VIKTIG Å SPISE NOK: Når du trener er det viktig å dekke kroppens behov av proteiner, fett og karbohydrater, sier Ina Garthe, som er KK.no's trenings- og kostholdsekspert. Foto: Thinkstock.com
VIKTIG Å SPISE NOK: Når du trener er det viktig å dekke kroppens behov av proteiner, fett og karbohydrater, sier Ina Garthe, som er KK.no's trenings- og kostholdsekspert. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Kosthold

Mat for deg som trener

- Denne maten gir kroppen din overskudd og energi, sier eksperten.

Publisert
Vitner kjøleskapet ditt om en glamorøs hverdag med avkjølt Cava og kaviar, eller vil det avsløre en godtemoms med et lager av sjokolade gjemt bak melkekartongen?

Hva du har i kjøleskapet kan fortelle mye om deg, og når du trener bør du tenkte litt ekstra på hva du fyller opp deg selv, og kjøleskapet ditt med.

Så, forteller kjøleskapet ditt at du trener?

LES OGSÅ: Maten som bygger muskler

Dette bør du sette fokus på

– Når du trener er det spesielt viktig å spise nok slik at får dekket kroppens behov av proteiner, fett og karbohydrater, sier Ina Garthe, som er KK.no's trenings- og kostholdsekspert.

Som norges- og nordisk mester i kickboksing vet hun hva som skal til for at du skal yte best mulig hver gang.

– Protein er viktig for optimalisering av de oppbyggende prosessene i muskulaturen, karbohydrat er en viktig kilde til energi under trening og restitusjon, og fett er viktig for å tilfredsstille kroppens behov når det gjelder fettløselige vitaminer og fettsyrer, forteller hun.

Når du trener aktivt anbefaler hun at du legger mest vekt på sunne matvarer som grove kornprodukter, frukt, grønnsaker, magre meieriprodukter og fileter av fisk og kjøtt. For at du skal unngå usunne og unødvendige innkjøp forteller Garthe at du bør legge en plan.

– Det kan lønne seg å lage en middagsoversikt for uken. Lag en liste med alt av det du trenger og sett av én dag i uken hvor du gjør innkjøpene, sier hun.

LES OGSÅ: Dette påvirker handlelisten din

Dette bør du ha i kjøleskapet:


Cottage cheese

Cottage cheese er en mager ferskost som er en spesielt god kilde til proteiner. Den inneholder masse kalsium, lite fett og er et godt alternativ for deg som passer på vekten. Prøv cottage cheese med frukt og bær før trening eller som et mellommåltid. Supergodt!

Kylling

Kylling, eller kyllingfilet, er full av proteiner. I tillegg er kyllingfilet rik på kalium som blant annet bidrar til å regulere væskebalansen i kroppen. Skjær opp kyllingfilet i strimler og bruk den i en wok sammen med grønnsaker. En mager, proteinrik og god middag.

Karbonadedeig

Bytt ut kjøttdeigen med karbonadedeig. Karbonadedeig er fremstilt av kvernet, renskåret kjøtt av storfe og inneholder maksimalt 6 prosent fett. Bruk karbonadedeig til å lage hjemmelagde hamburgere fylt med grønnsaker. God middag!

Egg

Glad i egg? Mange begrenser inntaket fordi det er sagt at egg kan påvirke kolesterolet, men egg har fått et ufortjent dårlig rykte. En britisk studie fra 2005 påviste at svært lite av kolesterolet fra egg blir tatt opp i blodet. I tillegg inneholder egg masse proteiner.

LES OGSÅ: Ikke dropp eggeplommen

Nøtter

Dropper du nøttene? De inneholder riktignok mye fett, men de fleste nøtter inneholder umettet fett. Det er det samme fettet du finner i olivenolje, som har store fordeler for hjertehelsen. Nøtter inneholder også antioksidanter, karbohydrater, proteiner og fiber. Spis en håndfull nøtter som snacks, til mellommåltid eller bruk det i yoghurten.

