Utroskap

- Mange tenker på å være utro

Dette gjør at vi har et sidesprang og ikke nøyer oss med å fantasere.

UTROSKAP: Mange tror at utroskap skyldes mangel på sex, men ifølge ekspertene trenger ikke dette nødvendigvis være tilfelle.  Foto: All Over Press
UTROSKAP: Mange tror at utroskap skyldes mangel på sex, men ifølge ekspertene trenger ikke dette nødvendigvis være tilfelle. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det å være utro er noe de fleste av oss er enige om at ikke er akseptabelt.

Og selv om få vil innrømme at de selv har vært det, så viser undersøkelser at det er mer utbredt enn vi kanskje liker å tro.

Så hva er det egentlig som gjør at noen av oss bedrar den vi er sammen med?

LES OGSÅ: Derfor skiller norske par seg

Ikke nødvendigvis sextørke

Hilde Buserud, som er par- og familieterapeut, forteller til KK.no at det kan være en rekke årsaker til utroskap, men at det i all hovedsak dreier seg om mangler i forholdet.

- I et parforhold vil det å føle tillit, nærhet og tilstedeværelse være noen av hovedelementene som kreves for å ha en god relasjon, sier hun og legger til.

- Når forholdet mangler noen av disse elementene, blir det å være utro en løsning for den ene parten, slik at han eller hun får tilfredsstilt dette behovet.   

Det kan være lett å tro at sidesprang skyldes mangel på sex i forholdet man er i, men ifølge Buserud er ikke dette alltid tilfelle.

- Det kan absolutt dreie seg om sex, men husk at utroskap kan ha mange ansikter. Derfor kan det i like stor grad dreie seg om mangel på spenning eller nærhet, som mangel på sex.

- De fleste som er utro, vil forsøke å fylle disse manglene i forholdet før de er utro mot partneren sin. Det er først når de innser at behovene deres ikke kan fylles og mangelen på sex, spenning, begjær eller nærhet fremdeles er der, at utroskap vil oppleves som den eneste løsningen, sier hun.

NOE SOM MANGLER: Utroskap skjer ofte som følge av at det er et eller annet som mangler i parforholdet. Det kan være alt fra sex eller nærhet til spenning. Foto: All Over Press
NOE SOM MANGLER: Utroskap skjer ofte som følge av at det er et eller annet som mangler i parforholdet. Det kan være alt fra sex eller nærhet til spenning. Foto: All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Derfor er vi oftere utro på ferie

Utroskap frister mange

Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, forteller til KK.no at det også er mange som tenker på å være utro, men som likevel ikke er det.

- Det er veldig vanlig at personer som er i faste forhold tenker på å være utro, men ikke tar det et steg videre. Jeg vil nesten påstå at de aller fleste kan føle seg seksuelt tiltrukket av en annen, selv om de har en partner som de har det bra sammen med.

- Slike tanker er så udramatiske og vanlige at vi rett og slett bare må leve med dem, samtidig som vi også må regne med at partneren vår har det på samme måte, sier Kjøs.

Bør man fortelle om disse tankene til partneren?

- Hvis man er veldig trygge på hverandre og har en veldig god kommunikasjon, kan det være interessant å snakke sammen om dette, men som hovedregel vil jeg si at det er best å holde slikt for seg selv. Jeg tenker at så lenge det kun dreier seg om tanker, så er dette helt uskyldig, sier han.

VÆR ÆRLIG: Dersom du føler at det er en sjanse for at du kommer til å være utro mot partneren din, mener eksperten det er viktig at du har det opp med han eller henne.  Foto: Africa Studio - Fotolia
VÆR ÆRLIG: Dersom du føler at det er en sjanse for at du kommer til å være utro mot partneren din, mener eksperten det er viktig at du har det opp med han eller henne. Foto: Africa Studio - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Slik kommer dere ut av kompisfella

Hvis lysten blir for stor

Dersom du derimot stadig tenker på å være utro og føler at du kan komme til å være utro, mener Buserud det er viktig at du er ærlig om det.

- Når du har tenkt tanken på å være utro, vil det være viktig å snakke åpent med partneren din om dette.

Men, hvordan starter du en slik samtale? Buseruds råd er at du forklarer at du vil snakke om det, nettopp fordi du ikke ønsker å være utro. Slik kan dere sammen gjøre endringer i forholdet og unngå sidesprang.

- Gjør du det på denne måten, vil du vise partneren at du bryr deg så mye at du heller vil være ærlig og åpen, enn å lyve om det, sier Buserud.

- På denne måten viser du hva forholdet betyr for deg, det blir rett og slett en salgs kjærlighetserklæring.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer