Gråte

- Mange menn gråter nok når de er for seg selv

Dette er grunnen til at det kan være vanskeligere for menn å vise følelser.

KVINNER GRÅTER OFTERE ENN MENN: Hvorfor gråter egentlig menn så sjeldent? Det har eksperten gitt oss svaret på!  Foto: Antonioguillem - Fotolia
KVINNER GRÅTER OFTERE ENN MENN: Hvorfor gråter egentlig menn så sjeldent? Det har eksperten gitt oss svaret på! Foto: Antonioguillem - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Gråt kan forårsakes av så mangt – og selv om det oftest er et uttrykk for tristhet, smerte eller sorg, kan det også være et tegn på glede, lettelse eller sinne.

Har du lagt merke til at vi kvinner har mye lettere for å ta til tårene enn menn? Da har du kanskje lurt på hvorfor i alle dager det er slik – for de har jo følelser de også, eller?

LES OGSÅ: Slik får du ham til å åpne seg

Tror det er et tegn på svakhet 

EKSPERTEN: Gry Stålsett. Foto: Privat
EKSPERTEN: Gry Stålsett. Foto: Privat Vis mer

Gry Stålsett, som er spesialpsykolog ved Modum Bad, forteller at det er lite belegg for å kunne si at jenter gråter oftere enn gutt når de er spedbarn. 

Det er først når de kommer lengre opp i barne- og ungdomsalderen at de begynner å uttrykke følelser på forskjellige måter. 

- Disse forskjellene kan blant annet skyldes den sosiale læringsprosessen deres, ulike erfaringer og forskjeller i kjønnshormoner. Når gutter kommer opp i tenårene søker de mer mot mannlige rollefigurer enn kvinnelige, og dermed lære de av andre menn hvordan de skal uttrykke følelsene sine.  

- Det er ofte er ulike forventninger og holdninger til hvordan menn og kvinner uttrykker følelser - menn skal gjerne være upåvirkelige og sterke.

- Mange menn holder tårene inne fordi de tror andre ser på det som et tegn på svakhet – at det rett og slett gjør dem mindre mannlige. Derfor kamuflerer mange tristheten med irritasjon eller sinne. 

Tror du de gråter når de er alene?

- Ja, jeg tror absolutt at det er mange menn som gråter når de er for seg selv, men til og med da kan gråten forsøkes å holdes unna. Det gjør de gjerne med ulike former for selvbedøvelse og flukt, som for eksempel økt bruk av alkohol. 

GRÅTER IKKE: Eksperten tror mange menn holder tårene inne fordi de er redde for å bli sett på som mindre mannlige.  Foto: Monkey Business - Fotolia
GRÅTER IKKE: Eksperten tror mange menn holder tårene inne fordi de er redde for å bli sett på som mindre mannlige. Foto: Monkey Business - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Visste du dette om tårene dine?

Ikke bra å undertrykke følelsene sine 

Videre forteller Stålsett at det ikke er bra å undertrykke følelsene sine over lengre tid. 

- Gråt har en rekke viktige funksjoner. Det reduserer stress og spenning i kroppen, og bidrar til at vi kan hente oss fysiologisk lettere inn etter at vi har hatt en følelsesmessig påkjenning. I tillegg renser det hjernen slik at vi kan tenke klarere.   

Undertrykker man gråt over lengre tid vil man mister kontakt med følelsene sine, og det kan dermed bli vanskeligere å lese og forstå egne og andres følelsesmessige reaksjoner, forklarer hun. 

- Jeg sier ikke at man alltid bør reagere ut der og da, noen ganger er det sunn følelsesregulering å sette reaksjoner på vent. 

- Men å undertrykke følelser slik at vi blir «numne» er ikke bra for den psykiske helsen vår og det kan gjøre at vi føler indre tomhet og ensomhet. 

BRA Å GRÅTE: Gråt reduserer stress og spenning i kroppen, og bidrar til at vi kan hente oss fysiologisk lettere inn etter at vi har hatt en følelsesmessig påkjenning.  Foto: Sabphoto - Fotolia
BRA Å GRÅTE: Gråt reduserer stress og spenning i kroppen, og bidrar til at vi kan hente oss fysiologisk lettere inn etter at vi har hatt en følelsesmessig påkjenning. Foto: Sabphoto - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Dette skjer med hjernen når du er deprimert

Mer sosialt akseptert i dag 

Stålsett mener imidlertid at det kan se ut som om menn har blitt litt flinkere til å vise følelsene enn det de var for noen tiår siden. 

- Jeg har fått inntrykk av at de skandinaviske mennene har blitt mykere. Det har utviklet seg en mer sosial aksept for mer følsomme sider ved menn.

- Det har rett og slett blitt en oppmykning av mannsrollen, som blir beskrevet som feminisering både med tanke på utseende, klær, fargevalg, kroppsspråk og mer omsorgsatferd.

Men samtidig mener hun at vi kvinner har på noen måter blitt hardere. 

- Menn viser mer følelser, mens kvinner viser mindre i en fasadekultur der det er tabu for mange å vise sårbarhet og tristhet til andre, vi skal være så forbasket «vellykkede», sier hun. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer