Holdbarhet

Maten du kan spise etter utgått dato

Stol på sansene, ikke følg datostemplingen slavisk.

FULLT AV HEMMEIGHETER: Det er mange av oss som ikke har helt oversikt over hva vi har i kjøleskapet. Men ikke vær for kjapp til å hive mat utgått på dato når du oppdager den bakerst i skapet. Foto: Colourbox.com
FULLT AV HEMMEIGHETER: Det er mange av oss som ikke har helt oversikt over hva vi har i kjøleskapet. Men ikke vær for kjapp til å hive mat utgått på dato når du oppdager den bakerst i skapet. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hvis du er som en gjennomsnittlig nordmann hiver du ganske mye mat i året. Vi snakker om skremmende 70 kilo hvert år, altså over 1,3 kilo i uka.

Det er folk i aldersgruppen 25 til 39 år som kaster mest, har Forskning.no tidligere skrevet.

Det er dumt, fordi det rett og slett er skikkelig sløsing med ressurser.

SJEKK SELV: Er mormrs syltetøy fortsatt spiselig? Lukt på det, og se etter mugg. Foto: www.jupiterimages.com
SJEKK SELV: Er mormrs syltetøy fortsatt spiselig? Lukt på det, og se etter mugg. Foto: www.jupiterimages.com Vis mer

Fullt spiselig mat går i søpla

Det verste er at vi i veldig mange tilfeller kaster mat som er fullt spisbar - fordi holdbarhetsstemplingen på matvaren viser at den har gått ut på dato.

Hvor slavisk følger du datomerkingen av matvarer? Tør du ikke stole på egne sanser?

Her er ti vanlige matvarer du fint kan spise eller drikke etter at du kjøpte dem/har åpnet emballasjen:

Epler - opptil tre uker. Hvis eplene blir mugne hiver du dem. Melne eller brune epler er ikke farlige, men det smaker ikke så godt.

Hardkokte egg - opptil en uke etter at du kokte dem. Går det flere dager enn dette bør du lukte på egget og sjekke at det lukter ok før du spiser det.

Juice - opptil ti dager etter at du åpnet kartongen eller flasken. Men lukter den gjæret, skal du ikke drikke den.

Salsasaus på glass - opptil to måneder. Men hvis sausen får mugg på seg, må den i søpla.Syltetøy på glass - opptil ett år. Syltetøy som er kokt er sterilt, og holder lenge. Ser du mugg i glasset, går det i søpla.

Dressinger på flaske - opptil tre måneder. Igjen - ved mugg skal flasken hives.

Rømme/yoghurt/kesam/melk - 4-5 dager over datostempling, så lenge produktet lukter friskt. Ved muggdannelse hiver du det.

Brokkoli - opptil fem dager, eller til du ser at den visner eller får mugg på seg. Da hiver du den.

Frisk spinat - opptil 14 dager, eller til spinaten blir vassen og klebete.

Salat - opptil fem dager, eller så lenge den er frisk og sprø. Blir den vassen og slapp hiver du den.

LES OGSÅ: Slik oppbevares salaten best

EN FERSKVARE: Rå kjøttdeig har begrenset holdbarhet. Lukter den surt eller emment skal den ikke spises. Foto: Getty Images/iStockphoto
EN FERSKVARE: Rå kjøttdeig har begrenset holdbarhet. Lukter den surt eller emment skal den ikke spises. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Hva betyr betegnelsene

Vet du forskjell på hva «best før», «minst holdbar til» og «siste forbruksdato» er? Mat merkes med forskjellige begreper, så det kan være vanskelig å vite om maten fortsatt er spisbar.

«Best før» er begrepet som gir størst slingringsmonn. Slik mat holder seg fint også etter datoen som er stemplet på den, men produsenten mener smaken er best før denne datoen. Bruk nesa og smaksløkene og vurder selv.«Minst holdbar til» betyr også at produktet ikke er farlig å spise etter stemplingsdatoen. Det er ment som en anbefaling, og dersom produktet er oppbevart riktig - altså ved riktig temperatur - er det fullt spiselig også etter denne datoen.

«Siste forbruksdato» er den strengeste merkingen, og brukes gjerne på rå kjøttvarer som kyllingfileter og kjøttdeig, men også på kjøttpålegg, for eksempel. Det kan godt være maten kan spises en dag eller to etter datoen, men da skal du ta en skikkelig luktetest først, og kjenne etter at varen lukter friskt, og ikke surt eller bedervet.

Lurer du på om det er ok å spise ost med mugg, om de rå eggene i kjøleskapet fortsatt duger, eller om laksefileten du har glemt at du hadde kan funke til middag? Du finner det ut om du leser denne artikkelen: Når kan du ignorere datostemplingen?

Denne artikkelen har tidligere vært publisert på KK.no, men har blitt funnet frem for å glede nye lesere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer