Marilyn Monroe

Marilyn Monroes hemmelige sminketriks

Skapte Marilyn Monroe og hennes makeupartist tidenes mest ikoniske sminkelook? Her er hemmelighetene.

EN PROSESS: Det tok timer å sminke Marilyn Monroes ansikt til perfeksjon. I denne saken får du innblikk i noen av hennes hemmeligheter. Foto: All Over Press
EN PROSESS: Det tok timer å sminke Marilyn Monroes ansikt til perfeksjon. I denne saken får du innblikk i noen av hennes hemmeligheter. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
– Norma Jean var utvilsomt en naturlig vakker jente, men den ikoniske Marilyn-looken vi kjenner i dag, tok flere år å utvikle, forklarer makeupartist Lisa Eldridge i en video på LisaEldridge.com (ekstern lenke).Se videoen lenger ned i sakenHun forteller om de tre vendepunktene som har definert det som sannsynligvis er tidenes mest berømte sminkelook:
 • Da Marilyn farget bleket håret ultrablondt.
 • Da hun fikk operert nesen smalere og korrigert et overbitt.
 • Da hun møtte sin makeupartist, Allan «Whitey» Snyder.
 • Saken fortsetter under bildet

  Nært bånd, mange hemmeligheter

  Whitey sminket Marilyn helt fra hennes første screentest hos 20th Century Fox og gjennom hele hennes karriere. De utviklet et så nært bånd at Marilyn fikk ham til å love henne at han skulle sminke henne til hennes egen begravelse, så sant han overlevde henne. Og det gjorde han. Men selv om de hadde et nært bånd, skal Whitey ha skjult noen av sine sminketriks selv for Marilyn. Likevel har Lisa Eldridge – og mange med henne – brukt mye tid på å studere Marilyns sminke.Etterhvert som tiden gikk, utviklet sminkerutinene hennes seg stadig mer. Etterhvert skal det ha tatt opptil tre timer å sminke Marilyn til filminnspillinger. Hver eneste detalj i ansiktet hennes ble nøye studert og sminket til perfeksjon av Whitey, og absolutt alle stegene i sminkeprosessen hadde mål og mening.

  Huden

  Marilyn Monroe var veldig opptatt av å beskytte porselenshuden sin. Favorittproduktene hennes var vaseline og Nivea, som hun smurte i et skikkelig tykt lag over hele ansiktet før hun begynte med resten av sminken. Lisa Eldridge sier det er naturlig å anta at hun hadde veldig tørr hud, siden hun kunne bruke vaslin som fuktighetskrem uten å se oljete ut. Makeupartisten anbefaler ikke å gjøre dette i dag, men sier at vaselinen nok bidro til at filmstjernen fikk en nydelig glød i huden. Nøyaktig hva hun brukte som foundation, er litt vanskeligere å få klarhet i. Whitey bevarte Marilyns sminkehemmeligheter godt.– En av nøklene til Marilyns sminke var den unge, litt fuktige gløden. Hun overpudret ikke og gikk aldri for en matt look. Hun så alltid ren og frisk ut, forklarer Lisa Eldridge. Godt fuktet hud ser alltid yngre ut enn tørr hud, og dette visste Marilyn. Saken fortsetter under bildet

  Øynene

  Marilyns øyesminke var sterkt inspirert av Greta Garbo, og kan best beskrives som litt søvnig og veldig sexy i formen. Slik gjorde hun det:
 • Hun la en ganske matt hvit øyeskygge over hele øyelokket. Dette gir lys til hele området.
 • Deretter brukte hun en hvit skygge med skimmer i de indre øyekrokene for å åpne blikket og gi det enda mer lys.
 • Øyevippene ble bøyd og påført maskara.
 • Såkalt halve sett med øyevipper ble påført langs ytre vippekant. Å bruke halve vipper, altså vipper som er bare halvparten så lange som den naturlige vippekanten, framhever øynenes mandelform og får dem til å se videre ut.
 • Eyelineren var ikke svart, tykk og flytende, slik mange tror. Whitey brukte faktisk en brun blyant til å line Marilyns øvre vippekant. Han la kajalen langs hele øvre vippekant, ganske tynt, og løftet den opp og ut ved det ytre hjørnet.
 • For å gi øyesminken en mindre flat følelse, skyggela Whitey Marilyns øyne med en matt mellombrun skygge akkurat i globelinjen, bare i det ytre hjørnet.
 • Et av triksene Whitey brukte, var å legge en tynn stripe med brun øyeskygge eller kajal under nedre vippekant. Denne skyggen gikk litt nedover i ytre øyekrok, slik at den så ut som skyggen av øyevippene hennes. På mange bilder av henne, ser det faktisk ut som en skygge, men er altså tegnet på.
 • For å framheve denne skyggen enda mer, brukte Whitey en hvit kajal i området mellom eyelineren langs de øvre vippene og skyggen han tegnet under de nedre vippene.
 • Den hvite kajalen ble også brukte på den nedre våtkanten, noe som gjør at øynene ser større og mer åpne ut.
 • For at øynene skulle se enda hvitere og friskere ut, tegnet han også på en liten rød prikk helt innerst i indre øyekrok. Til dette brukte han enten en rød leppestift eller en blyant.
 • Øyebrynene

  – En av hovedtingene Whitey prøvde å få til med Marilyns sminke, var å gi henne et hjerteformet ansikt, forklarer Lisa Eldridge. En av tingene han gjorde for å få til dette, var å tegne inn øyebrynene og gi dem en dramatisk buet og høy form. Dette gir også følelsen av at øynene er lenger fra hverandre og ansiktet en mer hjerteaktig form.Saken fortsetter under bildet

  Kontur og highlight

  For å framheve hjerteformen, skyggela han under kinnbeina og langs kjevebeinet. Dette gjorde inntrykket av den nedre delen av ansiktet smalere.I tillegg skyggela han også nesen, både på sidene og på nesetippen. – Selv om hun hadde fått nesen operert, følte Marilyn fortsatt at nesen hennes var for stor, forklarer Lisa Eldridge. For å lære deg hvordan du sminker deg til en smalere nese, kan du lese denne saken. Hele ansiktet hennes ble grundig analysert og studert av Whitey, og han dro fram alle triksene i boka for å gjøre det mest mulig perfekt. Han la highlighter – en lys, matt skygge – i områdene på siden av nesen, på selve nesebeinet og i midten av pannen. Dette gjorde at midten av ansiktet hennes så flatere og videre ut, noe som igjen framhevet hjerteformen de var ute etter.

  Kinnene

  Marilyn brukte alltid ganske mye rouge for å se frisk og sunn ut. Hun foretrakk rosa- og ferskentoner, som ble lagt langs kinnbeinet, men også litt over øyebrynet og på nesen for å skyggelegge og forme ansiktet ytterligere.

  Leppene – de legendariske leppene

  – Marilyns leppesminke var legenderiske. Til tider brukte hun fem lag av den samme fargen, forklarer makeupartisten. Favorittfargen var Guerlains Diabolique, som i dag heter Insolence, men det hendte også at hun brukte tre forskjellige farger fra forskjellige sminkeprodusenter, som Guerlain, MaxFactor og Elizabeth Arden. Hun brukte alltid en mørkere farge på liplineren enn på leppestiften, og når hun brukte forskjellige leppestifter, la hun de mørkeste fargene ytterst og de lysere i midten av leppene. Dette gjorde at leppene hennes så mye fyldigere ut. Et annet triks for å få fyldigere lepper, er å line dem utenfor den naturlige leppekanten. Dette gjorde Marilyn alltid. Hun brukte også liplineren til å gi leppene den formen hun ønsket, og den var veldig høy i de ytre hjørnene av munnen. Etter liplineren og første lag med leppestift, blottet Marilyn leppene på litt papir, før hun la enda et lag med leppestift. Dette gjentok hun gjerne flere ganger, både for å få fargen til å sitte lenger og for at fargen skulle bli helt riktig. Whitey hadde dessuten enda et triks for å gi leppene fylde. Han la litt hvitt pudder på midten av den nedre leppen, noe som forstørrer den ytterligere. – Marilyn og Whitey hadde sin egen spesielle lipgloss, som de mikset selv, og de ville aldri røpet den hemmelige oppskriften, sier Lisa Eldridge. Den innholdt blant annet bivoks, og ble en viktig del av leppelooken. Det var altså lag på lag på lag på lag med lipliner, leppestift, gloss og hvitt pudder, igjen og igjen. Saken fortsetter under bildet

  Ikke gjort i en fei

  Til slutt tegnet Whitey eller Marilyn inn den berømte skjønnhetsflekken, og looken – som nok må være tidenes mest ikoniske – var komplett. Den er både tidskrevende og produkttung, men ga absolutt resultater. Det er ikke for ingenting at Marilyn fortsatt regnes som tidenes sexsymbol. Fotografen Milton H. Green sa det kanskje best, sier Lisa Eldridge og siterer: – Du våkner ikke bare en morgen, vasker ansiktet og børster håret og går ut og ser ut som Marilyn Monroe. Hun kjente til alle triksene i boka. Se videoen Lisa Eldridge har laget om den ikoniske looken her:

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer