5000 kvinner mellom 18 og 34 år deltok, og det viste seg at hele 42 prosent mener de er overvektige eller lider av fedme.
Resten av studien er også tyngende lesning:
1. Halvparten sa at om de fikk endre på én ting i livet, så ville det bli kroppen.
2. Ti prosent er så deppa over kroppen sin at de gladelig bytter fire år av livet mot en slankere kropp.
3. Kvinner i dag veier i gjennomsnitt mer enn for ti år siden, og nesten 20 prosent av de australske kvinnene lider av fedme.
4. Kvinner generelt har dårlige helsevaner; 37 prosent hopper over frokosten.
5. Mer enn en av fem tyr til kaffe for å holde seg våkne.
6. Halvparten spiser ikke frukt daglig.
7. Hver fjerde kvinne trener bare en gang i måneden, eller sjeldnere.
8. Sju prosent av kvinnene svarte at de hadde brukt kokain eller amfetamin for å gå ned i vekt.
9. En av ti hopper heller over et måltid enn å droppe alkohol, som jo inneholder mange kalorier.
10. Og sist, men ikke minst: En av seks kvinner foretrekker sjokolade framfor sex.
Hva slags mat du spiser, har mye å si for hvor mye fett kroppen din klarer å forbrenne. Men vil du øke forbrenningen, er det også viktig å spise mye og ofte. Spising hver tredje til fjerde time er det første du må starte med.
- Det store feilskjæret mange gjør, er at de dropper frokost og lunsj, noe som er den sikreste veien til lavere forbrenning, understreker Brynjulf Barexstein. Han er allmennlege, svarlege på Lommelegen.no og driver Dr. Lindbergs Klinikk Arendal.
Barexstein viser til et gammelt ordtak for hvordan du bør spise: «Start dagen som en konge, spis lunsj som en prins, middag som en hertug og kvelds som en fattig mann.»
I Sverige hevder ernæringsfysiologen Fredrik Paulún at lav GI, proteiner, langsomme karbohydrater, umettet fett og antioksidanter alle er effektive redskaper for å øke kroppens fettforbrenning.
Dette er også noe det forskes mye på. Ifølge den svenske kostholdseksperten kan det i perioder være en god idé å supplere det daglige matinntaket med et par kosttilskudd for å øke forbrenningen.
Bruk helst kosttilskudd som kommer fra mat. Prøv ett eller to med ulike effekter om gangen. For eksempel kalsium og grønn te. Da vil du best se hva som passer deg, råder Paulún, som sammen med Barexstein understreker at kosttilskudd bare må brukes som et tillegg til sunne matvaner og mosjon.
Like viktig som at kroppen har noe å forbrenne, er det at den har oksygenet som kan få maten til å brenne. Det krever jevnlig mosjon.
- Forbrenningen etter en treningsøkt er påvist å ha effekt i to dager, forklarer Barexstein. Tar du for eksempel en lang gåtur før frokost, starter kroppen å brenne av fettreservene med en gang.
Men skal du virkelig bygge opp muskelmassen og øke fettforbrenningen, må du trene styrke, og det skal ikke gjøres på tom mage.
SPIS FROKOST!
Frokost er dagens viktigste måltid, også når det gjelder fettforbrenning. Dropper du frokosten, øker risikoen for at du spiser mer utover dagen for å erstatte tapt energi.
Her er noen frokosttips:
GRØNN TE
Koffeinet i teen bidrar til å frigjøre fett fra fettcellene. Samtidig øker antioksidantene i teen kroppens energiforbruk og gir dermed høyere forbrenning.
- En studie viste at det økede energiforbruket tilsvarer 80 kalorier om dagen, påpeker Paulún.
BRINGEBÆR
Nyere studier viser at bringebær har en lignende effekt på fettforbrenningen som chili. I tillegg har de masse antioksidanter i seg.
Foreløpig kan du bare kjøpe eller plukke bærene, men ifølge Fredrik Paulún er bringebærkosttilskudd på vei.
KALSIUM
Kalsium gjør at fettcellene i kroppen tar opp mindre fett, i tillegg til at de også slipper fra seg mer fett i forbrenningen. – Det er gjort 7–8 positive studier med kalsium. Én viste at overvektige gikk ned fem kilo etter ett år med inntak av kalsiumtilskudd, sier Paulún.
Finnes i: Meieriprodukter. For eksempel gir 100 g hvitost 800 mg, og 1 dl melk gir 115 mg. Andre gode kilder er sesamfrø, tahini (sesampuré), sardiner, soyamel og paranøtter. Du kan også ta tilskudd, som selges i helsekostforretninger, apotek og enkelte matvarebutikker.
PROTEIN OG KARBOHYDRATER
Protein er en viktig faktor i kroppens fettforbrenning fordi det bygger muskler, men også karbohydrater er viktig. Proteinpulver som du kan mikse til milkshake, finnes i mange smaker. Da får du i deg både proteiner, karbohydrater, vitaminer og mineraler samtidig.
Langsomme karbohydrater finnes i blant annet grønnsaker, belgfrukter, fullkornpasta og grovt brød. Proteiner får du fra kjøtt, fisk, egg, skalldyr og magre meieriprodukter. For eksempel gir 125 g kjøtt eller fisk rundt 25 g protein, det samme gir 3–4 egg.
– Også karbohydratbehovet varierer etter hvor aktiv du er. Ønsker du å slanke deg, er det ingen nedre grense for hvor mye karbohydrater du trenger, sier Barexstein.
KAFFE
Koffeinet i kaffe frigjør fett fra fettcellene og øker kroppstemperaturen. Det gjør at fett omdannes til varme og forbrukes av kroppen.
OMEGA-3
Både Paulún og Barexstein anbefaler omega-3-tilskudd. – De fleste vestlige mennesker har en ubalanse mellom omega-3 og omega-6, noe som blant annet er medvirkende til hjerte- og karsykdommer. Derfor er det viktig å få nok omega-3-fettsyrer.
I tillegg øker det forbrenningen, forklarer Barexstein. – Kroppen frigjør de mest umettede fettypene først. For eksempel har laks og pølse det samme antallet kalorier, men spiser du laks, går forbrenningen raskere, forteller Paulún.
Finnes i: Fet fisk, valnøtter, linfrø, rapsolje.
KANEL
Kanel fører til at kroppen produserer mindre insulin. Dette er gunstig ettersom insulin stimulerer fettlagring og hemmer fettforbrenningen. Kanel har også mye antioksidanter.
KROM
Har samme effekt som kanel ved at det øker insulinfølsomheten.
Finnes i: Fullkornprodukter, nøtter og innmat. Du kan også ta tilskudd. – Nøtter kan du for eksempel ta med på jobben og spise mellom måltider. Erstatter du 500 kalorier fra andre matvarer med nøtter, går du ned i vekt, hevder Paulún. Kromtilskudd får du i helsekostforretninger.
LES OGSÅ:







