Kjærlighet

- Mange gifter seg med en tilfeldig mann de møtte på en bar i fylla

Men er det egentlig bedre å kalkulere seg frem til den rette via nettet? Dette sier ekspertene!

BRUKER KORT TID PÅ Å VELGE PARTNER: Ifølge psykolog og datingekspert Andreas Løes Narum bruker vi lengre tid på å velge printer enn livspartner i dag.  Foto: Samfoto
BRUKER KORT TID PÅ Å VELGE PARTNER: Ifølge psykolog og datingekspert Andreas Løes Narum bruker vi lengre tid på å velge printer enn livspartner i dag. Foto: Samfoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: - Folk bruker jo lengre tid på å kjøpe seg en printer enn å velge livspartner. Svært mange ender opp å gifte seg med en tilfeldig mann de møtte på en bar i fylla.

- Det er galskap, sier psykolog og datingekspert Andreas Løes Narum.

Nå er det verdt å merke seg at Andreas jobber med å matche par. Han er en av hjernene bak matchingsystemet til en av Nordens største nettdatesteder, Møteplassen.no. 

En nøye utarbeidet matchinglogikk som består av personlighet, interesser og verdier som siler ut potensielle partnere.

LES OGSÅ: Jakter på single kvinner

Som skapt for hverandre

Løes Narum er en av aktørene i en etter hvert ganske stor business, som handler om å hjelpe folk å finne den rette.

MATCHE PÅ NETTET?: Flere nettdatingsider hevder å kunne finne den perfekte match til deg ut fra ulike kalkuleringsmetoder basert på interesser og personlighet.  Foto: Samfoto
MATCHE PÅ NETTET?: Flere nettdatingsider hevder å kunne finne den perfekte match til deg ut fra ulike kalkuleringsmetoder basert på interesser og personlighet. Foto: Samfoto Vis mer

I USA er det ikke uvanlig å ha personlig matchmaker på linje med personlig shopper, og også i Norge har de første personlige matchmakerne kommet på markedet (til en høy pris). 

Men kan man sannsynlighetsberegne seg frem til kjærlighet? Er det ikke bare en gnist som oppstår?

Er det nok å være «good on paper»?

På Colletts Cafe for over fire år siden var det absolutt kjemi. Signe Lind og Øyvind Johannessen pratet og lo i sju timer, og avtalte ny date allerede før den første var over. 

Det var ikke tilfeldig. Arkitekten bak denne daten Gunnhild Magnussen var en dame som kjente både Signe og Øyvind godt, og gjorde sitt for føre dem sammen. Gunnhild så aldri for seg at hun selv ville ende opp som «Kirsten Giftekniv» før hun plutselig sto der på et trettiårslag og brukte halve kvelden til å legge inn gode ord om venninnen Signe – til Øyvind.

Det hadde nettopp gått opp et lys for henne; Øyvind, som hun hadde møtt gjennom felles venner tidligere, ville jo være perfekt match for Signe.

LES OGSÅ: Så lang bør første date være

Inviterte på date

- Jeg er kanskje litt menneskekjenner, sier Gunnhild.

– Jeg hadde ikke bare satt sammen to mennesker fordi de var single og fordi jeg likte begge to. Jeg så at her er det to som kan passe sammen, som har likt lynne, begge er rolige, smarte og snille mennesker. Og jeg visste at begge ønsket seg kjæreste. At de ville like hverandre var jeg sikker på.

Kirsten Giftekniv, Gunnhild Magnussen (til høyre) kjente både Øyvind Johannessen og Signe Lind, og tenkte at de måtte møtes. En god tanke, som fire år senere gjør at de sitter her og smiler med lille Olav på fanget. Foto: Charlotte Wiig / All Over Press
Kirsten Giftekniv, Gunnhild Magnussen (til høyre) kjente både Øyvind Johannessen og Signe Lind, og tenkte at de måtte møtes. En god tanke, som fire år senere gjør at de sitter her og smiler med lille Olav på fanget. Foto: Charlotte Wiig / All Over Press Vis mer

– Øyvind hadde jeg alltid likt, forteller Gunnhild. Han var en bra fyr. Så jeg måtte bare si det, at jeg hadde en venninne som jeg trodde ville passe perfekt til ham, forteller Gunnhild.

– Når jeg tenkte etter, syntes jeg de lignet litt på hverandre også.

Hjemme hos Signe og Øyvind på Bjølsen i Oslo blir vi mottatt av tre par kvikke, brune øyne. Lille Olav spreller i armene til pappa. Det er over fire år siden den første daten som de selv tok regi på. En ukes tid etter trettiårslaget hadde Øyvind høflig spurt Gunnhild om han kunne legge til Signe som venn på Facebook. Resten klarte de selv. Etter en måneds chatting, dro de på date. Det var full klaff.

– Jeg gjorde store anstrengelser for å imponere, husker Øyvind.

 Resten er historie.

– Jeg skal ikke ta æren for at de ble et par, jobben gjorde de selv. Men jeg tilrettela, sier Gunnhild i dag.

LES OGSÅ: Derfor ringer han ikke

Ikke let på byen

Datingekspert Andreas Løes Narum skriver doktorgrad om kjærlighet og har tatt et dypdykk i litteraturen for med større sikkerhet å kunne konkludere med det vi alltid har blitt fortalt: At like barn leker best. Han forteller at sjansen for å finne en perfekt match på byen er svært små.

- Nettet er en langt sikrere møteplass. Og om du ikke velger å lete etter den rette på nettet, bør du likevel gå systematisk til verks. Gå i deg selv, vit hva du står for, og hva du vil ha og hva du ikke vil ha, ta en personlighetstest, og rådfør deg med dine nærmeste venner, sier Narum.

Hvordan oppstår intimitet mellom mennesker? Amerikanske forskere mente å ha noe av løsningen allerede i 1997, ifølge VG. Da lanserte psykolog Arthur Aron, fra State University of New York, studien «The Experimental Generation of Interpersonal Closeness».

Det var nærhet som var Arons prosjekt. Aron og hans team testet mennesker som var fremmede for hverandre, i et lukket kjærlighetslaboratorium. Ved å stille 36 spørsmål, mer og mer personlige, skulle personene vise seg sårbare for hverandre, og dermed komme hverandre nær. Aron mente metoden var effektiv.

LES OGSÅ: Er du lei av nettdating?

- Drikk kaffe med alle

Andreas Løes Narum har på sin side klokkertro på nettdating. Matchmakersystemet han har vært med på å utvikle for møteplassen.no er basert på den såkalte «the big five» – en personlighetsmodell som er mye brukt i psykologien, hvor altså fem personlighetsfaktorer er spesielt viktig: Utadventhet, varme, kontroll, temperament og åpenhet.

Det virker ikke veldig romantisk?

– Jeg er opptatt av at forhold skal vare, og ikke ende i skilsmisser, hva er mer romantisk enn det?

Når personlighets- og verditesten er utført, siles de fleste ut, og du sitter igjen med kanskje ti eller flere menn som du har mer enn 90 prosent match med.

Da skal du drikke kaffe med alle ti, forklarer Narum, og understreker at du bør ta en espresso. Å gå for en middag på en slik første date kan bli vondt og pinlig.

– På 90 sekunder finner du fort ut om det er en kjemi der, sier Narum.

For han undervurderer absolutt ikke den fysiske tiltrekningen. Den må selvsagt være der.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer