<strong>HOLDER SEG MYE LENGER:</strong> Harde grønnsaker og frukt kan fint spises selv om det er muggent, bare du skjærer det bort.  Foto: Getty Images/iStockphoto
HOLDER SEG MYE LENGER: Harde grønnsaker og frukt kan fint spises selv om det er muggent, bare du skjærer det bort. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Mat

Maten du kan spise etter utgått dato

Muggen mat kan fint spises med noen enkle triks.

Publisert
Sist oppdatert
Etter en opprydding i kjøleskapet vil de fleste oppleve at det er mye som er gått ut på dato.

Mens enkelte matvarer både lukter og ser gamle ut, er det andre ting du kaster fordi du rett og slett syns det har ligget der litt for lenge.

Undersøkelser viser at vi kaster mat som aldri før, og det er derfor stor sannsynlighet for at du kaster mer mat enn nødvendig.

Faktisk er det veldig mye som kan spises etter at det har gått ut på dato, skriver Huffington Post (ekstern lenke).

LES OGSÅ: - Lag en handleliste før uka begynner

Mange matvarer er fortsatt spiselige

Selv om enkelte matvarer bør kastes med én gang de er gått ut på dato, er det andre som holder mange år etterpå. For eksempel kan en pakke spaghetti som er merket «best før 2013», trygt kunne spises i 2023.

Men hva gjelder for andre matvarer? Bør du for eksempel kaste noe som så vidt har begynt å mugne, eller kan du kutte det bort?


Ifølge det amerikanske landsbruksdepartementet (USDA - ekstern lenke) er det enkelte matvarer som kan spises, selv når det er blitt muggent.

Se hva du fortsatt kan spise:

Harde oster

Husk at dette gjelder kun hele oster, og ikke skiver. Når det gjelder ost hvor mugg ikke har vært del av prosessen, vil mugg generelt kunne trekke seg langt inn i produktet.

For hard ost som asiago, parmesan og cheddar derimot, vil bakteriene fra muggen kun trekke seg inn i osten og eventuelt rundt muggen. Skjærer du bort området rundt, kan osten fint spises.

<strong>SKJÆR BORT MUGGEN:</strong> Muggen trekker seg ikke inn så lett i harde grønnsaker og frukt.  Foto: Colourbox.com
SKJÆR BORT MUGGEN: Muggen trekker seg ikke inn så lett i harde grønnsaker og frukt. Foto: Colourbox.com Vis mer

Faste grønnsaker og frukt

Nøkkelen til denne regelen er faste grønnsaker som gulrøtter, kål og paprika. Akkurat som harde oster, vil ikke muggen trekke seg inn så lett i harde grønnsaker og frukt.

Kutt av minst tre centimeter rundt hele området der muggen er før du kan spise den. Husk også at kniven din ikke berører muggen.

LES OGSÅ: Velg grønnsakene som ligger øverst

Hard salami og varmebehandlet skinke

Så lenge det ikke er snakk om salamiskiver i påleggsskuffen, er det er slettes ikke så uvanlig at disse produktene får en overflate med mugg.

Rådet fra det amerikanske landbruksdepartementet er å skrubbe muggen fra overflaten, så er den like fin å spise.

Hard ost med mugg

Selv om osten er laget med mugg, er det ikke nødvendigvis de samme bakteriene som oppstår ellers, og derfor bør du likevel fjerne tre centimeter rundt området hvor det er mugg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer