Diett

Maten du kan trøstespise

Dette kan du trygt spise uten å få dårlig samvittighet.

Foto: All Over PressAll Over Press
Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Stress-spising er usunt, vel og merke dersom du spiser feil mat. Lær deg i stedet knepene som gjør «trøstespising» sunt.
 • Lær deg matvett
 • Sunn i full fart
 • 8 råd som fjerner flesket
 • Snacks med god samvittighet
 • 1. Mandler, pistasjenøtter og valnøtter

  Når helvetet bryter løs, strekk deg etter en håndfull mandler. De er proppfulle av viatmin E og antikoksidanter som styrker immunforsvaret. Nøttenes høye innhold av B-vitaminer hjelper kroppen din å takle ubehagelige hendelser. Hvor mye: en kvart kopp om dagen. Lei av mandler? Skrell noen pistasjenøtter eller knekk noen valnøtter. Begge deler vil motvirke at hjertet ditt galopperer av sted når det stormer som verst. - Stress påvirker hjerte – og blodkarene våre på den måten at adrenalin-nivået øker og sørger for å gjøre oss forberedt på å løpe. Men fordi vi sjelden trenger å løpe for livet, så er det beste for oss om vi klarer å unngå at adrenalinet pumper, sier Sheila G. West, professor ved Penn State University. En studie ved universitetet viser at bare en håndfull pistasjenøtter om dagen senker blodtrykket så hjertet ditt ikke blir overarbeidet. Valnøtter gjør samme nytten. Tilfør i salater eller frokostblanding.

  2. Avokado

  Neste gang du får lyst på noe søtt, dropp iskremen og gå for hjemmelaget guacemole i stedet. Den tykke, rike konsistensen fungerer vel så bra til å tilfredsstille hungeren din etter noe å gumle på. Avokado inneholder dessuten mye av det gode fettet og er rik på kalium som er med på å senke blodtrykket, i følge the National Heart, Lung, and Blood Institute. Hvor mye: en halv avokado inneholder 487 mg kalium, mye mer enn det du får fra en mellomstor banan. Lag en avokadodressing ved å mose en mellomstor avokado sammen med 2 spiseskjeer sitronjuice og en dæsj cayennepepper. Nam!

  3. Skummet melk

  I disse dager er helmelk in, men visste du at skummet melk kan gi deg bedre nattesøvn? - Melkens høye innhold av kalsium kan nemlig redusere muskelspasmer og fjerne anspenthet, sier Mary Dallman, professor i psykologi ved the University of California, San Fransisco. Hvor mye: ved å drikke noen glass hver dag halverer du risikoen for å få menstruasjonsplager.

  4. Havregryn

  Karbohydrater får hjernen til å produsere mer av trøstehormonet serotonin, det samme hormonet som frigjøres nå vi spiser sjokolade. - Havregryn gjør samme nytten fordi det er fullt av fiber. Jo saktere kroppen absorberer karbohydratene, jo stødigere flyter serotoninen i kroppen din, hevder Judith Wurtman, forsker og forfatter av The Serotonin Power Diet. Hvor mye: Hvis du kun har to minutter til rådighet når du skal lage frokost, spis havregryn i stedet for sjokoladepuffer.

  5. Appelsiner

  Gruer du deg til en presentasjon eller et jobbintervju? Drikk et glass av Floridas berømte juice eller skrell en appelsin. Den magiske ingrediensen her er vitamin C. I en studie publisert i tidsskriftet Psychopharmacology hevder tyske forskere at mennesker som får i seg 3000 mg vitamin C i forkant av en test blir mindre stresset. - Vitamin C er også kjent for å være bra for immunforsvaret, sier Amy Jamieson-Petonic, talsmann for the American Dietetic Association.

  6. Laks

  Stresshormoners erkefiender er omega3-fessyrer. En studie som ble utført i 2003 av Diabetes & Metabolism fant at en diett rik på omega3-fettsyrer holdt kortisol – og adrenalinnvivået stabilt. Fettsyrene beskytter også mot hjertesykdommer, i følge en studie fra 2002 publisert i Journal of the American Medical Association. Hvor mye: tre håndfuller fet fisk (laks, makrell, torsk eller tunfisk) minst tre ganger i uken. Liker du ikke fisk finner du også fettsyrene i egg, yoghurt, melk og soyaprodukter.

  7. Spinat

  Man skulle nesten tro at magnesium ble oppfunnet for at man skulle takle stress. Mineralet senker stressverdienen dine, demper migrene og fungerer som en vekker dersom du lider av søvnmangel. Og en kilde til magnesium er spinat. Litt spinat i forkant av et familieselskap kan være den rene vidundermedisinen. Verdt å vite er det kanskje også at 7 av 10 ikke får i seg nok magnesium. Ikke rart mange av oss er gretne? Hvor mye: En kopp spinat sørger for å fylle 40 prosent av kropens daglige behov. Dryss over sandwichen eller tilfør i salater. LES OGSÅ:
 • Sult er sunt
 • Ikke gå i feite-fella
 • 50 kalori-killere
 • Alltid mett - like lett
 • En sunn arbeidsdag
 • Den store diettguiden
 • Her er kostholdsfellene
 • Slik holder du deg slank
 • Stjernenes syke sultekurer
 • Snarveien til gode matvaner
 • 7 sorter til evig ungdom
 • Slik holder du deg ung
 • 7 middager under 500 kalorier
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer