NATTISSING: Svært mange av oss må stå opp midt på natten for å tisse. Det kan enten være fordi du har drukket for mye før sengetid, ellers kan det også være tegn på sykdom.  Foto: Thinkstock
NATTISSING: Svært mange av oss må stå opp midt på natten for å tisse. Det kan enten være fordi du har drukket for mye før sengetid, ellers kan det også være tegn på sykdom. Foto: Thinkstock Vis mer

Søvn

Må du ofte opp og tisse om natten?

Det gjør deg mindre produktiv på dagtid.

Må du opp og tisse i løpet av natten? Det gjør at du er mindre produktiv om dagen enn dem som sover hele natten gjennom.

Det har hvert fall European Association of Urology i Milano tidligere hevdet.

Nattissing har faktisk et navn - nocturi - og rammer oftest gravide og eldre. I en studie gjennomført i fjor, spurte forskerne over 600 personer om deres nattvaner, og hvor produktive de var.

TREG JOBBING: Nattissing går ut over våjkenheten din på dagtid, mener forskerne. Foto: PantherMedia/Khuntnop Asawachiwantorngul
TREG JOBBING: Nattissing går ut over våjkenheten din på dagtid, mener forskerne. Foto: PantherMedia/Khuntnop Asawachiwantorngul Vis mer

De fant at folk som lider av nocturia er 24 prosent mindre produktive på jobben.

- Disse resultatene viser at nocturia har en negativ effekt på folk både når de sover og er våkne, sa dr. Philip Van Kerrebroeck, professor ved Maastricht Universität, da til britiske Independent.co.uk.

LES OGSÅ: For lite søvn er skadelig for hjertet

Hva er årsaken?

Grunnen er selvsagt at nattissingen avbryter søvnen, og dermed blir søvnkvaliteten dårligere generelt sett. Du får ikke de 6-8 timene søvn du bør ha hver natt.

Dersom du plages av at du må opp og tisse om natten, er det først viktig å eliminere at det kan ligge noe annet bak. For menn er det viktig å dra til legen, da nocturi kan være et tegn på problemer med prostata, kanskje prostatakreft. For kvinner kan det faktisk være et tegn på urinveisinfeksjon.

Om beina dine også er hovne, kan dette dreie seg om hjertet, så gå til legen om dette stemmer for deg. Har du diabetes, kan dette skje hvis urinen blir for søt. Er du i faresonen for å få livsstilsdiabetes (usunt kosthold med mye sukker, som gir farlig store blodsukkersvingninger), bør du ta en tur til legen.

Noen av oss har en indre klokke som er litt ute av synk med vanlig døgnrytme, og dette kan også være grunnen til at du må opp og tisse på natten.

Må du ofte opp og tisse om natten? (Avsluttet)

Ellers kan nattissingen komme av at du drikker for mye rett før du legger deg, og kanskje også vanndrivende væske som alkohol, kaffe eller svart te.

Dersom du ikke tror årsaken til nattissingen din er av den alvorlige sorten, er altså det beste tipset å ikke drikke så mye væske om kvelden, og i hvert fall ligge unna alkohol, kaffe og svart te.
 

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop