Kalium

Mangler du kalium? Dette bør du spise mer av

Bare en håndfull inneholder mer kalium enn bananer.

SPIS MER DADLER: Tørker frukt troner kanskje ikke øverst på listen over sunn snacks på grunn av sukker, men du skal slettes ikke undervurdere helsefordelene som skyldes kalium. Foto: Thinkstock.com
SPIS MER DADLER: Tørker frukt troner kanskje ikke øverst på listen over sunn snacks på grunn av sukker, men du skal slettes ikke undervurdere helsefordelene som skyldes kalium. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er ikke uten grunn at bananer blir ansett som en superfrukt.

Ikke bare er dette et perfekt mellommåltid, men det er naturens egen energibar og faktisk er det god grunn til å velge en banan fremfor sportdrikker.

Frukten er vel kanskje best kjent for det høye innholdet av kalium, og bare én banan inneholder opp mot 422 milligram - omtrent 11 prosent av det daglige behovet ditt.

Men hvis du er ute etter å øke inntaket ditt av kalium, er det ikke bare her du kan finne det fordelaktige mineralet, skriver HuffingtonPost.

LES OGSÅ: Vitaminene du bør droppe hvis du er syk

IKKE BARE FACVORITTEN TIL SKIPPER'N: I tillegg til at spinat kan hjelpe deg å bygge muskler inneholder den opp mot 839 milligram per kopp.  Foto: Thinkstock.com
IKKE BARE FACVORITTEN TIL SKIPPER'N: I tillegg til at spinat kan hjelpe deg å bygge muskler inneholder den opp mot 839 milligram per kopp. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Viktig for hjertet, nerver, muskler og nyrer

– Vi kan faktisk finne store mengder kalium i ulike grønnsaker. De fleste antar at du finner det meste i frukt, forteller Angela Ginn, talsperson for «Academy of Nutrition and Dietetics».

Kalium er et mineral som er viktig for syrebase-balansen i kroppen og for at nerver, muskler og nyrer skal fungere normalt, og faktisk finnes det i de fleste matvarer (Kilde: Apotek 1).

Mineralet regulerer og opprettholder væskebalansen i kroppen, og er viktig for at nerver, hjertet, muskler og nyrer skal fungere normalt.

De fleste får nok kalium gjennom kosten, men det kan imidlertid oppstå mangel på kalium hvis du rammes av oppkast, diaré eller ved bruk av vanndrivende midler.

Ettersom stoffet ikke dannes i kroppen må det tilføres via mat og drikke, og spesielt disse matvarene inneholder store mengder:

LES OGSÅ: Ikke la dette bæret ligge igjen på tallerkenen

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Dadler

Selv om tørket frukt ikke troner øverst på listen over sunn snacks på grunn av det høye innholdet av sukker, er det andre gode grunner til å spise det.

For eksempel vil du finne så mye som 167 milligram kalium per daddel, og dermed vil bare en håndfull med denne tørkede frukten inneholde mer kalium enn en banan.

Bladgrønnsaker

Visste du at bare en kopp med kokt bladbete er proppfull med kalium? Faktisk inneholder den opp til 961 milligram - mer enn dobbelt så mye som du finner i en medium banan.

I Skipperns store favoritt - den helsebringende spinaten - kan du finne 839 milligram per kopp.

LES OGSÅ: Spis seks til ti svisker hver dag

Avokado

En avokado inneholder mer en dobbelt så mye kaloum som du finner i en banan. Faktisk vil du finne opp mot 975 milligram.

Hvis du syns det blir mye med en hel avokado i en jafs, kan du bruke den i en suppe, i salaten, til sushi, som forrett eller på burgeren.

INNEHOLDER STORE MENGDER KALIUM: Bønner er ikke bare en god kilde til proteiner, men vil også tilføre rikelig mengder kalium. Foto: Thinkstock.com
INNEHOLDER STORE MENGDER KALIUM: Bønner er ikke bare en god kilde til proteiner, men vil også tilføre rikelig mengder kalium. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Bønner

Ikke bare inneholder bønner store mengder fiber, proteiner og jern, men den inneholder også lite fett og kalorier og er proppfull av kalium.

De hvite bønnene inneholder 1,189 milligram per kopp, limabønner som inneholder 707 milligram per kopp og linser som inneholder 731 milligram per kopp.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


LES OGSÅ: Slik gjør du smoothien enda sunnere

Tomatsaus

Selv om mange hermetiserte produkter ofte kan inneholder mye sukker, pleier også flere av dem å inneholde store menger kalium.

Faktisk opp mot 800 milligram! Men husk å sjekke etiketten for tilsetting av unødvendig ingredienser som sukker og salt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer