Helse & Livsstil

Lys i mørket

Er livet tyngre å leve når nettene blir lange? Da kan det hende du lider av vinterdepresjon. Kvinner rammes oftere enn menn.

Lys i mørket
Publisert
Sist oppdatert
Har du hørt om SAD? Den passende engelske forkortelsen står for Seasonal Affective Disorder, og betegner en depresjonslignende tilstand som følger årstidene - enkelt forklart: blir du deprimert om vinteren, kan det hende du lider av SAD, som vi på norsk kaller vinterdepresjon. En mildere variant av lidelsen kalles sub-SAD.

5-10% av befolkningen lider av vinterdepresjon, og at det muligens er dobbelt så mange som har sub-SAD, skriver lommelegen.no. Kvinner rammes langt oftere enn menn, ifølge Rådet for psykisk helse.

Symptomene varierer, men lider du av vinterdepresjon, vil du merke at flere ting blir tyngre og vanskeligere om vinteren enn om sommeren. Vær obs hvis du merker at vinteren bringer med seg:
 • Depressive tanker
 • Dårligere humør
 • Søvnproblemer
 • Trøtthetsfølelse
 • Økt matlyst og påfølgende vektøkning
 • Trang etter søtsaker
 • Liten sosial aktivitet

 • Vinterdepresjon kan behandles på ulike måter, avhengig av hvor sterke symptomer du opplever. Behandling må bare utføres i samråd med lege. Den aller vanligste behandlingsformen er lysbehandling med en spesiell lampe. For de fleste vil lysbehandling om morgenen fungere best. Hjelper det ikke med ekstra lys, er det mest vanlig å behandle depresjonen med medikamenter. Alternativ behandling med Johannesurt har også blitt prøvd av mange.

  – Jeg tror Johannesurt kan vise seg å være effektiv behandling, men dette må undersøkes nærmere før vi kan si noe bestemt, sier professor Norman E. Rosenthal til magasinet Psykisk helse.

  (Kilder: Lommelegen, Rådet for psykisk helse, Wikipedia)  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer