Alternativ Medisin

Mat for menn

Slik spiser han seg seg sprek.

Trøtt type? Han bør kanskje revurdere kostholdet sitt.
Trøtt type? Han bør kanskje revurdere kostholdet sitt. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At menn og kvinner er forskjellige kommer neppe som noen bombe. At vi har ulike ernæringsbehov er kanskje mindre kjent. Kvinner trenger spesielle næringsstoffer under graviditet, og som beskyttelse mot brystkreft.

Menn trenger næringsstoffer som blant annet hjelper dem i å ivareta muskelmasse, og som forebygger prostatakreft.
Ikke all mannemat er den som er best for kroppen. Tung og næringsfattig mat gjør ham bare dorsk, mens annen kost kan gi ham masse pepp.
Er han litt bevisst på hva han putter i munnen, kan han prestere bedre både i styrerommet og på soverommet.

1. Østers
Det er ikke bare tull og fanteri at østers er elskovsmat. Noen få av denne havdelikatessen vil gi de 11 milligrammene han daglig trenger av mineralet sink. Sink er nødvendig for hundrevis av prosesser i kroppen, alt fra å lage DNA til å reparere celler.
Forskning viser at nok tilførsel av sink kan beskytte mot celleskader som fører til prostatakreft. Videre er sink med på å øke forekomsten av sædceller. Blåskjell, kamskjell, og magert biff- og svinekjøtt inneholder også mye sink.
 • Sjøsprøyt på tallerkenen
 • Blåskjellsuppe

 • 2. Bananer
  Bananer er en utmerket kilde til kjapp energi. De er rike på kalium, som trengs for å regulere nerver, hjerterytme og blodtrykk. Mat som inneholder mye kalium og magnesium (som også finnes i bananer) reduserer risikoen for å få slag.
  Bananer har mye av vitaminet B-6, som er bra for immunforsvaret, det hjelper til i produksjonen av røde blodceller og ivaretar nervesystemet.
  Er han ikke så glad i bananer er appelsinjucie, melk, tomatprodukter og bønner også gode kaliumkilder.
 • Grønn wok og limestekte bananer
 • Mango- og banansmoothie
 • Bananabrød med sjokolade

 • 3. Fet fisk
  Sunne omega 3-fettsyrer kommer man ikke unna på en liste over bra mat. Disse fettsyrene er bra for hjertet, blodsirkulasjonen, immunsystemet, og de reduserer blant annet risikoen for prostatakreft. Videre forebygger omega 3 infeksjoner og kan redusere muskel- og leddsmerter.
  Fet fisk som laks, sardiner, tunfisk, makrell og sild inneholder mest omega 3.
  Han bør få i seg to fiskemåltider i uka. Omega 3 finnes også i valnøtter, soya og egg, men det er flere gode grunne til å spise fisk. Det er en god kilde til vitamin D, som forebygger kreft, diabetes type 2, høyt blodtrykk og skjelettsykdommer.
 • Ta testen: Har du et godt hjerte?
 • Hjertegode tips
 • Sushi for nybegynnere
 • Sunne fiskemåltider

 • 4. Brokkoli
  Omtrent alle grønnsaker fortjener en plass på listen, men brokkoli og andre liknende kålvekster er rene supermaten. De beskytter mot hjertesykdom, slag og kreft, og er proppet med C-vitaminer, betakaroten og kalium, samt andre stoffer som beskytter mot tarm- og prostatakreft.
  Spiser han brokkoli fem ganger i uka halverer han også risikoen for å utvikle blærekreft, en krefttype som rammer menn to til tre ganger så ofte som kvinner. Grønnkål, rosenkål, blomkål og kinakål har de samme gode egenskapene som brokkoli.
 • Kok ikke kålen

 • 5. Paranøtter
  Disse store nøttene er fulle av magnesium og selen; kraftige antioksidanter som kan forebygge hjertetrøbbel og kreft, og som ivaretar prostatahelsen. Selen medvirker til å senke nivået av det dårlige kolesterolet i blodet, samt senker risikoen for blodpropp.
  Voksne trenger 55 gram selen hver dag. I tillegg til paranøtter er kalkunkjøtt, tunfisk og skjell gode selenkilder. Imidlertid trenger han ikke spise mer en én paranøtt for å dekke dagsbehovet. De har et så konsentrert seleninnhold, at å spise mer enn to nøtter kan bli for mye.
 • Stor nøtteguide

 • 6. Fullkorn
  De fleste menn får i seg nok karbohydrater, men de får ofte i seg feil type. Er han flink til å spise fullkorn får han i seg fiber, vitaminer og mineraler som er bra for hjertet. Fullkorn bygger muskler, holder ham slank og gir god fordøyelse. Bulgur, altså forkokt, tørket og knust durumhvete, er et godt alternativ til ris og pasta. Videre er havregryn og bygg rike på fiber, fulle av B-vitaminer og mineraler; stoffer som reduserer det dårlige kolesterolet og er bra for prostata.
  Voksne karer trenger 10-25 gram kostfiber daglig, fra fullkorn, eller andre gode kilder, som epler, pærer og bønner. Er han uvant med høyt inntak av kostfiber bør han gradvis venne seg til det, slik at han ikke blir dårlig i magen.
 • 10 tips til karbokutt
 • Slik får du i deg nok fiber
 • Fiberfantasier

 • 7. Soyabønner
  Soya inneholder stoffer kalt isoflavoner, som reduserer risikoen for prostatakreft. Studier viser at 25 gram soya daglig kan redusere kolesterolnivået i blodet, samt beskytte mot hjertesykdom. Han bør altså få i seg litt soyamat hver dag, for eksempel soyamelk, soyaost, vegetarburgere, tofu eller soyanøtter, som er en snack laget av soyabønner som har ligget i vann, for så å bli tørket og ristet.

  8. Bær
  Lilla, røde og blå bær er antioksidant-bomber, og er stappet med vitamin C. Om han inkluderer bær i sin daglige kost er sjansen større for at han holder seg skarp i hodet også når han blir gammel.
 • Jordbær - søtt, sunt og sommerlig
 • Vaniljekesam med bær

 • 9. Rød og oransje frukt
  Vitamin C og betakaroten er antioksidanter som ivaretar huden og beskytter mot solskader, i tillegg til å beskytte prostata. Paprika, gulrøtter, gresskar og søtpoteter er supre kilder, men omtrent all frukt har mye antioksidanter.
 • Derfor er antioksidanter bra for deg
 • Drikk deg sunn

 • Kilder: WebMD og Wikipedia

  Friskuser - ja takk!
  Friskuser - ja takk! Vis mer
  Det er ikke bare tull og fanteri at østers er elskovsmat.
  Det er ikke bare tull og fanteri at østers er elskovsmat. Vis mer
  Bananer er bra mannemat.
  Bananer er bra mannemat. Vis mer
  Han bør få i seg to fiskemåltider i uka. Foto: Colourbox
  Han bør få i seg to fiskemåltider i uka. Foto: Colourbox Vis mer
  Én paranøtt daglig, og han har langt mindre risiko for å bli syk. Foto: Colourbox
  Én paranøtt daglig, og han har langt mindre risiko for å bli syk. Foto: Colourbox Vis mer
  Havregryn har mye fiber, og det trenger ekte mannfolk.
  Havregryn har mye fiber, og det trenger ekte mannfolk. Vis mer
  Tofu er ost av soyamelk. Foto: Colourbox
  Tofu er ost av soyamelk. Foto: Colourbox Vis mer
  Lilla, røde og blå bær er antioksidant-bomber.
  Lilla, røde og blå bær er antioksidant-bomber. Vis mer
  Kloke karer sørger for å få i seg fem om dagen.
  Kloke karer sørger for å få i seg fem om dagen. Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer