Pollen

Mat kan forverre pollenallergi

Nøtter, frukt og grønnsaker kan skape kryssreaksjoner - varmebehandling kan hjelpe.

KRYSSREAKSJONER: Flere pollenallergikere kan oppleve ubehag når de spiser visse matvarer. Dette kalles kryssreaksjoner og oppstår fordi de allergifremkallende stoffene i pollen ligner på proteinene i maten, står det på Matportalen.no.  Foto: Colourbox
KRYSSREAKSJONER: Flere pollenallergikere kan oppleve ubehag når de spiser visse matvarer. Dette kalles kryssreaksjoner og oppstår fordi de allergifremkallende stoffene i pollen ligner på proteinene i maten, står det på Matportalen.no. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Med sommeren i anmarsj og knopper i full blomst har nok mange opplevd at pollenallergien er i ferd med å melde sin ubeleilige ankomst.

Er du en av dem som sliter med snufsing, nysing og dårlig søvn om dagen, kan du imidlertid trøste deg litt med at du ikke er alene. Pollenallergi rammer nemlig så mange som 900 000 nordmenn, og om lag en tredjedel av disse er så plaget at de må bruke medisiner for å håndtere allergien.

LES OGSÅ: Overlevelsesguide for pollenallergikere

Mat kan skape reaksjoner

Dessverre er det slik at det ikke bare er pollen som kan skape ubehag blant pollenallergikere.

Flere pollenallergikere kan nemlig også oppleve ubehag når de spiser visse matvarer, står det på Matportalen.nos nye nettside (ekstern lenke). Dette kalles kryssreaksjoner og oppstår fordi de allergifremkallende stoffene i pollen ligner på proteinene i maten.

Symptomene på kryssreaksjonene kan være klø og hevelser i munn, nese, lepper og i halsen, og noen ganger kan det føre til utslett, kløe, astma og mage-tarmbesvær. Som regel er symptomene milde og ufarlige, men dersom du sliter veldig med dette kan det være nødvendig å oppsøke lege.

LES OGSÅ: ABC for pollenallergikere

Som regel ufarlig

Har du bjørkepollenallergi, kan du for eksempel være særlig utsatt for å få problemer med nøtter, frukt og grønnsaker (epler, pærer, kiwier, rå gulrøtter og hasselnøtter) som kryssreagerer med pollen.

Matportalen.no står det oppført en liste over matvarer som kan skape kryssreaksjoner hos personer med pollenallergi.

Det er imidlertid ingen grunn til å fortvile dersom matvarene oppført er blant favorittene dine. Det er nemlig store forskjeller på hvilke typer frukt og grønnsaker pollenallergikere reagerer på. Derfor lønner det seg ofte å prøve seg litt frem, og finne ut hva du selv tåler/ikke tåler.

For eksempel tåler mange pollenallergikere røde epler bedre enn grønne epler, mens andre tåler epler bedre når de er skrelt.

Et annet godt tips dersom du har pollenallergi og ønsker å spise frukt og grønt er å varmebehandle maten (koke, steke), da dette vil kunne forhindre kryssreaksjonen.

Les mer om allergi og behandling på Lommelegen.no.

Vær obs på denne maten

Det er sjelden du vil få symptomer på alle næringsmidlene som står oppført på Matportalens nettside. Maten du ikke får symptomer av, kan du derfor spise trygt. I tillegg kan du komme til å reagere på matvarer som ikke står oppført.

Bjørkepollenallergikere:
De vanligste matvarene bjørkepollenallergikere reagerer på er hasselnøtter og epler. I tillegg kan disse næringsstoffene forårsake allergiske reaksjoner:

Frukt:
  • Aprikos
  • Eple
  • Fersken
  • Kirsebær
  • Kiwi
  • Moreller
  • Nektarin
  • Plomme
  • Pære

    Grønnsaker:
  • Gulrot
  • Potetskall (når poteter skrelles)
  • Selleri (rå og kokt)

    Nøtter
  • Hasselnøtter
  • Mandler
  • Paranøtter
  • Valnøtter

    Gresspollenallergikere:
    Kornsorter (hvete, rug, bygg)
  • Linser
  • Bønner
  • Erter

    Burotpollenallergikere :
  • Selleri (både rå og kokt)
  • Urtekrydder (som for eksempel anis, basilikum, dill, estragon, fennikel, karri, koriander, kummin, løpstikke, malurt, merian, oregano, paprika, sort pepper og timian)
  • Persille

    LES OGSÅ: Slik unngår du pollenplagene

    På reise

    Noen personer med pollenallergi kan også oppleve å få symptomer når de spiser rå eksotiske frukter og grønnsaker, som for eksempel hvis du er ute og reiser.

    Dersom du er en av dem som ofte reagerer kraftig på mat, anbefales det derfor å forsyne seg med små biter frukt og grønnsaker, slik at du finner ut om du tåler dem.

    Også allergi mot gummi (latex) kan på grunn av kryssreaksjon gi symptomer ved spising av en del eksotiske frukter.

    LES OGSÅ: Ikke bli allergihysterisk

    Andre råd

    KK.no har tidligere skrevet flere artikler om pollenallergi og behandling. Her er noen av tipsene som kan hjelpe:

  • Begynn tidlig med medisiner
    Ta medisiner med en gang du merker symptomer. Det finnes ulike former for allergimedisinering - noen av dem er reseptfrie, andre ikke. Den mest kjente reseptfrie allergimedisinen er Zyrtec.

    Er du veldig plaget, bør du få hjelp av legen, slik at dere sammen kan finne ut av hvilken form for medisinering som passer best for deg.

  • Jag bort pollenkornene
    Det finnes mange ting du kan gjøre for å bli mindre utsatt for pollen. Forsøk å få så lite pollen som mulig inn i boligen din, for eksempel: hold vinduene lukket. Du kan lufte på kveldstid, når pollenproblemet minker. Ikke tørk klær ute.

    Ta en dusj når du har vært lenge ute, for å vaske pollenkorn bort fra kroppen. Øyne og nese kan skylles med saltvann. Saltvannoppløsning er dessuten et bedre alternativ for tette neser enn vanlig nesespray, hvis du trenger nesehjelp over en lengre periode. Saltvannsoppløsning påvirker ikke slimhinnene på samme måte, men skyller bort «uhumskheter» gjør det lettere å snyte seg.

  • Velg smart
    Er du plaget av pollenallergi, bør du sørge for å ta noen smarte valg når spredningen er på sitt verste. Forslag:
    Velg alkoholfritt - alkohol kan forverre symptomene
    Velg sjølivet - legg ferien din til steder hvor pollenspredningen er mindre enn ellers, som for eksempel ved sjøen
    Velg rent - unngå stoffer og situasjoner som kan forverre symptomene, slik som røyk, støv eller parfyme. Et rent hus og en ren kropp er det beste.

    Hold deg oppdatert

    Er du sterkt plaget av allergi, bør du følge med på pollenvarselet for å unngå de verste problemene. Mange værmeldinger inkluderer pollenvarsel.

    På nett finner du god polleninformasjonen på pollenvarslingen.no.

    Mer info finner du også på:
  • Norges astma- og allergiforbund
  • Astmainfo.no

    LES OGSÅ: Så ofte bør dyna di vaskes

  • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer