Likestilling

Mannen fremdeles «sjefen»

Ni av ti karrierekvinner føler seg overkjørt. Halvparten av mennene ser ikke problemet.

Mannen fremdeles «sjefen»
Publisert
Sist oppdatert
Ni av ti kvinner opplever at deres kompetanse ikke verdsettes i stor nok grad, viser svensk undersøkelse. Halvparten av mennene ser ikke problemet. – Jeg er ikke overrasket, men nedstemt, sier Pia Anderberg, ansatt i det svenske firmaet Novare Act til E24.se.
 • Har du riktig jobb?
 • Markedsundersøkelse

  Hun forteller at markedsbyrået Demoskop på deres oppdrag har gjennomført en undersøkelse blant 100 kvinner og 90 menn, som alle inngår i Novares nettverk. Det er menn og kvinner med kvalifiserte jobber både i og utenfor firmaet, henholdsvis Ericsson, SEB, AstraZeneca og ABB.– Debatten om likestilling har handlet mye om kvinnelig representasjon på styringsnivå. Vi tror mer på å bygge nedenifra og vil vite hvordan virkeligheten oppleves av de som befinner seg midt i den, sier Fredrik Lindgren, informasjonssjef i Investor, som eier halvparten av Novare Act. På spørsmålet om det finnes et problem i forhold til kvinners kompetanse, om den ikke blir verdsatt slik den skal, så svarer 87 prosent av kvinnene at dette er tilfelle i stor utstrekning, mens 51 prosent av mennene svarer det samme. –Interessant er det likevel at både menn og kvinner ser problemet, sier David Lindquist, personalsjef i Investor.

  Fornedrende

  Andre ting som kom fram i undersøkelsen var at nesten halvparten av mennene, 49 prosent tror at menn i dag er mindre oppatt av å gjøre karriere. - Vi har ikke lenger et kvinnespørsmål, men et familiespørsmål. Både kvinner og menn vil i dag både gjøre karriere og tilbringe tid med familien, sier Pia Anderberg til E24.Hun mener at likestillingspolitikken må bli enda tydeligere. - Å få spørsmålet om man jobber halv dag fordi man må hente barnet sitt i barnehagen klokken fire er fornedrende, sier hun.

  Endringer

  Hva kan man gjøre med dette? De intervjuede svenske kvinnene og mennene etterlyser mer fleksible arbeidstider, skatteavdrag for husholdningstjenester og bedre ordninger før og etter svangerskap.- De siste årene har det skjedd en eksplosjon av pappapermisjoner i Investor, påpeker David Lindquist. Han tror at positive trender kan gi en selvforsterkende effekt. –For å verdsette bra kompetanse i dag må man som arbeidsgiver se både jobb, karriere og familie i et helhetsperspektiv. Det er mer et generasjonsspørsmål enn det er et kjønnsspørsmål, mener Johan Hjertonsson, nyansatt i Expanda Design Group. LES OGSÅ:
 • Drikker seg til bedre jobb
 • Er du pen nok til jobben?
 • Slå ned på hersketeknikkene
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer