Honning

Manuka-honning er naturens gull

Bra mot forkjølelse, beinskjørhet, mageproblemer OG motvirker sårinfeksjoner.

HONNING: Honning, og da særlig manuka honning, har vist seg å ha mange helbredende egenskaper. I tillegg er det både godt og næringsrikt.  Foto: Thinkstock
HONNING: Honning, og da særlig manuka honning, har vist seg å ha mange helbredende egenskaper. I tillegg er det både godt og næringsrikt. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
En varm kopp te med honning er perfekte på kalde vinterdager som i dag, og ikke bare er den herlige bienektaren søt, god og mye bedre for deg enn sukker, den har også en rekke helsebringende effekter utover dette.

Kalorifattig og næringsrikt

I tillegg til å være proppfull av viktige næringsstoffer, er honning mer kalorifattig enn vanlig, hvitt sukker. Honning inneholder nemlig cirka 334 kalorier per hundre gram, mot 400 kcal i hvitt sukker.

Grunnen til at honning har lavere kaloriinnhold, er at den også inneholder vann, vitaminer, mineraler og pollen. Er du opptatt av lav glykemisk indeks, kan honning derfor være et bedre alternativ enn hvitt sukker.

Honning er også, som nevnt, fullt av viktige vitaminer og mineraler – deriblant vitaminene B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin) B6 (pyridoxin), C, pantotensyre, og mineralene kalsium, jern, magnesium, kalium og sink.

Honning har også vært kjent for sine helbredende egenskaper, og tidligere forskning har vist at det kan være bra mot forkjølelse, beinskjørhet (hjelper kroppen til å ta opp kalsiumet i kosten), samt for magen. Honning regnes nemlig som et prebiotikum, altså mat som øker veksten og aktiviteten til disse positive bakteriene i mage og tarm. .

LES OGSÅ: Slik styrer du unna omgangssyken

MANUKA HONNING: Dette er en spesiell type honning fra New Zealand, og selges blant annet på nettstedet Kinsarvik naturkost. Denne potten koster 149 kroner.  Foto: Produsenten
MANUKA HONNING: Dette er en spesiell type honning fra New Zealand, og selges blant annet på nettstedet Kinsarvik naturkost. Denne potten koster 149 kroner. Foto: Produsenten Vis mer

Bekjemper og motvirker sårinfeksjoner

At honning passer til mer enn tekoppen og brødskiva, er med andre ord intet nytt. Fersk forskning gir imidlertid mer bevis for at honning er supert som helbredende middel.

Ifølge forskningsnettstedet Alphagalileo.org (ekstern lenke) har nemlig en helt ny studie vist at honning kan spille en viktig rolle når det gjelder motvirkning og bekjempelse av infeksjoner i sår.

Og det er særlig manukahonning – som er en honning fra manukabusken som vokser i New Zealand, som har vist seg å være gunstig for dette (mer info om hvor du får tak i manuka honning finner du nederst i saken).

Det er en studie gjennomført av forskere ved Cardiff Metropolitan University som har kommet til konklusjonen om at manukahonning kan rense og hele sårinfeksjoner, samt forhindre at de utvikler seg.

Ifølge studien, som er publisert i tidsskriftet Microbiology, kan honningen derfor være et mulig alternativer, der antibiotika resistens er i ferd med å utvikle seg.






LES OGSÅ: Slik unngår du stygge arr

«Dreper» streptokokker

Streptokokkinfeksjoner er blant de vanligste hudinfeksjonene man kan få i forbindelse med sårskader. Bakteriene i infiserte sår klumper seg sammen og lager en form for barriere som kan hindre medisiner i å fungere og øke infeksjonen.

Forskerne fra CMU har funnet ut at manuka honning ikke bare ødelegger disse bakterie-«klumpene», men kan også forhindre bakteriene fra å feste seg i sårvevet

Resultatene viste at kun små mengder av honningen var nok til å forhindre
klumpformasjonen, og dersom honningen fikk virke i to timer «drepte» det 85 prosent av bakteriene.

LES OGSÅ: Bytt ut hostesaften med honning

Bruk rett på hud

Annen forskning har også vist at denne honningentypen kan motvike stafylokokker, og ifølge dr. Sarah Maddocks, forskningsleder for den nye studien, er det best å bruke honningen direkte på huden.

- I disse dager er det behov for å finne innovative og effektive måter å kontrollere denne typen sårinfeksjoner på – og særlig de som ser ut til å utvikle høyere antibiotika resistens. Så langt har det ikke blitt rapportert om noen bakterier som ikke reagerer negativt på honning, sier dr. Sarah Maddocks, som ledet studien:

- Det å påføre denne typen antimikrobielle midler direkte på huden for å rense bakterier fra sår er billigere enn vanlig antibiotika, og det kan godt tenkes at det vil bli brukt i antibiotisk behandling i fremtiden.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise mer honning

Trekker ut fukt, og gir energi

I tillegg til at honningen bekjemper bakteriene i såret, trekker den til seg fuktigheten som gir bakteriene gode leveforhold. I Danmark bruker derfor en del sykehus honning i kampen mot gjenstridige liggesår.

Et godt omslag med tykk honning tørker nemlig ut disse sårene, uten bruk av antibiotika eller penicillin.

Siden norsk honning ikke er tuklet med av industrien, er sukkeret i honning også lett å ta opp av kroppen og supert for å gi ekstra energi.

Så dersom det er tungt å komme i gang med treningsøkten en dag, kan du prøve å røre sammen 7 dl vann, 20 g honning (omtrent en stor spiseskje) og en god sprut med sitron (uten nok sitron blir det for søtt). Den må serveres iskald for å være god, så legg gjerne i noen isbiter.

Manukahonning selges i noen helsekostforretninger og spesialforretninger. På nettet kan du blant annet få kjøpt honningen på Kinsarvik.no, Arnika.no, samt Helseogkost.no (eksterne lenker).

LES OGSÅ: Bytt ut sukkeret med honning

Litt honning i hverdagen? Prøv:

• Sommerhonning i teen, eller i en caffe latte.
• Å lage kakao med mørk sjokolade, og søt den med lynghonning.
• Et drypp lynghonning på en grov havrekjeks med sterk ost.
• Lynghonning i marinaden, for flott smak og stekeskorpe på kjøttet.


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer