Søvnproblemer

Mareritt om natten kan være et varsel

Bør ikke ignoreres om det gjentar seg.

STADIGE MARERITT: Alle barn opplever mareritt, men ny forskning viser at dersom marerittene vedvarer over lengre tid kan dette være en indikator på psykiske lidelser i framtiden. Foto: Thinkstock
STADIGE MARERITT: Alle barn opplever mareritt, men ny forskning viser at dersom marerittene vedvarer over lengre tid kan dette være en indikator på psykiske lidelser i framtiden. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har alle opplevd mareritt fra tid til annen, og det er kanskje ikke så rart med tanke på at stress er en vanlig årsak til mareritt.

Vi har tidligere skrevet om hvordan drømmene dine kan avsløre helsen din, men nå har forskere også funnet ut at hyppige mareritt hos barn kan henge sammen med den mentale helsen.

En studie publisert i tidsskriftet SLEEP viser at regelmessige mareritt i barndommen kan være et tidlig tegn på psykotiske lidelser. Men også de som ofte opplever såkalt søvnterror har økt risiko for mentale forstyrrelser.

Når mareritt blir en plage

Professor og forskningsleder Dieter Wolke fra University of Warwick i Storbritannia, har uttalt at de ikke ønsker å skremme foreldre med denne informasjonen, og at mareritt er meget vanlig hos små barn.

Det er først når marerittene oppstår over en lengre periode, eller dersom barnet opplever søvnterror langt ut i tenårene at det kan være en indikator på et problem senere i livet.

Forskerne fulgte nesten 6.800 barn over en lang periode, inntil de fylte tolv år. Foreldrene ble regelmessig spurt om barnas eventuelle søvnproblemer, og på slutten av studien ble barna vurdert for psykotiske opplevelser. Dette kunne være opplevelser som hallusinasjoner, vrangforestillinger og det å tro at deres tanker ble kontrollert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer