Søvnproblemer

Mareritt om natten kan være et varsel

Bør ikke ignoreres om det gjentar seg.

STADIGE MARERITT: Alle barn opplever mareritt, men ny forskning viser at dersom marerittene vedvarer over lengre tid kan dette være en indikator på psykiske lidelser i framtiden. Foto: Thinkstock
STADIGE MARERITT: Alle barn opplever mareritt, men ny forskning viser at dersom marerittene vedvarer over lengre tid kan dette være en indikator på psykiske lidelser i framtiden. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har alle opplevd mareritt fra tid til annen, og det er kanskje ikke så rart med tanke på at stress er en vanlig årsak til mareritt.

Vi har tidligere skrevet om hvordan drømmene dine kan avsløre helsen din, men nå har forskere også funnet ut at hyppige mareritt hos barn kan henge sammen med den mentale helsen.

En studie publisert i tidsskriftet SLEEP viser at regelmessige mareritt i barndommen kan være et tidlig tegn på psykotiske lidelser. Men også de som ofte opplever såkalt søvnterror har økt risiko for mentale forstyrrelser.

Når mareritt blir en plage

Professor og forskningsleder Dieter Wolke fra University of Warwick i Storbritannia, har uttalt at de ikke ønsker å skremme foreldre med denne informasjonen, og at mareritt er meget vanlig hos små barn.

Det er først når marerittene oppstår over en lengre periode, eller dersom barnet opplever søvnterror langt ut i tenårene at det kan være en indikator på et problem senere i livet.

Forskerne fulgte nesten 6.800 barn over en lang periode, inntil de fylte tolv år. Foreldrene ble regelmessig spurt om barnas eventuelle søvnproblemer, og på slutten av studien ble barna vurdert for psykotiske opplevelser. Dette kunne være opplevelser som hallusinasjoner, vrangforestillinger og det å tro at deres tanker ble kontrollert.

Studien viste at de fleste barna hadde mareritt på et eller annet tidspunkt, men i 37 prosent av tilfellene rapporterte foreldrene at barnet slet med mareritt i flere år på rad. I tillegg oppdaget de at én av ti av barna mellom tre og sju år opplevde søvnterror.

LES OGSÅ: Slik styrer du drømmene dine

USIKKER PÅ ÅRSAKEN: Hva som egentlig er grunnen til denne sammenhengen mellom søvnproblemer og psykose er fortsatt uklart. En teori er at mobbing eller andre traumatiske hendelser tidlig i livet kan føre til slike symptomer. Foto: jrwasserman - Fotolia
USIKKER PÅ ÅRSAKEN: Hva som egentlig er grunnen til denne sammenhengen mellom søvnproblemer og psykose er fortsatt uklart. En teori er at mobbing eller andre traumatiske hendelser tidlig i livet kan føre til slike symptomer. Foto: jrwasserman - Fotolia Vis mer

Kan skyldes traumer

Fagsjef i Norsk Psykologiforening, Anders Skuterud, mener dette er et spennende funn, men påpeker at man fortsatt vet for lite til å kunne si noe om hva slags sammenhenger det er snakk om her.

– Det er ofte samtidighet mellom søvnplager og psykiske lidelser. Men vi vet for lite til å kunne si om søvnplager fører til psykiske lidelser eller om søvnplagene bare er et av symptomene på psykisk lidelse. Det er altså et komplisert samspill mellom søvnplager og psykiske lidelser, sier han til KK.no

Hva som egentlig er grunnen til denne sammenhengen mellom søvnproblemer og psykose er fortsatt uklart. En teori er at mobbing eller andre traumatiske hendelser tidlig i livet kan føre til slike symptomer. Eller det kan endre måten enkelte barns hjerner er koblet sammen på, slik at grensene mellom hva som er virkelig og uvirkelig er mindre tydelig.

Hva mareritt handler om kan variere fra person til person. Noen mareritt kan basere seg på ubehageligheter, noen kan basere seg på ting du frykter, men de kan også ta utgangspunkt i noe som har skjedd i ditt virkelige liv. Skuterud forteller at mareritt kan være et tegn på traumer og overgrep.

– Det er derfor veldig viktig at både barn og deres situasjon blir utredet når de har vedvarende mareritt. Vi vet at personer med psykoselidelser rapporterer vesentlig høyere forekomst av traumer og overgrep enn resten av befolkningen. Hvis overgrep oppdages så er det viktig først å stoppe overgrep og deretter gi hjelp til psykologisk bearbeiding av de vonde erfaringene for den overgrepsutsatte, forteller Skuterud.

Det man ikke snakker om

Ifølge Folkehelseinstituttet får mellom 25 til 52 prosent en eller annen psykisk lidelse i løpet av livet. Og hele 400.000 nordmenn lider av depresjoner, hvorav 80 prosent av dem er kvinner. På tross av dette er psykiske lidelser fortsatt noe som er tabubelagt å snakke om.

Ti til tjue prosent av ungdom har så store psykiske plager at de har problemer med å fungere i det daglige. Og fire til syv prosent har så alvorlige psykiske plager at de trenger behandling.

- Vi vet at omtrent hver femte ungdom opplever psykiske vansker, så selv om de fleste ungdommer har det bra, vil nesten alle kjenne noen som sliter. Da er det viktig at de vet hvordan de kan være til hjelp, og at det er bedre å bry seg enn å la være, har divisjonsdirektør i Sosial- og helsedirektoratet, Ellinor F. Major, uttalt i en tidligere artikkel på KK.no.

Selv om det å behandle søvnproblemene mest sannsynlig ikke kan forhindre psykotiske hendelser, har denne studien likevel skapt et forsprang. Marerittene kan fungere som en tidlig indikator på fremtidige problemer, slik at det derfor kan gripes inn på et tidligere tidspunkt.

 

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer