Tannbørste

Må tannbørsten kastes etter sykdom?

– Du kan ikke smitte deg selv tilbake igjen med en sykdom du allerede har hatt, sier eksperten.

KASTER DU TANNBØRSTEN ETTER SYKDOM?: Det er faktisk ikke nødvendig. Sjekk hvorfor i denne saken! Foto: Thinkstock
KASTER DU TANNBØRSTEN ETTER SYKDOM?: Det er faktisk ikke nødvendig. Sjekk hvorfor i denne saken! Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det finnes mange ulike anbefalinger i forhold til når man bør bytte tannbørste. Noen tannleger sier én gang i måneden, eller hver tredje uke, mens andre mener den bør erstattes så ofte som hver 14. dag.

Én ting som imidlertid kan gi deg et godt tegn på om det er på tide å investere i en ny, er selve busten på tannbørsten.

Hvis tannbørsten din ikke er tydelig slitt, er det ingen grunn til å bytte den før det har gått hvertfall én måned. Og dette gjelder også om du har vært syk.

Det er nemlig en myte at du kan smitte deg selv «tilbake» med en sykdom ved å bruke samme tannbørste som da du var dårlig. Dette gjelder for alle - også barn.

SLITEN BUST: Har busten på tannbørsten din blitt utslitt - som på børsten til høyre på dette bildet, bør den byttes ut, ellers får du ikke riktig rengjøringseffekt av den.  Foto: Thinkstock
SLITEN BUST: Har busten på tannbørsten din blitt utslitt - som på børsten til høyre på dette bildet, bør den byttes ut, ellers får du ikke riktig rengjøringseffekt av den. Foto: Thinkstock Vis mer

Trenger ikke bytte ved sykdom

– Som hovedregel er det ikke nødvendig å bytte tannbørste etter sykdom. De fleste sykdommer skyldes jo ikke smittsomme mikrober, og da har det jo lite for seg å skifte tannbørste, sier allmennlege Brynjulf Barexstein, som også er en av ekspertene på Lommelegen.no, til KK.no:

– Jeg ser egentlig ikke for meg noen sykdommer der man bør bytte tannbørste. Men hyppig/jevnlig tannbørsteskifting er generelt et godt og hygienisk tiltak, uansett sykdom eller ikke.

– Unntaket må være om du deler tannbørste med noen, men det gjør vel de færreste. Du kan altså ikke smitte deg selv tilbake igjen med en sykdom du allerede har hatt.

Med andre ord - ikke bruk tannbørsten til kjæresten. Det er «fy-fy» uansett!

LES OGSÅ: Kvinner bruker partnerens barberhøvel

Gammel tannbørste gir økt fare for hull

Så lenge tannbørsten ser grei ut, kan den altså få «leve» litt lenger (men husk å bytte den ut etter 1-2 måneder uansett).

Som KK.no tidligere har skrevet, er den nemlig utformet slik at den vil gi optimal rengjøringseffekt når den har sin opprinnelige form.

Når busten spriker i alle retninger vil rengjøringseffekten avta. Dette vil igjen forårsake en ikke optimal tannpuss, og øke fare for hull og tannkjøttsykdommer, selv ved anbefalt tannbørsting to ganger daglig.

Et genialt tips for å gi børsten enda lenger holdbarhet, er å fjerne litt av bakteriene på den regelmessig.

Kok den i oppvaskmaskinen

En gjennomsnittlig tannbørste er nemlig som den reneste bakteriebombe å regne, men ifølge tannlege og Lommelegen.no-ekspert Kaare Mathiesen, trenger du ikke kaste tannbørsten for å bli kvitt bakteriene.

– Det viktigste er at tennene blir rene når du bruker tannbørsten. Det kan derfor være lurt å koke tannbørsten av og til. Gjerne i en skål i mikrobølgeovnen eller i oppvaskmaskinen. Gjør du dette reduseres bakterieveksten betydelig, sier han.

(OBS: Dersom busten er utslitt, er det liten vits i å putte tannbørsten i mikroen eller oppvasksmaskinen. Da bør den byttes ut uansett .)

LES OGSÅ: Perfekte tenner uten tannbørste

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer