American Journal

Mat som gjør magen flat

Tro det eller ei; du kan spise deg til flatere mage.

Mat som gjør magen flat
Publisert
Sist oppdatert
Fullkorn er bra for hjertet, men ifølge en ny studie publisert i American Journal of Clinical Nutrition bekjemper det også magefett.

 • Ta testen: Hvor sunt er kostholdet ditt?

 • Forskere ved Pennsylvania State University satte en gruppe mennesker på en 12-ukers diett rik på fullkornprodukter, og det viste seg at disse menneskene mistet mer kroppsfett i mageområdet enn kontrollgruppen.

  Kontrollgruppen fulgte samme diett, med unntak av at fullkorn ikke var inkludert.
  Begge gruppene gikk ned i vekt, men fullkorn-spiserne mistet langt mer fett rundt midjen. Det er dette fettet som i størst grad utgjør en helserisiko.

  I tillegg opplevde fullkorn-spiserne at CRP-nivået i kroppen, altså det som indikerer betennelse i kroppen, gjennomsnittlig sank med 38 prosent. Kontrollgruppen opplevde ikke dette.

  Forskerne mener studien viser at fullkorn i kostholdet bidrar til en sunn vektreduksjon, i tillegg til å styrke hjertehelse og immunforsvar.

 • Ukeplan for et sunnere liv

 • En undersøkelse foretatt av InFact viser at gjennomsnittsnordmannen bare spiser 18 gram fullkorn om dagen.

  Fire av fem normenn sier at de spiser mest grovbrød og derfor tror at de har sunne matvaner, men dette stemmer ikke overens med virkeligheten.

  For at brødmat skal kunne klassifiseres som grovbrød, må det inneholde minst 51% fullkorn. Ifølge undersøkelsen fra InFact, er fullkorn et ullent begrep for over halvparten av befolkningen. Seks av ti vet ikke hva det egentlig er.

  Er du i tvil? Fullkorn betyr at hele kornet brukes; både skall, kjerne og kime. Fullkornsmel består av malte, hele korn som ikke er siktet. De fleste brød er bakt på en eller flere former for siktet mel.

  Tall fra Sosial- og helsedirektoratet at nordmenn spiser 67 gram fullkorn for lite hver dag.

  Hvitt mel er næringsfattig og inneholder lite av godsaker som fiber, B-vitaminer og antioksidanter. Sørg for at halvparten av brød- og kornproduktene du spiser hver dag er av den grove typen.

  Stikkord er fullkornsbrød og –pasta, havre, bygg, bulgur, rug, spelt og hirse.

  Spis en fiberrik frokost. Det finnes en rekke frokostblandinger som inneholder masse fiber. Begynner du dagen på denne måten kan du få i deg 15-20 prosent av dagsbehovet. Sunt er det også.

  I tillegg til frokostblanding er fullkornsbrød, grovt knekkebrød og havregrøt gode fiberkilder. Topp maten med frukt og bær, så får du et ekstra fiberboost.
  Sjekk etiketten. Det skal stå på emballasjen hvor høyt fiberinnhold matvaren har, så velg produkter med omhu.

  LES OGSÅ:
 • Den viktige frokosten
 • Oppskrift: Jeanettes frokostblanding
 • Enkel og sunn kornblanding
 • Bak KKs speltbrød
 • Knekkebrød bedre enn brød
 • Oppskrift på fullkornsbrød fra Nasjonalforeningen for folkehelsa

 • Fullkorn er tingen om du vil ha flatere mage. Foto: www.imagesource.comAll Over Pr
  Fullkorn er tingen om du vil ha flatere mage. Foto: www.imagesource.comAll Over Pr Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer