliter på lykkefølelsen vår. På grunn av dette prøver vi å føle oss bedre ved å skjemme bort oss selv innimellom, gjennom små premier i hverdagslivet.- Disse små premiene gjør at vi holder humøret oppe når ting går trått, sier Tunney i en pressemelding.Hans studie viste at lottovinnere var generelt gladere enn andre. 95 prosent av de som hadde vunnet var positivt innstilt til livet, mot 71 prosent i kontrollgruppen. Imidlertid viste det seg også at det var de samme tingene som gjorde folk glade, uavhengig av hvor mye penger de hadde. Å kjøpe seg ting, enten det var lekre biler, avanserte mobiltelefoner eller billige cd-er, bidro ikke til økt lykkefølelse hos noen av gruppene.Det var gratisaktiviteter, som rusleturer og det å ta seg en blund som brakte fram smilet i ansiktene på folk.- Det ser ut til at det å kunne slappe av og ta det med ro er det som gjør folk lykkelige. Gratisgleder er det som gjør en forskjell i livene til folk, selv når de kan kjøpe det de vil, sier Tunney.LES OGSÅ:
 • Tren bort tristheten
 • Tips mot stress
 • Lys i mørket
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.