Blåbær

Spis blåbær året rundt! Plukker du de selv får du også frisk luft og mosjon på turen. Blåbær er blant de ti matvarene som inneholder mest antioksidanter og desto mørkere skallet er, desto mer fordeler. Bruk blåbær i fruktsalater, blåbærpai og frokostblandinger.

Banan

Banan er perfekt som et mellommåltid eller etter trening. De inneholder fruktsukker som er en rask kilde til energi pluss at den har masse næringsstoffer. Banan inneholder vitamin B6 som bidrar til å omdanne proteiner, fett og karbohydrater til energi. Hvis treningsøkten blir lang kan du spise en banan underveis.

Brokkoli

Denne bør du spise mer av! Brokkoli inneholder mer c-vitaminer enn appelsiner. Den er en god kilde til kalsium som er godt for skjelettet, og inneholder noe jern som forsyner cellene med oksygen. Glem heller ikke at stilken er like god og næringsrik som resten av grønnsaken.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise mer brokkoli

Gulrot

Denne er blant grønnsakene som inneholder mest vitamin A i form av betakaroten. Dette vitaminet kan gi deg glattere og friskere hud, og innholdet av kostfiber og karbohydrater gjør den ypperlig i forhold til trening. Inkluder rå gulrøtter i matpakken eller kok de opp og ha de ved siden middagen.

Juice

Juice er frisk og godt til frokosten, og inneholder karbohydrater og vitaminer. Prøv for eksempel Mana juice som er proppet av antioksidanter. Den har samlet fordelene til appelsiner, mango, epler, gulrot, blåbær, bringebær og mer. Juice kan brukes til matlaging, som drikke eller i en smoothie for optimal restitusjon etter trening.

Melk

Mager melk er omtrent like næringsrik som helmelk. Du får fortsatt tilskudd av masse næringsstoffer, men mindre fett. Ekstra lettmelk er i tillegg beriket med D-vitaminer, som er viktig for å ta opp kalsium i kroppen. Magre meieriprodukter er anbefalt daglig av Helsedirektoratet.

Skyr

Skyr inneholder mye proteiner, lite fett og er ikke tilsatt sukker. Du kan spise den som en dessert eller bruke den til baking for å gjøre bakverket ekstra saftig. Skyr er også et supert mellommåltid for deg som passer på vekten. Spis og nyt!

LES OGSÅ: Slanketriksene for alderen din

Sprudlevann!

Ikke champagne selvfølgelig, men kullsyreholdig mineralvann. Farris, Bris og andre varianter er gode alternativer til brus og saft, og du kan gjerne velge de med smak. Drikken tilfører kroppen væske og inneholder salter som bidrar til at væskeopptaket går fortere. Dette kan være et godt alternativ til drikke etter en lang treningsøkt.

Mager yoghurt

Yoghurt inneholder kalsium, proteiner og karbohydrater, og er et kjapt og enkelt måltid rett etter trening. Etter trening er kroppen mest mottakelig for karbohydrater og for at restitusjonen skal optimaliseres bør du helst spise noe innen en halvtime. Da rekker du å stagge sulten litt, og kan lage et større måltid når du kommer hjem.

Laksefilet

Fisk er en av de beste kildene til omega-3 fettsyrer, og bare to måltider i uken dekker behovet ditt. Laks er den fisken som har mest hjertevennlige oljer og i tillegg inneholder den masse proteiner. Frossen laks er heller ikke noe problem. Den blir frosset ned kort tid etter den er fanget og har nesten helt likt næringsinnhold som fersk fisk.

Gi kroppen smøring

Den trenger det. Udo’s Choice inneholder de essensielle fettsyrene omega-3 og omega-6, men er ikke laget av fiskeolje. Fettsyrene er spesielt viktig for hjernen, leddene og blodomløpet. Prøv litt av oljen over salaten, til pesto, i havregrøt eller i smoothie. Husk imidlertid at du ikke kan bruke den til steking.

LES OGSÅ: Alt du bør vite om omega 3, 6 og 9

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer