Kosthold

Mat med fart i

Hjelp kroppen med å skru opp forbrenningen. Poenget er å spise og drikke riktig.

Mat med fart i
Publisert
Sist oppdatert

LES OGSÅ:
 • Her er fettbrennerne

 • Det forskes mye på mat som påvirker forbrenningen. Blant annet er det påvist at sterke krydder og urter får opp kroppstemperaturen og dermed fettforbrenningen.

  – En ny japansk studie viser at smaksstoffet i bringebær øker forbrenningen enda mer enn
  krydder, sier den profilerte svenske ernæringsfysiologen og kostholdsskribenten Fredrik Paulún. Grønn te og kinesisk oolongte har også god effekt.

  – Koffeinet forbrenner fett. Men denne teen inneholder også polyfenol, som i tillegg forebygger hjerte- og karsykdommer, sier Paulún. Flere studier har dokumentert at kalsium i melk øker forbrenningen. Fortsatt er det usikkert om kalsiumtabletter virker like godt.

  Også resistent stivelse øker forbrenningen. Det finnes i grønne bananer, pasta, ris og mel. Dessuten kan mais omdannes til resistent stivelse.

  – Dette er den gode sorten karbohydrat, som gir langsom blodsukkerstigning. Bytter du ut fem prosent av melet ved brødbaking med resistent stivelse, vil du få et brød som øker forbrenningen din litt, sier Fredrik Paulún, og nevner også omega-3-fettsyrene som forbrenningsøkende.

  – I hvor stor grad kan man egentlig påvirke forbrenningen gjennom maten?
  – Det varierer litt. Men krydder har for eksempel like stor effekt som mange preparater man får kjøpt, som er skreddersydd for å øke forbrenningen. Og det vil garantert komme mer kunnskap om kosthold og forbrenning. Kosten vår inneholder flere tusen stoffer som vi fortsatt vet svært lite om.

  Generelt har proteinrik mat størst effekt på forbrenningen, mens fettrik mat har minst.

  – Et magert, proteinrikt måltid med grove karbohydrater vil dermed øke forbrenningen mer enn et fettrikt måltid, sier Gunn Helene Arsky, ernæringsfysiolog og redaktør for Dinkost.no.
  Hvis du virkelig vil forbrenne fett, er det viktig å spise riktig før trening, påpeker hun. Velg mat som gir deg mulighet til å holde høy intensitet gjennom hele treningsøkten. Måltidet bør inntas 1–2 timer før treningen og kan inneholde 2 dl grov, fettfattig kornblanding med rosiner og 2 dl skummet eller lettmelk. Et annet tips er en grov pumpernikkelskive med varme bønner på, samt vann eller annet drikke.

  En annen måte å øke forbrenningen på, er rett og slett å skaffe seg mer muskelmasse.

  – Muskeloppbyggingen stimuleres av inntak av protein rett etter trening, sier Gunn Helene Arsky. Hun foreslår en brødskive med gulost og et glass melk eller en lett yoghurt som proteinkilde, sammen med grov fullkornkjeks etter trening.

  – Det gir bra med proteiner i kombinasjon med karbohydrater. Husk å drikke rikelig! Med for lite vann vil de kjemiske prosessene i kroppen ha dårlige vilkår, noe som igjen kan påvirke forbrenningen.


  Tre typer forbrenning
 • Hvilestoffskiftet utgjør den største delen av forbrenningen vår, og er nødvendig for å holde hjertet i gang og kroppstemperaturen oppe.
 • I tillegg kommer den energien du bruker til bevegelse. Denne er den letteste å øke, rett og slett ved å trene mer.
 • Den siste delen av energiforbrenningen skjer når vi fordøyer og transportere maten til hele kroppen. Denne energien kalles matens termiske effekt og utgjør cirka 5–10 prosent av vårt daglige energibehov dersom vi spiser vanlig blandet kost. Det er den termiske effekten som påvirkes av stoffene i kostholdet vårt.

 • Mat med fart i
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer