Søvn

Maten du får sove av

En kombinasjon av proteiner og karbohydrater til kvelds, skal ha søvndyssende effekt, ifølge ekspert.

KVELDSMATEN SOM GJØR DEG SØVNIG: Ifølge Tine Mejlbo Sundfør, som er klinisk ernæringsfysiolog ved Synergi Helse, kan mat og søvn ha en sammenheng, spesielt når du spiser et måltid bestående av tryptofan, som finner vi i proteinrik mat, og karbohydrater. Foto: Scanpix
KVELDSMATEN SOM GJØR DEG SØVNIG: Ifølge Tine Mejlbo Sundfør, som er klinisk ernæringsfysiolog ved Synergi Helse, kan mat og søvn ha en sammenheng, spesielt når du spiser et måltid bestående av tryptofan, som finner vi i proteinrik mat, og karbohydrater. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Er du en av dem som må telle veldig mange sauer før du sovner? Vel, du er ikke alene. Av ulike grunner har så mange som 1 av 3 av oss søvnproblemer.

Og for hver søvnløse time som går under dyna, blir vi bare mer og mer stressa - ikke minst siden vi vet at vi bør sove mellom seks til åtte timer for å fungere optimalt.

Så skjærer alarmen i ørene morgenen etter, og vi drar oss av sted på jobb med tunge øyelokk og slitent hode. 

Heldigvis er det mye lurt vi kan gjøre for å sove bedre, som å ta et langt varmt bad, puste rolig ut og inn eller skrive ned alle dagens bekymringer på et ark.

Men at du kan spise deg søvnig, visste du kanskje ikke?

Proteiner + karbohydrater

Selv om det er mange ulike faktorer som virker inn på nattesøvnen, kan faktisk det du spiser og drikker før du legger deg, være med å hjelpe deg å sove.

- Det kan være en viss sammenheng mellom mat og søvn. 

- Mat som inneholder tryptofan, som er en aminosyre, kan virke søvndyssende fordi den omgjøres til søvndyssende hormoner i kroppen vår, sier Tine Mejlbo Sundfør, som er klinisk ernæringsfysiolog ved Synergi Helse, til KK.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer