Hjernen

Maten som beskytter hjernen din

Det er ikke bare bøker som er hjerneføde - noen matvarer er det også!

FOR HJERNENS SKYLD: Og heldigvis smaker det innmari godt også. Antioksidanter beskytter oss mot Alzheimer. Spis for hjernens beste! Foto: Colourbox.com
FOR HJERNENS SKYLD: Og heldigvis smaker det innmari godt også. Antioksidanter beskytter oss mot Alzheimer. Spis for hjernens beste! Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du er hva du spiser, så hvorfor ikke spise deg smartere?

Kostholdet ditt kan faktisk gjøre deg litt skarpere. Ifølge Prevention.com viser forskning at det du spiser er noe av det som påvirker hjernen din mest, sånn til hverdagsbruk, pluss at det kan beskytte mot Alzheimers og andre former for demens.

- Velger du sunn "hjerneføde" vil du dra nytte av det når det kommer til minne og konsentrasjon, sier Cynthia Green, ved Mount Sinai School of Medicine i New York. Hun har skrevet boken «Brainpower Game Plan».

Med viktige næringsstoffer, trening og daglig hjernetrim vil hjernecellene forbli friske. Her er listen over den beste hjerneføden:

Fet fisk

Sjømat som laks, tunfisk, makrell og sardiner er fulle av omega 3-fettsyrer som er viktig føde for et sunt sinn. 40 prosent av fettsyrene i hjernecellenes membraner er DHA, som finnes i fiskeolje. Ekspertene tror denne fettsyren er nødvendig for overføring av signaler mellom hjernecellene.

I en studie fra 2006 fant forskere ut at de som spiste fisk tre ganger i uken og hadde høye DHA-nivåer i blodet, hadde 39 prosent mindre risiko for å få Alzheimers.

SPIS DET: Minst to ganger i uken.

Grønne salater og grønnsaker.

Salater, spinat, brokkoli, blomkål og alle kåltyper - de har mengder av C-vitaminer og karotenoider som er særlig kjent for sin beskyttelse av hjernen.

Antioksidanter forhindrer skade fra frie radikaler, avfallsstoffer kroppen din lager når cellene bruker næring til å lage energi. Hjernen er spesielt sårbar for skader fra frie radikaler (hjernen utgjør bare ca 3 prosent av kroppsvekten din, men bruker opptil 17 prosent av energien din). Rikelig med antioksidanter hjelper å avvæpne og uskadeliggjøre de frie radikalene.

SPIS DET: Daglig, sammen med andre fargesterke grønnsaker.

LES OGSÅ: Dette søtstoffet kan svekke hjernen din

Avokado, oljer, nøtter og frø

Felles for disse godbitene: antioksidanten E-vitamin. I en studie fant forskere ut at folk som spiste moderate mengder E-vitamin fra matvarer, ikke fra tilskudd, fikk 67 prosent lavere risiko for å få Alzheimers. Bruk avokadobiter, frø og olje i salaten!

SPIS DET: Regelmessig. Prøv å få til 15 mg E om dagen. Det tilsvarer 60 gram mandler.

Sjokolade

Du kan søte opp hjernedietten litt, med den mørke typen sjokolade - 70%-varianten eller mørkere. Den er full av av flavonoider, en annen hjernevennlig antioksidant. Andre flavonoidrik mat er epler, røde og grønne druer, rødvin, løk, te og øl. Rødvin og sjokolade er forøvrig sunnere sammen!

SPIS DET: Regelmessig, som del av et sunt totalinntak av kalorier.

Karri

Asiatisk mat har ofte innslag av karri. Det sterke krydderet bekjemper betennelser. Dyrestudier har vist at det aktive stoffet i karri fjerner proteinene i hjernen som forårsaker Alzheimers. Men dette må forskes mer på når det gjelder oss mennesker.

SPIS DET: Som en ingrediens i sauser, dressinger eller marinader.

LES OGSÅ: Dette er sunt for hjernen din

Bær

Mekanismen har vi ikke forstått enda, men forskning indikerer at disse kraftfulle antioksidantbombene kan beskytte hjernen vår. Noen forskere tror det handler om at de hjelper til å lage sunne koblinger mellom hjernecellene.

SPIS DET: Daglig - i yoghurt, havregrøt eller frokostblanding, til frokost eller som snacks på kvelden.

Fullkorn

Fiberrike kornsorter og brun ris kan hjelpe til å stabilisere blodsukkeret ditt. Velger du raske, raffinerte karbohydrater som loff og søt mat, får du masse energi fort, og en nedtur like fort.

Glukose er hjernens hovedbrennstoff, og det er viktig med jevne nivåer. Faller blodsukkeret, blir du trøtt, sur og ukonsentrert. Fullkorn kan forlenge livet også.

SPIS DET: Daglig. Gå inn for 25 gram fiber. Frukt, grønnsaker og bønner er andre gode kilder til det.

Vann

Hver eneste celle i kroppen trenger vann for å trives, og hjernecellene er intet unntak. Faktisk er tre fjerdedeler av hjernen vår vann. En liten studie viste at de som var velhydrerte fikk bedre resultater på kunnskapstester enn de som ikke drakk nok.

DRIKK DET: Gjennom hele dagen. 6 glass kan være et mål.

Alkohol (i moderate mengder)

Drikker du altfor mye alkohol, kan det føre til demens, men drikker du små mengder, kan det faktisk beskytte hjernen. En undersøkelse viste at folk som tok én til seks drinker i uken hadde 54 prosent mindre sannsynlighet for å utvikle demens - enn de som ikke drakk i det hele tatt.

Ekspertene er ikke sikre på hvorfor, men noen leger påpeker at de som drikker moderate mengder har redusert forekomst av hjertesykdom også. Små mengder alkohol kan beskytte både hjerte og hjerne ved å forhindre blokkeringer i blodårene.

DRIKK DET: En gang om dagen eller sjeldnere - og aldri mer enn en enhet om dagen.

Kaffe

Koffein et annet stoff der dosen lager giften - overforbruk kan gi tåkete hjerne, men i moderate mengder kan koffein forbedre konsentrasjonsvarighet, reaksjonshastighet og andre krevende hjerneøvelser. Studier har vist både bedre hukommelse hos kaffedrikkeren, og at risikoen for Alzheimers hos kaffeglade kan kuttes med opp til 30 prosent.

DRIKK DET: Daglig. Men det holder med 3 kopper om dagen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer