TRENINGSTILBUD
CURVES
En av de første kjedene av treningssentre for kvinner. Ble startet i Texas, USA, for 11 år siden. Vokste raskt, og er nå etablert i 35 land. Det første senteret i Norge åpnet i Oslo i mai. Det neste ventes å åpne i Bærum.Månedspris kr 329. Innmeldingsavgift 1299.
HELSEFORUM FOR KVINNER
Ble startet i Oslo i 2000, og er et lavterskel treningstilbud for kvinner med fysiske eller psykiske plager. Halvårspris kr 650.
INNERSVINGEN Konsept som tilbyr sirkeltrening for kvinner. Er etablert i Eidsvoll, Sellebekk, Halden, Kristansund, Moss, Sandefjord, Sarpsborg, Tønsberg og Ålesund. Månedspris kr 290. Innmelding kr 620, eller 310 hvis du melder seg inn i prøvetiden.
I USA har damene svettet bekymringsløst i årtier allerede, men i Norge er treningssentre kun for kvinner en ny trend. Alt tyder imidlertid på at den vil bre om seg. Curves åpnet i Oslo i mai.
I samme øyeblikk vi trer inn, skjønner vi at noe er annerledes. Ingen tung hiphop og bolebukser. Ingen monstrøse stålapparater. Ingen testosteron. Her er det levende lys og orkideer, lyse flater, lilla detaljer og sofagruppe. – Norge er klar for dette konseptet nå. Jeg opplever at det er etterlengtet. Her kan kvinner være seg selv, sier daglig leder Sarah Hansson.
Sarah Hansson mener senterets suksess kommer av at kvinner kjenner kvinner best. Hun har kun godt voksne, kvinnelige ansatte, som hele tiden sørger for personlig oppfølging av kundene. Hvis noen ikke har vært innom på to uker får de en telefon. Ikke for å mase, men motivere.
- Når man kommer hit skal man bli sett, og man skal føle seg trygg. Vi har ingen speil på veggene som får kvinnene til å sammenlikne seg med hverandre. Treningen på senteret er skreddersydd for kvinnekroppen. Apparatene er mindre og enkle å bruke, og fordi kvinner mister mye muskelmasse etter fylte 30, fokuseres det på styrketrening i tillegg til kondisjonstrening. Hver måned veies og måles kundene.
Kjernegruppen av brukere er mellom 37 og 50 år. Den yngste brukeren er 16, den eldste 86. Informasjonsdirektør i Sats, Andres Hall Grøterud, tror ikke kjeden vil miste sine kvinnelige kunder til slike spesialiserte sentre, men han følger utviklingen nøye. – Det er naturlig at det oppstår slike nisjer i bransjen, den er hele tiden i endring. Vi forsøker å gjøre Sats attraktiv for ulike målgrupper, men det er ikke aktuelt å endre konseptetfordi kvinnesentrene har dukket opp.
Finansdirektør Erik Frydenberg ved Elixia anser kvinnesentrene som konkurrenter. - De tar jo kunder vi ellers ville ha hatt, men for oss spiller det ingen rolle om vi konkurrerer mot dem eller andre treningssentre. Jeg tror dessuten ikke markedet for kvinnesentre er veldig stort, sier Frydenberg.
Helseforum for kvinner i Oslo er et annet treningstilbud, som kun er til for kvinner. Hensikten er å være et lavterskeltilbud for dem som har smerter eller slitne kropper. Kanskje er de blitt utsatt for voldtekt, eller de lider av angst av andre årsaker. Senteret åpnet i 2000 og får økonomisk støtte av Oslo kommune.
- Vi legger stor vekt på å gi kvinnene veiledning under treningen. Videre får de tilbud om fysioterapi, kostholdsveiledning og tips om hva de kan gjøre for å holde seg i form i hverdagen, forteller daglig leder Nina Torgersen. Man kan ta med seg barna, delta i sosialt samvær og bruke kafeen på stedet.
Mange av brukerne er kvinner fra etniske minoriteter. - På mange måter er vi vel en ideell forening, like mye som et treningssenter, sier Torgersen.