Humør

Maten som får deg i godt humør

Ny studie viser at enkelte matvarer har en gunstig effekt på humøret.

FÅR OPP HUMØRET: Blant produktene som ble testet så viser det seg blant annet at sjokolade og ulike bær har en gunstig effekt på humøret.  Foto: Thinkstock.com
FÅR OPP HUMØRET: Blant produktene som ble testet så viser det seg blant annet at sjokolade og ulike bær har en gunstig effekt på humøret. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er ingen tvil om at maten du spiser hver dag påvirker deg på flere måter enn at du blir mett akkurat der og da.

Blant annet har studier vist at brokkoli kan holde hjernen sunn inn i alderdommen, grapefrukt kan øke konsentrasjonen og gulrot kan gjøre underverker for huden din.

Men det er ikke de eneste egenskapene maten du spiser kan ha.

Ifølge vitenskapsnettstedet Science Daily (ekstern lenke) inneholder enkelte matvarer stoffer som gjør at humøret ditt blir bedre.

LES OGSÅ: Dette er supert for fordøyelsen

Har positive effekter på humøret

– Molekyler i sjokolade, enkelte typer bær og matvarer som inneholder omega-3-fettsyrer har vist positive effekter på humøret, forteller Karina Martinez-Mayorga - lederen av studien som ble utført av forskere fra Philadelphia.

– Studiene våre viser også at enkelte smakstilsetninger som ofte blir brukt er strukturert på lignende måte som valproinsyre (en medisin som ofte blir brukt i utlandet for å stabilisere humøret), sier Martinez-Mayorga.

I studien hadde forskerne sett nærmere på mer enn 1700 forskjellige stoffer som blir brukt i veldig mange vanlige matvarer.

Ifølge Martinez-Mayorga vil resultatene om at enkelte stoffer i sjokolade, blåbær, bringebær, jordbær, te og enkelte andre matvarer kan påvirke humøret, bidra til at flere forsker på hvordan mat påvirker humøret.

LES OGSÅ: Kiwien som er enda sunnere

Kan være en nøkkel til å opprettholde kognitiv helse

Martinez-Mayorga påpeker at matvarenes effekt på humøret ikke bare er viktig innenfor den farmasøytiske industrien, men også innenfor næringsmiddelindustrien.

Det blir derfor gjort undersøkelser på effektene også blant dem, men dette er snakk om mindre alvorlige humørsvingninger.

Personer har lenge lagt merke til at ulike matvarer påvirker humøret deres.

Teamet til Martinez-Mayorga og andre forskningsgrupper ønsker nå å identifisere kjemikaliene som gir denne effekten, og på den måten opprettholde kognitiv helse, øke den mentale våkenheten og forsinke utbruddet av hukommelsestap.


LES OGSÅ: For mye sukker kan føre til kreft

– Ingen erstatning for medisiner

I testene som er gjort foreløbig har forskerne bare testet valproinsyre. I tiden fremover ønsker de å bygge videre på teoriene med eksperimenter i tillegg til analyser av data.

Resultatet kan da bli spesielle anbefalinger når det gjelder kosthold, eller kosttilskudd med gunstige effekter på humøret.

– Det er likevel viktig å huske at matvarer som kan ha en gunstig effekt på humøret ikke er noen erstatning for foreskrevne antidepressive medikamenter, forteller Martinez-Mayorga.

Likevel forteller hun at personer som ikke trenger medisiner kan oppleve en positiv effekt på humøret ved å spise enkelte spesielle matvarer, og generelt leve en sunn livsstil.

LES OGSÅ: Dette er supert for fordøyelsen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer