Tannbleking

Lyst til å bleke tennene?

Da bør du lese dette først.

HVITT: Drømmer du om det perfekte hvite smilet? Dette burde du vite før du bleker dem. Foto: armina - Fotolia
HVITT: Drømmer du om det perfekte hvite smilet? Dette burde du vite før du bleker dem. Foto: armina - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Et naturlig hvitt smil er dessverre ikke alle forunt.

Hverdagsnytelser som kaffe, te og rødvin kan raskt føre til at perleraden havner stadig lenger inn på den beige fargeskalaen.

Heldigvis finnes det i dag mange muligheter for å få igjen det hvite smilet, enten hos tannlegen din, eller ved bruk av hjemmebleking.

Kan «tørke ut» tennene

Å bleke tennene høres nok ut som en enkel løsning å ty til, men det er likevel et par ting det er lurt å vite på forhånd. 

– Blekemiddel som inneholder virkemidler som bakepulver eller klor kan føre til at du får en uttørking av tennene. Dette gjør at du må gjenta behandlingene ofte for å opprettholde «hvitheten», sier Janne Hesstvedt ved Norsk Orthoform Depot til KK.no.

LES OGSÅ: Du har ikke så gule tenner som du tror

HOS TANNLEGEN: For det beste resultatet er det ifølge ekspertene alltid best å gå til tannlegen. Foto: armina - Fotolia
HOS TANNLEGEN: For det beste resultatet er det ifølge ekspertene alltid best å gå til tannlegen. Foto: armina - Fotolia Vis mer

Dersom du må ta flere slike behandlinger i løpet av året vil det raskt kunne bli dyrere enn du hadde tenkt.

LES OGSÅ: Dette skjer med tennene med alderen

Vil du bli plaget med ising?

Å oppleve ising i tennene etter en blekeprosess er også noe som kan forekomme.

– Jo høyere prosent av vannstoff (hydrogenperoksid) i blekemidlet, jo mer ising vil du kunne oppleve. I Norge er det ikke lovlig å selge tannblekemidler i butikk eller apotek som inneholder for mye vannstoff, forklarer Hesstvedt.

Det er likevel greit å være obs på at de samme reglene ikke gjelder over hele verden.

Så dersom du for eksempel kjøper hjemmebleking i USA kan det inneholde mer vannstoff og derfor gi mer ising i tennene, og mer uttørking.

LES OGSÅ: Slik unngår du misfargede tenner

ISING: Vær obs på at 70 prosent av oss vil oppleve ising i tennene etter bleking. Foto: Subbotina Anna - Fotolia
ISING: Vær obs på at 70 prosent av oss vil oppleve ising i tennene etter bleking. Foto: Subbotina Anna - Fotolia Vis mer

– Det kan variere litt fra person til person, der noen iser veldig mens andre ikke gjør det. Ofte kan yngre mennesker oppleve mer ising enn eldre, siden nervene ligger lengre ute hos dem. Langvarig ising er likevel veldig sjeldent.

Tannlege Inger Lise Mathiesen ved Colosseum tannklinkk på Majorstua, forteller til KK.no at så mange som 70 prosent av oss vil kunne oppleve ising i tennene etter bleking, som skyldes at blekingen åpner nervekanalene under emaljen.

Fluorprodukter som tannkrem og munnskyll kan hjelpe noe mot isingen. Tannkremer med kalium kan også lindre, men stort sett er det fluor som hjelper best, forteller hun.

Må du droppe kaffen?

Vi vet jo alle at mat og drikke med mørke og sterke farger, samt røyking, kan føre til uønsket misfarging på tennene, og kanskje har du fått høre at slike ting bør du holde deg unna i noen dager etter blekingen. 

– Vi pleier å si at man for sikkerhetsskyld bør holde seg unna mat med fargestoffer til å begynne med. Siden blekingen kan åpne opp disse nervekanalene blir det lettere for ny misfarging å feste seg på tennene, forklarer tannlegen.

RØDVIN: I de dagene mens blekeprosessen er i gang gjør du lurt i å holde deg unna mat og drikke med sterke farger for å unngå ny misfarging. Foto: katie_martynova - Fotolia
RØDVIN: I de dagene mens blekeprosessen er i gang gjør du lurt i å holde deg unna mat og drikke med sterke farger for å unngå ny misfarging. Foto: katie_martynova - Fotolia Vis mer

Det er altså ingen god idé å gå rett hjem og spise rødbeter samme dag, men du trenger ikke avstå fra dette i lang tid. Det viktigste er å holde seg unna mens blekingen foregår.

– Ofte tar man flere blekeprosesser over flere dager for å unngå å bruke for sterke midler. Og det er i denne perioden du bør være forsiktig med kaffe, rødbeter og andre fargesterke ting, sier Mathiesen.

Bør du velge sterke blekeprodukter?

Når det kommer til bleking av tenner er det dessverre ingen snarvei til suksess. Det er altså ikke slik at blekingen blir bedre og raskere jo sterkere blekemidlene er. 

– Dette er jo snakk om sterke stoffer, og skal du ha det gjort fort er man nødt til å bruke sterke konsentrasjoner. Jeg anbefaler derfor at man heller tar blekingen gradvis over flere ganger, da det er mer skånsomt, sier hun.

LES OGSÅ: 5 vanlige pussetabber

BLEKELAMPE: Bleking med blekelampe er ikke anbefalt. Dette kan tørke ut tennene og gi et falskt bilde av hvithet. Foto: SipaUSA, Instagram
BLEKELAMPE: Bleking med blekelampe er ikke anbefalt. Dette kan tørke ut tennene og gi et falskt bilde av hvithet. Foto: SipaUSA, Instagram Vis mer

Hun påpeker at bleking med blekelampe ikke er anbefalt, og selv om resultatet kan se hvitt ut med en gang, skyldes oftest den umiddelbare hvitheten at tennene har tørket noe ut og derfor gir et falsk bilde. 

Å bruke en tannskinne som fylles med blekemiddel er derfor ofte en bedre løsning. Dette er Janne Hesstvedt ganske enig i.

– Jeg anbefaler å bruke tannblekemiddel og en skinne som du skal bruke om natten for å bleke tennene. Om natten produserer vi mindre spytt i munnen som gjør at blekemidler ikke trenger å være like sterkt som dersom du bleker på dagtid, forklarer hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer