URINVEISINFEKSJON: Det at du må ofte opp og tisse på nettene kan være et tegn på en urinveisinfeksjon. Foto: Thinkstock
URINVEISINFEKSJON: Det at du må ofte opp og tisse på nettene kan være et tegn på en urinveisinfeksjon. Foto: ThinkstockVis mer

Toalett

Må du ofte tisse om natten?

Det kan faktisk være tegn på en urinveisinfeksjon.

Mange nordmenn sliter med at de må stå opp for å tisse flere ganger i løpet av en natt, og særlig etter hvert som man eldes blir dette et vanligere problem.

LES OGSÅ: 10-20 prosent av norske kvinner har urinlekkasje

Mest vanlig blant eldre

Å måtte stå opp om natten for å late «vannet», eller nokturi, som er den medisinske betegnelsen, forekommer hos over 70 prosent av personer over 65 år, og hos 90 prosent av personer over 90 år. 

Og ifølge ekspertene på Lommelegen.no (Lommelegen.no er i likhet med KK.no eid av Aller Internett) er det flere grunner det dét.

- I voksen alder produseres omtrent 25 prosent eller mindre av urinproduksjonen i løpet av natten, men fra 60-årsalderen av vil en gradvis større del av døgnets urinproduksjon foregå om natten, har allmennlege Stefan Frafjord tidligere uttalt på nettstedet:

- I tillegg til dette vil urinveiene gjennomgå forandringer når man blir eldre, noe som gjør at nyrene blir dårligere til å konsentrere urinen og dermed gjør det lettere miste salter og væske gjennom urinen. Til sammen gir dette økt urinproduksjon om natten. Sammen med et aldersregulert nedsatt blærevolum vil dette gjøre at en oftere må opp og late vannet om natten, og av og til vil det føre til urinlekkasje.

LES OGSÅ: Lukk dolokket før du trekker ned

Drikker for mye før sengetid

Det er imidlertid ikke bare eldre mennesker som har problemer med at de må tisse på nattestid.

Også en del unge mennesker, og da gjerne jenter, får forstyrret søvnrytme ved at de må stå opp flere ganger for å gå på toalettet.

Det kan være flere grunner til at unge, og voksne, mennesker under 65 sliter med hyppig vannlating på nattestid. Og en av de mest vanlige årsakene er rett og slett at man har drukket for mye i løpet av dagen, og da gjerne sent på kvelden.

Drikker du mye alkohol, kaffe, te, lettbrus og andre drikker som har en vanndrivende effekt de siste timene, eller rett før, du legger deg, er også sannsynligheten for at du må opp å tisse større.

Det samme gjelder for vann, melk og andre læskedrikker.

Det beste er derfor å la være å drikke store mengder de siste timene før du legger deg. Er du svært tørst skal du selvfølgelig drikke, men fordel heller væskemengdene du får i deg gjennom hele dagen.

LES OGSÅ: Derfor sover vi dårligere nå

Mulig urinveisinfeksjon

Dersom du ikke har drukket noe særlig på kveldstid, og likevel må opp å tisse, kan det være en risiko for at du har en urinveisinfeksjon.

Urinveisinfeksjoner vil nemlig ikke alltid kunne merkes, og dersom du tror dette kan være problemet råder Lommelegen-ekspertene deg til å oppsøke en lege for å få tatt en prøve.

Hvis du ikke drikker for mye i løpet av døgnet, og kanskje spesielt om kvelden, så vil en enkel urinprøve avsløre om du har en urinveisinfeksjon, en infeksjon som ikke gir dramatiske symptomer som svie.

Dersom dette er tilfellet, så be din lege om å dyrke urinen, for på den måten å kunne gi deg et spesialdesignet antibiotikum.

LES OGSÅ: Så mange kvinner tisser i dusjen
 

Kan være andre sykdommer

Dersom det skulle vise seg at du ikke har en urinveisinfeksjon, er det også lurt å få kjørt noen andre tester.

Ifølge Lommelegen-ekspertene finnes det nemlig flere sykdommer som kan gi plager som nattlig vannlating, deriblant hjertesvikt, diabetes 1 og 2, diabetes insipidus og nyresvikt.

Dersom du ikke har en urinveisinfeksjon, så bør legen din sjekke deg for diabetes 1 og 2, diabetes insipidus (da mangler man antidiuretisk hormon) og binyrebarksvikt. Dersom alt dette er ok, bør du sendes til en cystoskopi hos en urolog.

LES OGSÅ: Dette er supert mot urinveisinfeksjon
 

Overaktiv blære

En annen mulighet er at du har såkalt «overaktiv blære».

Overaktiv blære, eller urge-inkontinens, som er svært vanlig, kjennetegnes av plutselig, ufrivillig urinlekkasje som inntreffer når du føler du må tisse, og ikke klarer å holde igjen. Vanligvis er det nødvendig å gå på toalettet ofte, står det på Lommelegen.no.

Den intense, ukontrollerbare vannlatingstrangen fører til ufrivillig vannlating av større mengder dersom man ikke kommer seg på toalettet i tide.

Det kalles også overaktiv blære når man får denne sterke vannlatingstrangen uten at man har lekkasje.

Tror du at dette kan være tilfellet, bør du oppsøke din fastlege for å få tatt en undersøkelse og eventuelt bli henvist videre til en spesialist.

Mer info om overaktiv blære og behandling finner du her!

PS. Dersom du er gravid, er det også svært vanlig å måtte opp om nettene for å tisse. Det beste da er å forsøke å la være å drikke noe etter kl. 18.00, og heller drikke mer tidligere på dagen.

LES OGSÅ: Du kan droppe intimvaskproduktene

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: