LYVER OM SEXPARTNERE: En ny studie viser at mange kvinner "lyver" på seg færre sexpartnere. Foto: Getty Images/iStockphoto
LYVER OM SEXPARTNERE: En ny studie viser at mange kvinner "lyver" på seg færre sexpartnere. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Sex & Kjærlighet

Lyver du på deg færre sexpartnere?

Ny studie viser at det fortsatt er litt tabu for kvinner å ha hatt sex med mange.

Er du en av dem som har hatt mange sexpartnere, men som ikke tør å si det til kjæresten/flørten av frykt for at han skal få et negativt inntrykk av deg?

Da er du ikke alene.

En amerikansk studie viser at både menn og kvinner lyver om sexvanene sine, og årsaken er rett og slett av man ønsker å passe inn i de klassiske stereotypene som fortsatt finnes for menn og kvinner, skriver Daily Mail.

LES OGSÅ: Blir du avvist i senga?

ANNERLEDES ENN FOR GUTTA: Ifølge amerikanske forskere er det fortsatt forventet at kvinner skal følge et helt annet mønster enn menn når det gjelder seksuell oppførsel. Foto: Thinkstock
ANNERLEDES ENN FOR GUTTA: Ifølge amerikanske forskere er det fortsatt forventet at kvinner skal følge et helt annet mønster enn menn når det gjelder seksuell oppførsel. Foto: Thinkstock Vis mer

Vil fremstå som mindre erfarne

I guttas tilfelle vil dette som regel si at de ønsker å fremstå som «ekte mannfolk», altså en type som har hatt mange partnere og har mye seksuell erfaring.

Kvinner derimot, ønsker ofte å fremstå som mindre seksuelt erfarne enn det de kanskje er, altså mer «uskyldige».

- Det er noe unikt med seksualitet som får folk til å bry seg mer om å passe inn i de tradisjonelle stereotypene for kjønnene, sier Terri Fisher, som er forfatter av studien og professor ved Ohio State University (mer info finner du på universitetets nettsider).


Studien involverte 201 ugifte, heteroseksuelle studenter i alderen 18 til 25 år. Alle deltakerne fylte ut et spørsmålsskjema relatert til deres sexliv, samt seksuell erfaring/oppførsel og preferanse.

Deltakerne ble også delt inn i tre grupper (ut i fra besvarelsen sin) , som måtte gjennom tre forskjellige tester.

Den ene testen gikk ut på at deltakerne skulle fylle ut et skjema mens de var tilknyttet en løgndetektormaskin. Det deltakerne ikke visste, var at maskinen var gammel og ikke fungerte.

Testen til den andre gruppen, gikk ut på at de skulle fylle ut et skjema alene i et rom, hvor de også ble fortalt at svarene ville være anonyme. Den siste gruppen fikk beskjed om at de skulle fylle ut et skjema, samt at forskerne ville se på svarene deres og at de satt rett utenfor testrommet med døren åpen.

LES OGSÅ: Fem sexmyter som ikke stemmer

Pyntet på sannheten

Ifølge forskerne viste resultatene at kvinnene i den siste gruppen - som trodde det de skrev ville bli sett av andre, ga svar som passet bedre med sosiale normer. For eksempel hadde disse kvinnene, i gjennomsnitt, hatt 2,6 sexpartnere.

Kvinnene som trodde de ble målt med løgndetektor, hadde imidlertid 4,4 sexpartnere i gjennomsnitt, mens kvinnene som trodde svarene var anonyme hadde 3,4 sexpartnere.

- Det kan virke som om kvinner føler seg presset til å passe inn i et bestemt sexrolle-mønster, hvor de er mer forholdsorientert og skal unngå å virke promiskuøse, sier Fisher:

- Vi lever i en kultur der det fortsatt er forventet at kvinner skal følge et helt annet mønster enn menn når det gjelder seksuell oppførsel.

LES OGSÅ: Er du usikker på legningen din?

EKSPERTEN: Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi og svarer leserne om sex og kjærlighet på KK.no.  Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr
EKSPERTEN: Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi og svarer leserne om sex og kjærlighet på KK.no. Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr Vis mer
VIKTIG REGEL: Ifølge Kjøs kan det være veldig lurt å prøve å finne en partner som har samme holdninger som deg - hvertfall når det gjelder de viktige tingene.  Foto: Getty Images/iStockphoto
VIKTIG REGEL: Ifølge Kjøs kan det være veldig lurt å prøve å finne en partner som har samme holdninger som deg - hvertfall når det gjelder de viktige tingene. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Gammeldagse holdninger gjelder fortsatt


Alt dette er jo ikke egentlig noe nytt. Men spørsmålet som trigger, er hvorfor det fortsatt er slik?

Vi spurte sex- og samlivsekspert Peder Kjøs.

- Jo da, dette er interessant, og det er nok drevet av gammeldagse holdninger om renhet og ærbarhet for kvinner, og tilsvarende å være erfaren og pågående for menn. Det er ganske spesielt at disse «ærbarhetsidealene» fortsatt gjelder, men sånn ser det nå ut til å være. Kvinner ønsker å fremstå som «rene», pene og anstendige, forklarer han:

- Det morsomme er at tallene folk oppgir selv ikke går opp: hvis menn har så mye sex som de sier, og kvinner så lite, blir det matematisk litt rart. Hvem er det da disse mennene har hatt all denne sexen med? Hverandre, kanskje?

Ifølge Kjøs er det akkurat dette med kjønnsforskjellen som er så spesiell.

- Det er jo ikke noe mål i seg selv at det skal være helt «vill vest» liksom, men det er denne kjønnsforskjellen som er litt spesiell i dagens «moderne» samfunn. Menn kan ha sex med «så mange de vil», og det er helt greit, men det samme gjelder liksom ikke for kvinner, sier han.


LES OGSÅ: Sex kan gjøre deg smartere

Bør man heller være ærlig?

For mange av oss kan det nok være en viss frykt for å fremstå som «billig» eller «tøsete» som er årsaken til at vi pynter på sannheten særlig overfor kjæresten eller en potensiell flamme.

Spørsmålet er om man egentlig bare burde være ærlig, eller om det faktisk lønner seg å holde tett?

- Om du bør være ærlig om antall sexpartnere eller ikke (særlig hvis det er mange) kommer veldig an på hva slags mann du møter. Jeg tror kanskje en del damer undervurderer menn litt, og tror at menn er mer opptatt av dette enn de er. Men det er også vanskelig å bedømme, for noen menn er faktisk litt opptatt av det, forklarer Kjøs.

LES OGSÅ: Hvem er mest utro

Finn en partner med like holdninger

Ifølge eksperten er det likevel lurt å prøve å finne en mann du ikke må skjule ting for.

- Uansett om du har hatt mange sexpartnere eller ei, så er mitt råd å finne en mann som er glad i deg, uavhengig av hva slags historie du har. Hvis du skal gå rundt og føle at du ikke lever opp til hans idealer, eller må skjule ting, så er ikke det noe godt utgangspunkt, sier han:

- Jeg anbefaler også at man finner en partner som har noenlunde samme forhold til dette med sex og sexpartnere som deg selv. Hvis du er veldig lysten på å snakke mye om sex, så ikke velg en partner som synes det er umulig å snakke om det, og motsatt.

- Det er holdningsforskjeller som ofte blir problemet. Om folk har hatt mange eller få partnere er ikke noe problem så lenge man har samme holdning til det. En viktig tommelfingerregel, som man kan huske på, er at hvis man har veldig ulike holdninger på viktige områder, så blir det som regel trøbbel av det. Det viktige er at man er grunnleggende enige om de aller viktigste tingene.

LES OGSÅ: Dette bør alle kvinner gjøre etter sex

Sjekk KKs store årshoroskop!