Kroppslukt

Mat som får deg til å stinke

Og nei, det gjelder ikke bare hvitløk.

STINKER: Maten du spiser kan påvirke kroppslukten din, på flere måter. Hvitløksånde, karrisvette og aspargestiss er typiske resultater av tidligere måltider som kan være ganske så sjenerende i visse situasjoner.  Foto: Alliance / Alamy/All Over Press
STINKER: Maten du spiser kan påvirke kroppslukten din, på flere måter. Hvitløksånde, karrisvette og aspargestiss er typiske resultater av tidligere måltider som kan være ganske så sjenerende i visse situasjoner. Foto: Alliance / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert hørt uttrykket «du er hva du spiser», men visste du at du også kan stinke det du spiser? Og det på flere enn én måte.

Kroppen lukter, det vet vi. Og når det kommer til svette har vi to ulike former for svettekjertler, og det er svetten som kommer som følge av stress som skal avgi den verste lukten. Men hvitløksånde, karrisvette og aspargestiss, som er typiske resultater av tidligere måltider, kan også være ganske så sjenerende i visse situasjoner.

Og selv om du kanskje er nøye på å unngå å spise hvitløk rett før en date eller en fest du gleder deg til, er det altså ikke bare hvitløk som kan påvirke hvordan du lukter.

Så hva er det du burde holde deg unna? Her er en oversikt over matvarer som kan få deg til å stinke. Og hva du kan gjøre for å bekjempe lukten.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt dårlig ånde – fort!

RØDT KJØTT: Kjøtt er tungt fordøyelig mat som kan få deg til å svette mer, og påvirke svettelukten din. Foto: Image Source/All Over Press
RØDT KJØTT: Kjøtt er tungt fordøyelig mat som kan få deg til å svette mer, og påvirke svettelukten din. Foto: Image Source/All Over Press Vis mer

Rødt kjøtt

Et kosthold med mye rødt kjøtt kan faktisk påvirke kroppslukten din på en negativ måte, og få deg til å svette mer. Og grunnen til dette er rett og slett at kjøtt er tungt fordøyelig mat. Aminosyrene i kjøttfibrene etterlater seg avfall i tarmene som brytes ned og forsvinner ut av kroppen via svettekjertlene. Her blandes de med bakteriene på huden og skaper en ubehagelig lukt.

I 2006 gjorde en gruppe forskere fra Tsjekkia en studie på nettopp dette. De samlet svetteprøver fra kjøttspisende og vegetariske menn, og basert på en rekker faktorer ba de en gruppe kvinner om å identifisere den verste lukten. Resultatet viste at kroppslukten til vegetarianere ble opplevd som mye mer attraktiv enn kroppslukten til kjøttetere.

Dette hjelper: Den beste måten å fjerne lukten av et kjøttrikt kosthold er selvsagt å kutte ut rødt kjøtt. Dette er kanskje ikke så fristende for de fleste. En annen løsning som er lettere å gjennomføre, er derfor heller å kutte ned på kjøttet i kostholdet, og bytte ut noen kjøttmåltider med sjømat eller vegetariske middager.

OSER HVITLØK: Det er ingen hemmelighet at hvitløken kan skape stålånde. Men visste du at den også kan forårsake en stram svettelukt? Foto: Lotta Francis / Alamy/All Over Press
OSER HVITLØK: Det er ingen hemmelighet at hvitløken kan skape stålånde. Men visste du at den også kan forårsake en stram svettelukt? Foto: Lotta Francis / Alamy/All Over Press Vis mer

Hvitløk

Den forferdelige hvitløksånden kan merkes på mils avstand omtrent. Hvert fall føles det sånn. Men også svettelukten din kan påvirkes av denne matvaren. Hvitløk inneholder nemlig et svovelstoff kalt allicin, som frigjøres når hvitløken knuses eller kuttes opp. Allicin brytes raskt ned i kroppen din etter at du har spist hvitløk, og omgjøres til andre stoffer som kommer ut gjennom svetten.

Dette hjelper: Å spise persille sammen med hvitløk har lenge vært sagt å kunne hjelpe mot hvitløksånden, men også å drikke et glass melk skal kunne hjelpe. Og mot hvitløkssvetten kan du bruke litt eddik på en bomullsdott for å fjerne lukten.

Men husk; hvis både du og de du er sammen med spiser hvitløk vil sannsynligvis ingen av dere merke lukten. Og det er ingen grunn til å kutte ut hvitløken fra kostholdet, ikke bare gir det maten fantastisk smak, det oppdages også stadig nye helsefordeler ved hvitløken.

KARRISVETTE: Flere kryddertyper kan påvirke svettelukten din, og her er det karri og spisskummin som er verstingene. Foto: Organics image library / Alamy/All Over Press
KARRISVETTE: Flere kryddertyper kan påvirke svettelukten din, og her er det karri og spisskummin som er verstingene. Foto: Organics image library / Alamy/All Over Press Vis mer

Karri og spisskummin

Om du har spist fiskeboller i karrisaus eller en indisk kylling i karri til middag er det ikke til å unngå å forfølges av en karristank etterpå. Aromaen fra kryddertyper som karri og spisskummin kan nemlig slå seg til ro i porene over flere dager, og derfor oppdages av luktesansen. Og skulle du ta deg en svett økt på treningssenteret kan du være sikker på at andre også vil merke det.

Dette hjelper: Lukten av karri og spisskummin vil dessverre ikke forsvinne helt før det er ute av kroppen din. I mellomtiden får du være nøye med vasken og deodorantbruken, og kanskje holde deg unna treningssenteret. I fremtiden kan du prøve å unngå disse krydderene dagen før du har en viktig avtale du gjerne vil lukte godt til. Prøv heller kardemomme – et krydder som forlater kroppen raskt, og samtidig etterlater en frisk aroma.

Asparges

Ikke bare er asparges en kjempegod grønnsak som gjør seg godt på grillen, den er også en vitaminbombe med en unik evne til å senke blodtrykket. Dessverre kan den også ha en noe ubehagelig effekt på kroppen – den kan nemlig få urinen din til å lukte rart.

– Asparges inneholder asparagessyre, som er en svovelholdig organisk syreforbindelse. Når syren blir brutt ned, skilles det ut svovelholdige forbindelser. Det er de som får urinen til å lukte, sier førsteamanuensis i matvarekjemi ved Københavns Universitet, Karsten Olsen, til det danske nettstedet Videnskab.dk.

Dette hjelper: Illeluktende urin er som oftest mest ubehagelig for den som tisser. Og dersom du ikke har lyst til å måtte kutte ut aspargesen fra kostholdet ditt så kan du jo bare sørge for å gå på do alene.

LUFT I MAGEN: Grønnsaker er noe av det sunneste du kan spise, men enkelte grønnsaker inneholder mye svovel som kan gi deg luft i magen, og illeluktende tarmgass. Foto: Image Source/All Over Press
LUFT I MAGEN: Grønnsaker er noe av det sunneste du kan spise, men enkelte grønnsaker inneholder mye svovel som kan gi deg luft i magen, og illeluktende tarmgass. Foto: Image Source/All Over Press Vis mer

Grønnsaker som gir luft

Du har sluppet en fis og det lukter som om døden selv har gått forbi. Det er kanskje pinlig å innrømme, men vi har alle opplevd å være oppblåst med tarmgass som lukter råttent egg. Lukten er ikke til å unngå, og kan ha store konsekvenser for deg dersom problemet opptrer i sosiale sammenhenger. Dessverre er dette helt normalt, og kan ofte skyldes at du har spist grønnsaker som kål, brokkoli og rosenkål.

Dette er riktignok sunne matvarer pakket med næringsstoffer og antioksidanter som hjelper kroppen med å kvitte seg med giftstoffer og kreftceller, men dette er også svært svovelholdige matvarer. Og det er svovelen som har skylden i den fæle lukta.

Dette hjelper: Dette er tross alt snakk om sunne matvarer, så det er ikke anbefalt å kutte dette fra kosten. Det kan derimot hjelpe å koke grønnsakene litt før du spiser dem. Noen kryddertyper, som gurkemeie, karve og koriander kan også være til hjelp når det kommer til tarmgassen.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer