øl

Malarimyggen elsker øl

Derfor bør du droppe øldrikkingen på reisen til malariastrøk.

DROPP ØLEN: Om du skal til et sted der malariamyggen herjer. Foto: Alex Bramwell - Fotolia
DROPP ØLEN: Om du skal til et sted der malariamyggen herjer. Foto: Alex Bramwell - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Å drikke alkohol på ferie er selvsagt for mange. Og i en del tilfeller er det faktisk bra å drikke øl, hvert fall hvis alternativet er drikke som inneholder vann fra springen, for eksempel i form av isbiter.

Men det er ikke så lurt å drikke øl om du skal på ferie til et sted der det finnes malariamygg.

SMITTEBÆRER: Den blodsugende myggen bærer smitten fra person til person i malariarammede områder. Hvert år dør opptil 2,7 millioner av malaria. Foto: Kletr - Fotolia
SMITTEBÆRER: Den blodsugende myggen bærer smitten fra person til person i malariarammede områder. Hvert år dør opptil 2,7 millioner av malaria. Foto: Kletr - Fotolia Vis mer

Myggen elsker lukten

Forskning har nemlig vist at malariamygg tiltrekkes av folk som har drukket øl. Sjansen for å bli bitt av malariamygg, og dermed smittes av sykdommen, er altså større om du drikker øl under feireoppholdet.

I et forsøk i det afrikanske landet Burkina Faso i 2010 viste det seg at myggen var mest interessert i forsøkspersonene som hadde drukket øl. Les mer om denne undersøkelsen hos Plos One.

Akkurat hvorfor det er slik vites ikke. Forskerne sier at det kan hende det er lukten av akohol som tiltrekker, og i så fall vil inntak av vin eller sprit også kunne tiltrekke seg malariamygg.

Foreløpig er det imidlertid kun øl som er testet ut og har vist seg å ha denne effekten.

Myggnett er viktig

Om du skal reise et sted der det er malariamygg, bør du snakke med legen din, som vil vurdere om du bør få en resept på malaritabletter. Alle afrikanske land sør for Sahara, samt det meste av Sørøst-Asia og Latin-Amerika har malariamygg.

Det betyr at om du skal på ferie til Mexico, India, Sør-Afrika, Kenya eller andre populære vinterreisemål bør ta forholdsregler og sjekke om det finnes malariamygg i området du skal reise til.

Det viktigste du kan gjøre selv er å unngå å bli smittet. Siden malariamyggen er mest aktiv om natten, bør du sove under et myggnett.

I tillegg bør du ha med deg myggmiddel i reiseapoteket, som vi regner med allerede er riktig utstyrt? Ha på deg klær som beskytter armer og bein om kvelden.

LES OGSÅ: Slik slipper du unna feriemage

Dette er malaria

Malariasykdommen skyldes en parasitt som overføres ved myggstikk. Sykdommen er veldig vanlig i områder der malariamyggen lever, og uten behandling kan den være dødelig.

Feber og influensalignende symptomer er typiske tegn.Du kan også få frysninger, frostanfall, hodepine, muskelsmerter, kvalme, oppkast og diaré i tillegg.

Les mer om malaria hos Norsk Helseinformatikk.

LES OGSÅ: Derfor blir du syk i ferien

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer