Alternativ Medisin

Magefølelser

Det kan ta deg ti år å utvikle et maksimalt bra skjønn innen et område. Følg våre tips for en snarvei.

Publisert
Sist oppdatert
1. Sjekk intuisjonen din
Begynn med å bestemme deg for å være mest mulig ærlig mot deg selv. Merk deg hva du tror vil skje i ulike situasjoner, smått som stort. Vil du gå ekstra grundig til verks, skriver du det ned og tar vare på arket. Sørg for å få tilbakemelding på hvordan det faktisk gikk.
I mange tilfeller vil du nok bli overrasket over hvor dårlig du faktisk var til å forutse hva som ville skje.

2. Vær oppmerksom
For å øke din egen evne til å forutse er første råd å være forberedt. Prøv å tenke gjennom hva som kan skje, hvordan andre vil reagere etc. Om du står overfor en viktig avgjørelse, for eksempel om du skal flytte til en annen by eller ikke, er det viktig å veie rasjonelle grunner for og imot. Men det er også viktig å huske at det kan være fordeler eller ulemper du ikke engang ser fordi tenkningen din til en viss grad er automatisert.

3. Legg deg i trening
Akkurat som vi nordmenn ikke trenger å tenke over hvilket bein vi setter fram når vi går på ski, trenger vi heller ikke å planlegge sosialt samvær i detalj. Lang trening gir oss rutine i å forutse hvordan andre vil reagere på det vi sier. Ønsker du ekstra skjerping, for eksempel når du møter en ny mann, kan du prøve å tenke ekstra nøye gjennom hvordan han vil reagere og forholde seg til deg senere i dag, om én måned og om to år.

4. Sørg for tilbakemelding
Erfaring er ikke det samme som å ha godt skjønn. Mens noen mennesker alltid vil holde seg mest til boka, bruker andre årene til å utvikle sitt eget skjønn, faglig eller privat. Vil du få dette til, trenger du mye og god feedback. Ellers blir det som å gå i mørket. Noen eller noe må relativt fort fortelle deg hvordan det gikk med den avgjørelsen du tok, eller om du fikk rett i dine antakelser. Daglig erfaring i rundt ti år må til før du kan regne med å ha utviklet maksimal intuisjon på et felt.

5. Vær skeptisk
Neste bud for dem som ønsker å øke intuisjonen, er å ha riktige «regler» i hodet. Har vi ikke det, kan vi nemlig bli ufølsomme for den feedbacken vi får, og ødelegge sjansen til å forbedre oss. En slik regel, eller antakelse, kan være at vi mener løgnere kan avsløres ved at de flakker med blikket. Vitenskapelige undersøkelser har vist at dette bare er en myte. Derimot er det andre små bevegelser i ansiktet som kanskje kan avsløre den som lyver. Er du usikker på om antakelsene dine er riktige eller ikke, så tenk etter hvor du har dem fra. Er det noe du har lært av foreldrene dine, noe «alle» sier, eller er det noe det finnes pålitelig forskning på?

Ikke stol på magen...
● når du lurer på om det er dekning på kontoen.
● når du skal på fjelltur.
● når du kjøper aksjer.
● når du leser til en viktig eksamen.
● når du skal finne det beste tilbudet i butikken.
● når du vurderer å kausjonere for noen.
● når du spiller sjakk.

Magefølelser
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer