Helse & Livsstil

Lyst på lyst

Mangler lysten? Ny forskning kan flortelle deg hvorfor.

Lyst på lyst
Publisert
Sist oppdatert
Sliter du med liten lyst? Manglende sexlyst kan ha mange årsaker - og det finnes mange måter å rette opp i situasjonen på. Ny forskning på kvinners seksualitet viser at det er flere måter å øke sexlysten på - og forstå hvorfor den uteblir.
 • Test deg selv og finn ut hva du kan om erotikk
 • Testosteron fører til økt sexlyst: Det mannlige kjønnshormonet testosteron gir økt seksuell aktivitet og en mer intens orgasmeopplevelse også hos kvinner, ifølge overlege Stefan Arver og hans forskningsteam ved intitutt for klinisk neurovetenskap og Centrum for genusmedicin ved Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm.Forskerne fant at når kvinner med lavt testosteronnivå ble gitt et tilskudd av hormonet, ble økte antall samleier, seksuelle fantasier og de onanerte oftere.Forskjeller i hjernen? Heteroseksuelle og lesbiske kvinner reagerer forskjellig på testosteronliknende duft. Lukten av mannlig svette virker tiltrekkende på heteroseksuelle kvinner, men ikke på lesbiske.Stoffet AND, som utskilles fra menns svette, slo ut i de heterofile kvinnenes hypotalamus, den delen av mellomhjernen som forårsaker seksuell energi. De lesbiske kvinnene fikk ingen reaksjon i hypotalamus. Det finnes altså trolig en sammenheng mellom seksuell legning og hjernens bearbeidingsprosesser. Blodtrykket påvirker: Tap av seksuell lyst og andre seksuelle problemer er betydelig vanligere hos kvinner med høyt blodtrykk enn hos andre kvinner, viser en undersøkelse fra universitetet i Aten. 41 prosent av kvinnene med høyt blodtrykk meldte om seksuelle problemer med tanke på lyst, våt skjede, seksuell tilfredsstillelse, smerter eller orgasmehyppighet. Bare 19 prosent av kvinnene med normalt blodtrykk meldte om liknende problemer.Her er sexologens råd for deg som har lyst på en mer lystig hverdag:
 • Sett av tid til sex. Det kan høres uromantisk ut, men ha gjerne en fast sexdag.
 • Gi sexlysten mer oppmerksomhet i hverdagen. Tenk på sex og kjenn litt etter. Alt man har fokus på forsterkes.
 • Tenk over hva som tenner deg. Er det rødt undertøy? Sex i dusjen? Spesielle fantasier? Finn det ut og dyrk det.
 • Legg forholdene til rette for sex. Gjør det litt romantisk. Slå av telefonen. Lås gjerne døra dersom du er redd for at noen skal komme inn.
 • Gode seksuelle opplevelser øker lysten - og motsatt. Bruk god tid. Kvinner bruker lengre tid enn menn på å bli klare. Sørg for at du og kroppen er klar, så blir opplevelsen bedre.
 • Ha mer sex. Dersom du har hyppigere sex, vil kroppen få lyst på mer sex.
 • (Kilder: AstraZeneca, «Den lille boken om sex – og problem som kan løses» av Stefan Arver og Institutionen för klinisk neurovetenskap och Centrum för genusmedicin,Karolinska Institutet)

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.