Sykdom

Må du ofte tisse om natten?

Det kan faktisk være tegn på sykdom.

URINVEISINFEKSJON: Må du ofte opp og tisse om natten? Det kan være tegn på urinveisinfeksjon, også kjent som blærekatarr.
URINVEISINFEKSJON: Må du ofte opp og tisse om natten? Det kan være tegn på urinveisinfeksjon, også kjent som blærekatarr. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skylder du på at du har liten blære når du stadig vekk våkner tissetrengt midt på natten?

Problemet trenger ikke ligge der.

Kan skyldes urinveisinfeksjon

Løper du stadig på do og tisser, svir det ved vannlating eller kanskje du har en ekkel følelse i korsryggen? Dette kan være tegn på urinveisinfeksjon, også kjent som blærekatarr.

Urinveisinfeksjoner vil ikke alltid kunne merkes, og dersom du tror dette kan være grunnen til at du må opp flere ganger om natten, er det lurt å oppsøke en lege for å få tatt en prøve.

Hvis du ikke drikker for mye i løpet av døgnet, og kanskje spesielt om kvelden, så vil en enkel urinprøve avsløre om du har en urinveisinfeksjon, en infeksjon som ikke gir dramatiske symptomer som svie.

Dersom dette er tilfellet, så be din lege om å dyrke urinen, for på den måten å kunne gi deg et spesialdesignet antibiotikum

LES OGSÅ: 10 til 20 prosent av norske kvinner har urinlekkasje

Overaktiv blære

Dersom problemet ikke skyldes en urinveisinfeksjon kan det være at du har en overaktiv blære.

Dette kjennetegnes ved sterk vannlatingstrang, vanligvis med hyppig vannlating og behov for å tisse om natten. De fleste når toalettet i tide, mens andre sliter med urinlekkasje.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer